HELSENORGE
Rus- og avhengighetsbehandling, poliklinikk Askim

Vanedannende legemidler, poliklinikk rus- og avhengighetsbehandling Askim

Når bruken av vanedannende legemidler har kommet ut av kontroll og du har utviklet en avhengighet, vil en vesentlig del av behandlingen være å få kontroll over impulsene for å bruke legemidlene - uansett årsak.

Ventetider

Innledning

Å redusere eller slutte bruken av vanedannende legemidler kan være en krevende prosess. Støttende relasjoner fra behandler og/eller familie og nettverk, blir ofte beskrevet som det som hjelper den som har klart å slutte. Noen vil ha nytte av poliklinisk behandling, mens andre trenger døgninnleggelse.

Før

Du vil motta et brev med tidspunkt og oppmøtested før første behandlingstime.

For at et behandlingstilbud skal gi best mulig resultat, er det viktig med godt forarbeid. Vi vil være best mulig kjent med din situasjon, slik at behandlingen kan legges til rette for deg. Kontakt mellom behandlingsinstitusjonen og de personene som allerede hjelper deg i ditt lokale hjelpeapparat (fastlege/kommune) er viktig.

Kartlegging og utredning bør omfatte rusmiddelbruk, psykisk helse, kognisjon, somatisk helse – inkludert eventuelt tannhelse og ernæring. Vi ønsker også å kartlegge din sosiale situasjon og funksjonsnivå i hverdagen, slik at det kan danne grunnlag for en behandlingsplan.

Du kan lese mer om karlegging og utredning i rusbehandling i den nasjonale retningslinjen "Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet".

Under

Behandling av legemiddelavhengighet foregår på ulike behandlingsnivå.

Et poliklinisk behandlingstilbud består av individuelle samtaler og eventuelt gruppebehandling, par- og familiesamtaler.

Behandleren din vil som regel ha ansvaret for å tilrettelegge for døgninnleggelse. Før du møter til døgninnleggelse, må du være rusfri. Dette vil ofte innebære innleggelse ved en avrusningsenhet. Behandleren vil ordne med et avrusningsopphold ved en avrusningsenhet før døgninnleggelsen.

Under en døgninnleggelse oppholder du deg på institusjonen. Tilbudet der kan blant annet bestå av miljøterapi, individuelle samtaler og deltakelse i grupper, medikamentell behandling og fysisk aktivitet. Behandlingen vil bli tilrettelagt ut fra dine behov. Du forplikter deg til å delta i utformingen av din egen behandlingsplan. Etter døgnoppholdet vil du få tilbud om poliklinisk etterarbeid.

Yrkesgrupper ved døgninnleggelse

Personalet er tverrfaglig sammensatt, og du får oppfølging av miljøterapeuter, psykologer og leger.

Individuell plan og ansvarsgruppe

Vi ønsker et tett samarbeid med pårørende og andre samarbeidsinstanser. For å få en helhetlig og trygg oppfølging, får du en individuell plan og en ansvarsgruppe gjennom hele behandlingsforløpet.

Pårørende og nettverk

Det er ofte flere mennesker som berøres når en person utvikler legemiddelavhengighet. Det kan være vanskelig å vite hva pårørende kan gjøre. Du som har problemer med vanedannende legemidler og dine pårørende får informasjon og støtte hos oss - og hjelp til å finne gode støttespillere videre i prosessen.

Støtte og informasjon til barn og unge som er pårørende bidrar vi også med. Både ved poliklinisk behandlingstilbud og ved døgninnleggelse har vi egen barneansvarlig.

Etter

Etter behandling ved poliklinikk eller opphold i en døgninstitusjon, overtar det lokale hjelpeapparatet, det vil si fastlege og kommune. Før du blir avsluttet ved poliklinikk eller utskrevet fra døgnbehandling, vil det være møter og samtaler mellom sykehuset og ditt lokale hjelpeapparat. Ved utskrivelse mottar du og din behandler et avslutningsbrev som er en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av tiltak videre.

Ved utskrivning fra opphold i døgnavdelingen, kan det i en periode være aktuelt med videre poliklinisk oppfølging i spesialisthelsetjenesten.

Koronavirus - informasjon

Informasjon om hva du gjør hvis du har time i sykehuset, er fødende, pårørende, jobber i sykehuset, rekvirenter av pasienttransport og informasjon til media er samlet på én side.

Du finner også lenker til kommunenes hjemmesider hvor du finner informasjon om hva som gjelder i din kommune og telefonnummer du kan ringe hvis du har spørsmål om smitte, testing og karantene.

Det er viktig at du ikke ringer 113 eller legevakten på 116 117 for slike spørsmål.

Du kan også ringe informasjonstelefonen til Folkehelseinstituttet på 815 55 015 eller gå inn på Folkehelseinstittuet sine hjemmesider - fhi.no

Her finner du sykehuset sin informasjon om koronavirus

Siden blir oppdatert fortløpende.

Pasientjournal

Her finner du informasjon om hvordan du får innsyn i din pasientjournal.

Les mer om pasientjournal her

Røyking

​Sykehuset Østfold er røykfritt. E-sigaretter er heller ikke tillatt.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Pasienter og pårørende kan røyke utendørs på anvist sted. Dette er skiltet i Moss og på Kalnes.

Informasjon om hvor du kan røyke finner du her.

Sosiale medier og fotografering

​Pasienter og pårørende som ønsker å ta bilde eller video som minne fra tiden på sykehuset, kan kun gjøre dette dersom det er en selv, pårørerende eller venner som er avbildet. Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte. Vi håper at alle tar hensyn til personvernet under besøket på sykehuset, og avgrenser fotografering til å gjelde egen familie og venner.

Les mer om bruk av sosiale medier på sykehuset.

Taushetsplikt

​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.