Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling

Psykologisk behandling ved bipolar lidelse

Målet med psykologisk behandling er å forebygge at du får nye sykdomsepisoder, lindre symptomer som oppstår mellom episoder, normalisere funksjonsnivået og hindre blant annet rusmiddelproblem og selvmord.

Ventetider

Innledning

Mange trenger hjelp til å forstå lidelsen, løse sosiale og relasjonelle problemer og andre konsekvenser av lidelsen. Kunnskap om egen sykdom er viktig for at du skal kunne lære å kontrollere sykdommen bedre, og eventuelt raskt søke hjelp hvis du trenger det.

Vi deler inn den psykologiske behandlingen i:

• Opplæring (psykoedukasjon)
  • Annen psykologisk behandling
  • Arbeid med kriseplan
  • Vedlikehold

Før

Du må være stabilisert ved hjelp av medikamentell behandling før den psykologiske behandlingen kan starte.

Det er legen, psykologen eller behandlingsteamet som i fellesskap med deg setter opp din plan for den psykologiske behandlingen.

Under

Psykoedukasjon

Psykoedukasjon er systematisk opplæring og formidling av kunnskap om en psykisk lidelse.

Les mer om Psykoedukasjon

Psykoedukasjon

Psykoedukasjon er en behandlingsform hvor pasienter og deres pårørende får kunnskap og informasjon omkring en spesifikk diagnose. Behandlingsformen skal gi realistiske forventninger til bedring og prognose, informasjon og en slags undervisning i den aktuelle lidelsen.

Psykoedukasjon er med andre ord en terapeutisk kunnskapsformidling omkring en diagnose. Hensikt er at pasienter og deres pårørende skal få kunnskap om hvordan de kan mestre sykdommen på best mulig måte i hverdagen. De lærer bl.a. hvordan de kan gjenkjenne symptomer på lidelsen, slik at evt tilbakefall kan forebygges. Forskning viser at denne metoden kan bidra til å redusere og forebygge psykisk sykdom.

1. Før

Det kreves ingen forberedelse knyttet til denne behandlingformen.

2. Under

I all behandling er det viktig at du sammen med behandler blir enig om mål for behandlingen. En god relasjon til behandler er viktig for å få god hjelp, og det finnes mange ulike behandlingsstrategier og metoder. Psykoedukasjon er en av dem som har dokumentert god effekt. Terapien inngår som en del av et behandlingsforløp, og det vil være behandlingplanen din som sier noe om hvordan behandlingen din er planlagt.

3. Etter

Det er viktig at du bruker det du har lært i behandling. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi.

Gå til Psykoedukasjon

Avdeling
Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling

Annen psykologisk behandling

Pasienter som er i stabil fase (etter å ha blitt stabilisert med medisiner) får tilbud om psykologisk behandling som vedlikeholdsbehandling.

Arbeid med kriseplan

Behandlingen skal også hjelpe deg til å oppdage og kjenne igjen tegn på tilbakefall. Dette blir gjennomgått sammen med deg:

• Varselsignaler ved både hevet og senket stemningsleie
  • Tiltak du kan iverksette selv
  • Hvem som skal kontaktes når du har behov for hjelp

Vedlikehold

Det er viktig at du selv bidrar til å holde deg frisk. Det innebærer blant annet at du tar medisinen du har fått anbefalt av legen, at du lever et mest mulig sunt liv med regelmessig fysisk aktivitet, får nok søvn og er forsiktig med alkohol.

Etter

Den mest effektive psykologiske behandlingen ved bipolar lidelse består av opplæring.

Ved å være oppmerksom på tidlige tegn på tilbakefall, kan du raskt søke hjelp og forebygge nye episoder av depresjon eller mani.

Det er et mål at du etter behandling i spesialisthelsetjenesten skal bli så stabil at fastlegen kan følge deg opp regelmessig videre.