3-3-meldinger: Lang svartid (publisert 24. november 2016)

​Pasientsikkerhetsutvalget i SØ (PSU) har mottatt ni meldinger som omhandler for lang svartid på vevsprøver som har vist seg å være ondartede. Dette har ført til forsinket oppstart av videre helsehjelp, herunder kirurgi og/eller oppstart av cellegift.

Om disse forsinkelsene har påvirket pasientenes prognose er usikkert. Uansett er det en psykisk belastning for pasientene å vente på et prøvesvar og en diagnose.

Årsaken til alle sakene var manglende kapasitet og at prøver ikke var hastemerket.

Samtlige av disse avviksmeldingene handler om forsinket diagnostikk og derav forsinket behandling som følge av kapasitetsproblemer ved diagnostiserende avdeling.

Rutiner og prosedyrer i henhold til nasjonale retningslinjer ble dermed ikke fulgt.

Det har over tid vært arbeidet med ulike tiltak for å løse kapasitetsutfordringene.  Hendelsene ligger nå endel tilbake i tid og tiltak som er iverksatt har hatt ønsket effekt, slik at kapasiteten i dag er bedret.