3-3-melding: Fikk for mye oksygen (publisert 28. mai 2018)

​En pasient med lungesykdom kom til sykehuset med pustebesvær og nedsatt bevissthetsnivå. Pasienten fikk oksygen ved ankomst, som ikke var forordnet av lege.

Lungepasienter er vant til å klare seg med mindre oksygen enn det som er vanlig for lungefriske. Ved tilførsel av mye oksygen kan nivåene av karbondioksid (CO2) bygge seg opp til høye verdier. Pasientens nivå av CO2 ble for høyt og pasienten gikk inn i CO2-koma. Pasienten ble flyttet til medisinsk overvåkning.

Pasienten hadde også fått oksygen før ankomst sykehuset, men det var ikke registrert hvor mye oksygen som var gitt.

Avdelingens forbedringstiltak er bedre opplæring når pasienter skal få oksygen, og viktigheten av å følge med på vitale parametre.

Det er meldt som avvik at en pasient med lungesykdom ble feilbehandlet, da vedkommende som hadde behov for oksygen, fikk for mye og gikk inn i CO2 koma.

Pasientsikkerhetsutvalget i SØ (PSU) anser denne hendelsen som uttrykk for mangelfull kunnskap om hva som er korrekt sykepleie til pasienter med lungesykdom. Det er viktig å følge med på vitale parametre og bevissthetsnivå hos pasienter som får oksygen. PSU støtter avdelingens tiltak om opplæring.

Vi trenger din hjelp for å forbedre sidene våre. Tilbakemeldingen din vil bli lest og håndtert, men vi kan dessverre ikke besvare den. Husk å ikke sende personlig informasjon, for eksempel e-post, telefonnummer eller personnummer.