Et fristed for unge pasienter

- Det er nesten uvirkelig at Mathildes drøm nå er oppfylt, sier pappa Jørgen Tronstad. Fem år etter at datteren døde, står Mathilderommet nå klart. Dette vil være et fristed for pasienter mellom 18 og 35 år med alvorlige tilstander og langvarige innleggelser.

Jørgen Tronstad og Åsa Lier

Jørgen Tronstad og Åsa Lier i Mathilderommet

Når du går nedover korridoren i kreftavdelingen i sykehuset på Kalnes og ser dørene inn til pasientrommene, kan du tenke at alle rommene er like; hvite, sterile og med mye medisinskteknisk utstyr.

Men bak den ene døren ligger det nå et rom som gir pasientene en pause fra hele sykehustilværelsen. Rustikke møbler, myke lenestoler, naturtapet og vakre planter innbyr til å senke skuldrene.

- Jeg er sikker på at Mathilde hadde vært fornøyd med resultatet. Nå håper vi at rommet vil bli brukt så mye som mulig, og av så mange som mulig, sier mamma Åsa Lier.

Et etterlengtet tilskudd

Mathilde døde av kreft i august 2014. Hennes ønske var at ungdom over 18 år som kom etter henne, kunne få et bedre tilbud når de er for syke til å reise ut fra sykehuset. Rommet er designet etter Mathildes ønske og i nært samarbeid med hennes pårørende.

- Rommet er et etterlengtet tilskudd ved sykehuset der yngre pasienter kan invitere venner, kjæreste eller familie og ta en pause fra sykehuset og det å være pasient, sier Vivi Haaheim, assisterende avdelingssjef i kreftavdelingen.

Det er kreftavdelingen som vil drifte rommet, men dette vil være et tilbud til pasienter i alle avdelingene ved sykehuset. I tillegg vil det være et fristed for pårørende til pasienter ved kreftavdelingen.

- Rommet har blitt som en liten oase i et ellers sterilt sykehus. Det er utrolig hvor mye stemningen og atmosfære man kan få inn i et lite pasientrom, sier Jørgen Tronstad.

Et stort prosjekt

Foreldrene til Mathilde bragte Mathildes idé til sykehuset allerede for fem år siden, da sykehuset fortsatt holdt til i Fredrikstad.
- Vi er så glade for at rommet endelig er på plass. Det er en stor og gledelig dag, men det er også en følelsesladet dag for alle oss som sto Mathilde nær, sier han.

Både familie, venner, sykehusmedarbeidere som kjente Mathilde, representanter fra sykehusets ungdomsråd, og andre støttespillere var til stede på åpningen av rommet i dag 23. august.
- Vi er så takknemlige for at prosjektet er realisert. Tusen takk til alle som har vært med og bidratt, sier Åsa Lier.

Stol og naturtapet

Pynt i vinduet