Har du morsmelk å gi bort?

- Morsmelk er det beste vi kan gi til syke nyfødte og for tidlig fødte. Nå trenger vi flere morsmelkgivere, og vi håper at det finnes mammaer som vil hjelpe, sier barnepleier Cecilie Ramstad i morsmelkbanken i Sykehuset Østfold.

Cecilie Ramstad
Cecilie Ramstad håper nye givere vil bidra til fulle fryseskap i morsmelkbanken.

​Morsmelk er det beste de aller minste kan få, med tanke på å hindre infeksjoner og styrke immunforsvaret. Denne melken er unikt tilpasset det nyfødte barnets behov. Hvis mor ikke har mulighet til å gi melk selv, er melk fra morsmelkbanken et godt alternativ.
- Morsmelk er ren medisin. De første dråpene med morsmelk bidrar til å få i gang hele tarmsystemet, sier Cecilie Ramstad.

Skryter av mødrene

Det er veldig viktig at sykehuset hele tiden har morsmelk tilgjengelig, spesielt til barn hvor mor ikke har kommet i gang med amming, eller ikke kan amme selv. En morsmelkgiver er med på å gi disse barna best mulige ernæring.

- Vi har utrolig flinke mødre som stiller opp, men mødrene kan bare gi melk opp til barnet er omtrent 6 måneder gammelt. Vi har fortsatt et lager av morsmelk, men nå trenger vi nye givere for å sikre at vi også har tilgang til nok morsmelk i tiden framover. Så nå håper vi inderlig at flere mammaer vil være med og bidra, sier Ramstad.

Testes grundig

De som kan gi melk er friske, ikke-røkende mødre som har kommet godt i gang med ammingen. Det tas en blodprøve av alle som gir morsmelk, blant annet for å utelukke hepatitt B, hepatitt C og HIV.
- Vi tester også all melk som kommer inn, og det stilles strenge krav til hvor mye bakterier det kan være i melken. Men giverne er dyktige, så det er svært lite av melken vi ikke kan bruke, sier Ramstad.

Alle som skal gi morsmelk får veiledning om hygiene og pumping.
- Siden det er en såpass kort periode mødrene kan gi morsmelk, ønsker vi at de starter så tidlig som mulig. Og helst innen barnet er tre måneder. De som vil gi melk, får alt utstyr av oss, både pumper og bokser melken skal oppbevares i. Giverne får også en godtgjørelse for innsatsen de gjør, sier hun.

Kvinnene pumper seg hjemme og fryser ned melken etter hvert. Utstyret som brukes vaskes og kokes før bruk. All melk som leveres brukes innen seks måneder. Giverne leverer melken på nyfødtintensiv, som ligger ved siden av føde-barsel på Kalnes.

Vil du bli morsmelkgiver?

Kontakt morsmelkbanken i Sykehuset Østfold på telefon 417 08 311 eller sykehusets sentralbord på telefon 69 86 00 00. Leveringstid for morsmelk er i utgangspunktet hver dag mellom klokken 12.00 og 15.00. Men morsmelkbanken er fleksibel, hvis tidspunktet ikke passer.

Her finner du mer informasjon om å gi morsmelk