Allergitest (prikktest)

Prikktest er en allergitest som kan bidra til å avklare om du er allergisk for ulike stoffer. Testen kan vise om det blir en reaksjon i huden når det legges på forskjellige dråper som inneholder stoffer som folk ofte reagerer på, for eksempel egg, melk, bjørk og gress.

1. Før

Ved prikktest skal du ikke ha brukt antihistaminer de siste 72 timene før testen. Eksempler på slike medisiner kan være: Cetirizin, Aerius, Xyzal, Zyrtec, Phenamin og Loratadin.

Hvis du bruker astmamedisiner skal de brukes som vanlig, også på undersøkelsesdagen.

2. Under

Prikktesten utføres på underarmens innside. En dråpe av de aktuelle stoffene som du kan reagere på, legges med 1-2 cm mellomrom på huden. Etter at dråpene er på plass gjøres det et lite stikk gjennom hver dråpe og ned i huden. Dette er ikke vondt og det er sjelden at det sees blod, da stikket er på hudens overflate.

Dråpene fjernes med et papir og etter 15 minutter kan vi lese av testen. Hvis du reagerer på noen av stoffene vil det kunne leses av på huden din ved at det på  huden kan bli en hvitaktig vable med litt rødhet rundt. Det kan også klø.

3. Etter

Eventuelle vabler, rødhet og kløe fra de forskjellige dråpene forsvinner oftest i løpet av 1-2 timer. Dette er noe avhengig av reaksjonen i huden. Hvis det klør mye kan vi smøre på litt krem som demper dette.

Vær oppmerksom

I svært sjeldne tilfeller kan det oppstå alvorlig allergisk reaksjon på prikktest. Dette oppstår i så fall under testen og blir håndtert av helsepersonell.

Kontakt