HELSENORGE

Har du fått time i sykehuset? Ikke reis til utlandet

Pasienter som har vært utenfor Norge i løpet av de siste 10 dagene, kan få utsatt sin planlagte timeavtale i sykehuset for å hindre smittespredning av koronavirus. Dette gjelder reiser til alle land.

Helge Stene-Johansen
Fagdirektør Helge Stene-Johansen

​- Vi må gjøre hva vi kan for å hindre at pasienter og medarbeidere blir smittet av korona. Derfor vil vi utsette planlagte undersøkelser og behandlinger så lenge det er medisinsk forsvarlig, når pasienter har vært i utlandet i løpet av de siste 10 dagene. Dette gjelder også dagsturer, og gjelder både reiser til land som er røde og gule, sier fagdirektør Helge Stene-Johansen.

Anbefalingen i sykehuset er også å utsette planlagte timer for pasienter som har symptomer på akutt luftveisinfeksjon, eller som er i hjemmeisolering eller hjemmekarantene.

- Dette gjelder selvfølgelig ikke pasienter som har behov for akutt hjelp. De tas imot i sykehuset som normalt, også de som har vært utenlands, sier Stene-Johansen.

Dersom en planlagt time ikke kan utsettes, vil pasienten få utdelt munnbind når han eller hun kommer til sykehuset.

- Dersom du har en timeavtale i sykehuset og enten har symptomer på luftveisinfeksjon, er i hjemmeisolering eller hjemmekarantene, eller har vært i utlandet i løpet av de siste 10 dagene, må du ringe sykehuset på nummeret som står i brevet du har fått med timeavtalen. Så vil fagpersoner vurdere om timen må utsettes eller om du skal møte til avtalt tid, sier Stene-Johansen.