Hofteproteseoperasjon, øvelser ved lateral tilgang

Innledning

Etter operasjonen kan du ha full belastning på det opererte benet. Du skal allikvel bruke krykker i minimum 6 uker for at muskulatur og sår skal tilheles. Hvis du fortsatt halter etter 6 uker, skal du fortsette med krykker.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Dette må du ta hensyn til etter operasjonen

Forsiktighetsregler

Den første tiden etter operasjonen må du være forsiktig med noen bevegelser i hofteleddet. Disse bildene viser hvilke bevegelser du ikke skal gjøre.

Når du sitter må du ikke bøye deg framover med knærne pekende innover og foten plassert ut til siden. Du skal ikke sitte med bena i kryss.

Disse bildene viser hvilke bevegelser du ikke skal gjøre

Ikke bøy deg fremover med kneet pekende innover
Foto: Sykehuset Østfold

Ikke sitt med bena i kryss
Foto: Sykehuset Østfold

Ikke knytt lisser med foten plassert ut til siden og kneet pekende innover
Foto: Sykehuset Østfold

Disse bildene viser hvilke bevegelser du kan gjøre

Hvis du ikke får det til, kan du bruke hjelpemidler.

Sitter på stol og knyter lisser
Foto: Sykehuset Østfold

Sitter på stol og knyter lisse
Foto: Sykehuset Østfold

Har fot på stol og knyter lisse
Foto: Sykehuset Østfold

Når du sitter på en stol og skal bøye deg ned til gulvet skal du ha føttene samlet og knærne ut til siden. Bøy deg alltid ned mellom knærne.

Dersom du ligger på siden bør du ha en pute mellom bena. Unngå for mye vridninger og brå veveglser i hoften. Ta små skritt når du skal snu deg.

Disse forsiktighetsreglene gjelder i 3 månder. Etter dette kan bruke hoften som normalt.

Å gå i trapp

Oppover

Det friske benet løftes opp først, så operert ben og krykkene

Går opp en trapp med krykker

Nedover

Sett krykkene ned først, så opereret ben og det friske benet til slutt.

Går ned en trapp med krykker

Belastning av operert ben

Etter operasjonen kan du ha full belastning på det opererte benet. Du skal likevel bruke krykker i minimum 6 uker for at muskulatur og sår skal tilheles. Hvis du fortsatt halter etter 6 uker, skal du fortsette med krykker.

Bilde av dame med krykker

Hjelpemidler

Her er eksempler på eventuell hjelpemidler:

• Krykker
  • Gripetang
  • Langt skohorn
  • Strømpepåtrekker
  • Toalettforhøyer (denne trenger du ikke ta
    med på sykehuset)

Hjelpemidlene må du skaffe på forhånd og ta med til sykehuset før operasjonen. Du kan låne hjelpemidlene
på hjelpemiddelsentralen i din kommune.

2. Under

Øvelser

Etter en operasjon er det viktig å holde blodsirkulasjonen i gang. Begynn med øvelsene med en gang du er operert. Fortsett med disse fram til du begynner med fysikalsk behandling. Gjør 10 repetisjoner av hver øvelse flere ganger om dagen.

Øvelse 1

Ligg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.

Ligg på ryggen med strake ben. Bøy og strekk opp og ned i anklene.
Foto: Sykehuset Østfold

Ligg på rygg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.

Øvelse 2

Knip sammen musklene i lår og sete og press knehasene ned i madrassen. Hold og slipp.

Øvelse 3

Ligg på ryggen. Bøy det opererte benet, og trekk det mot deg, samtidig som du fører hælen langs underlaget.

3. Etter

Trening etter utreise

Etter at du har kommet hjem starter du med fysioterapi ved et fysikalsk institutt. Du må selv kontakte en fysioterapeut for oppfølging etter operasjonen. Vi anbefaler at du kontakter de for time i god tid før operasjonen. Du har rett til gratis fysikalsk behandling i inntil 6 måneder etter operasjonen. Du får med henvisning til dette ved utreise.

I tillegg til at du starter med fysioterapi skal du trene på egenhånd ved å følge egentreningsprogrammet.

Egentreningsprogram

Dette er øvelser for egentrening i avdelingen og etter utskrivelse til hjemmet. Utfør 5 - 10 repetisjoner av hver øvelse, 3-5 ganger daglig. Øvelsene skal utføres i sakte tempo.

Øvelse 1

Løft det opererte benet opp foran deg.

Løft opp det opererte benet opp foran deg

Øvelse 2

Gjør langsomme tåhevinger.