Vi undersøker ca. 30 000 vevsprøver, 28 000 celleprøver og ca. 80 obduksjoner årlig.
Personalet du møter hos oss er leger med spesialkompetanse innen patologi, bioingeniører med spesialkompetanse innen sine fagområder, obduksjonsteknikere, leger under spesialisering og legesekretærer. I tillegg har vi et nært samarbeid med Helsefaghøgskolen i Østfold i utdanningen av bioingeniører.
Seksjonen består av enhet for histologi, cytologi, immunhistokjemi og obduksjon.
Enhet for histologi
Vi bearbeider og analyserer ca 30.000 histologiprøver i året som vi mottar fra sykehusets avdelinger, primærhelsetjenesten og spesialistsenter i Østfold.
Histologisk teknikk
Histologisk teknikk er bearbeidelse av operasjonspreparater og biopsier for generell lysmikroskopisk undersøkelse og diagnostikk, innebefattet frysesnittsdiagnostikk. Ved mange sykdommer er det karakteristiske forandringer i vevet og undersøkelse av vevs- og celleprøver har derfor ofte avgjørende betydning for å kunne stille en diagnose og gi riktig behandling.
Immunhistokjemisk undersøkelse
Immunhistokjemiske undersøkelser er spesialundersøkelser rettet mot spesifikke antigenstrukturer i celler og vev. Metoden utføres på formalinfiksert materiale og brukes som supplement til vanlig lysmikroskopisk undersøkelse (histologisk eller cytologisk). Immunhistokjemisk undersøkelse har særlig betydning for diagnostikk og klassifikasjon av kreft og påvisning av hormonreseptorer i kreftsvulster. Her utføres også in situ hybridisering som SISH (silver in situ hybridization) for å undersøke spesifikke gener som har betydning for kreftbehandling.
Enhet for cytologi
Vi analyserer ca 28.000 cytologiprøver i året som vi mottar fra sykehusets avdelinger, primærhelsetjenesten og spesialistsenter i Østfold.
Cytologisk teknikk
Cytologisk teknikk er basert på lysmikroskopisk undersøkelse av celler. Prøvematerialet er enkeltceller og grupper av celler som enten skrapes av slimhinner, suges ut med tynn nål (finnålsaspirasjonscytologi, FNAC), eller løsner fra veggen i hulrom. Hovedformålet med prøven er som oftest å avkrefte eller bekrefte om det er kreftceller (eller forstadier) tilstede. Hovedandelen cytologiprøver er fra livmorhalsen og inngår i den nasjonale ”masseundersøkelsen mot livmorhalskreft”. Enhet for cytologi utfører også finnålsaspirasjonscytologi (FNAC) av palpable lesjoner og deltar ved ultralydveiledet og CT-veiledet FNAC samt EBUS-FNAC (ved endobronkial ultralydundersøkelse).
Enhet for obduksjon og kapell
Vi utfører ca. 80 sykehusobduksjoner i året på pasienter som dør i eller utenfor sykehus. (Rettsmedisinske obduksjoner utføres ikke hos oss, men går til Avdeling for Rettspatologi ved Folkehelseinstituttet).
Obduksjon
Obduksjon er en avsluttende medisinsk undersøkelse av avdøde som har til hensikt å finne dødsårsaken og kartlegge sykdomsforløpet, med størst mulig sikkerhet. Informasjonen har ofte stor verdi for pårørende, da den kan gi svar på uavklarte spørsmål i forbindelse med dødsfallet, spesielt dersom dødsfallet var uventet. I tillegg er undersøkelsen en viktig del av den medisinske kvalitetskontrollen, og er av uvurderlig verdi som undervisningsmateriale for spesialister, medisinstudenter og helsepersonell forøvrig. Informasjon som kommer frem i forbindelse med obduksjon kan komme andre pasienter til gode.
Rapportering av obduksjonsfunn og svartider
Obduksjonsfunn blir demonstrert for leger ved de kliniske avdelinger samme dag som obduksjonen er utført. Det utformes en foreløpig obduksjonsrapport ut fra de funn man kan se ved det blotte øye. Den foreløpige rapporten sendes til rekvirerende lege i løpet av få dager. Svartiden for endelig rapport avhenger av om det er behov for spesialundersøkelser. Man vil kunne få nærmere opplysninger om forventet svartid i de enkelte tilfeller ved henvendelse til ansvarlig patolog.
Informasjon til pårørende
I forskrift om obduksjon fra april 2004 fremgår at pårørende skal så langt det lar seg gjøre, informeres om at obduksjon kan finne sted og om retten til å reservere seg mot obduksjon.
Livmorhalsprogrammet - nasjonal algoritme
FlytskjemaRekvisisjoner
ObduksjonHistologiCytologi