Bruddendene bikkes på til de står mest mulig likt det normale. For å beholde stillingen, setter vi tynne stålpinner over bruddet. Pinnene settes gjennom huden, og de forblir som regel stående ut gjennom huden til bruddet er grodd. Vi legger bandasje og gips utenpå for å beskytte bruddet og pinnene i behandlingstiden.
Operasjon
Hvis vi ikke lykkes med å få bruddendene på plass, må vi lage et snitt i huden og manipulere bruddendene ved en åpen operasjon. Det blir tatt røntgenbilde etterpå som dokumenterer bruddstillingen. Dere kan som regel få papirutskrift av røntgenbildene. De fleste reiser hjem fra sykehuset operasjonsdagen eller dagen etter. Barnet får med fatle til armen.
Vanligvis kontrolleres bruddstillingen på poliklinikken etter en ukes tid. Gipsen fjernes og pinnene trekkes ut når bruddet er grodd, som regel 3 til 5 uker etter operasjonen.
Barnet må tilbake på sykehuset og de fleste får en kortvarig narkose når pinnene trekkes ut. Andre barn kan akseptere at pinnene trekkes ut på poliklinikken uten narkose. Hvis barnet har fått kortvarig narkose, kan dere reise hjem etter et par timer. Som regel har barnet lite vondt etter at pinnene er fjernet.
Ulike brudd
Ved brudd i spolbeinet (såkalt proksimal radiusfraktur), kan det hende vi må operere inn en tynn nagle for å få bikket bruddet på plass. En slik nagle settes inn i knokkelen fra håndleddsområdet.
Ved brudd i albuebeinet (såkalt proksimal ulnafraktur) bruker vi som regel tynne stålpinner for å holde bruddet på plass.
Brudd i knoklene på siden av overarmsbenet skjer gjerne hos barn over 7 til 9 år. Ved slike brudd må vi som oftest lage snitt i huden, og ved åpen operasjon sette på plass bruddendene. Vi fikserer bruddet med pinner (som ovenfor) eller med skrue (r).
Påvirkning på nerver eller skade på blodåre
Hvis bruddet/bruddene har påvirket nerver eller gjort skade på en blodåre, er behandlingen og oppfølgingen mer komplisert. I albueområdet er det tre nerver som går til hånden og en større blodåre. Når barnet kommer til sykehuset, vil vi derfor kjenne etter puls i håndleddsområdet og undersøke om fingerbevegelsene og følelsessansen i fingrene er intakt.
Hvis vi har mistanke om at nervene er påvirket, vil dette nesten alltid bedres når bruddendene settes på plass. Hvis nervepåvirkningen er der etter operasjonen, vil den oftest bli normal igjen etter noen uker eller måneder.
Ved åreskade, retter denne seg også som regel når bruddendene settes på plass. Hvis det fortsatt er mistanke om skade av blodåren, må det gjøres åpen reparasjon av åren. Sykehusoppholdet blir da forlenget fordi vi må observere blodsirkulasjonen. Det hender barnet må få blodfortynnende medisin noen uker etterpå for at det ikke skal danne seg blodpropp i den reparerte åren.
Smertestillende
Når barnet skrives ut fra sykehuset, greier det seg vanligvis med smertestillende som ikke er reseptbelagt. Hvis det gjør vondt i albueområdet selv om barnet bruker slike smertestillende, bør dere kontakte sykehuset.
Forholdsregler
Når pinnene står ut gjennom huden, kan det bli infeksjon hvis bandasjeringen og eller gipsen ødelegges. Det må ikke komme vann under gipsen! Økende smerter er oftere et tegn på infeksjon enn feber (som kan komme senere).