HELSENORGE

Magnus fikk første vaksine

Sykepleier Magnus Johansen i lungeavdelingen var første medarbeider som fikk vaksine på Sykehuset Østfold. - Vi har ventet på vaksinen siden mars og april, og dette gir håp om at vi snart kan ha vanlige hverdager igjen, sier Magnus Johansen.

​Onsdag 13. januar 08.30 startet den etterlengtede vaksinasjonen av helsepersonell på Sykehuset Østfold. I første omgang får 816 av de ca 5000 medarbeiderne sin vaksine. Vaksinene er prioritert til helsepersonell som jobber direkte med covid-pasientene. Johansen er en av dem.


- Lungeavdelingen har vært sterkt involvert i behandlingen av covid-pasientene siden pandemien kom. Døgnområdet er omorganisert og har i dag 7 senger i kohorten der pasientene med bekreftet covid ligger. Her får pasientene blant annet pustehjelp med maske (NIV). I mars og april var vi også mottak for alle pasienter med bekreftet eller mistenkt smitte sammen med infeksjonsavdelingen, sier Johansen.


Johansen har tenkt nøye gjennom om han skal ta vaksinen.
- Selvfølgelig tenker man over at utviklingen av denne vaksinen har gått raskt, men samtidig er det store ressurser og dyktige fagpersoner som er satt inn både i utvikling og godkjenning vaksinen. Konklusjonen ble ja, sier Johansen.


Et stort apparat er denne uken i sving i plenumsalen på Kalnes. Vaksinen krever en omfattende logistikk, og sentralt i dette arbeidet er Sykehusapotekene.
- Vi er tilstede i rommet der vaksinene settes. Vaksinene kommer opp fra apoteket i kjelleren. I plenumsalen gjør vi først mottakskontroll før tre apotekteknikere fortynner hetteglassene og blander godt. Så kommer den spennende oppgaven med å trekke opp 6 sprøyter fra hvert hetteglass. Her må vi være helt nøyaktige og få med siste dråpe slik at ingen vaksiner går til spille, sier Thomas Bäckstrøm som er sjef for sykehusapotekene i Østfold.


Han legger ikke skjul på at dette er et spennende oppdrag for Sykehusapotekene.
- Det er enormt stas å få være med. Vi synes rett og slett det er fantastisk å få være med på å stoppe smitte i sykehusene, og vi er klare til å skalere opp på kort varsel om det kommer mer vaksiner, sier Bäckstrøm.


Det er bedriftshelsetjenesten Avonova som setter vaksinen, og smittevernavdelingen i Sykehuset Østfold sørger for at medarbeiderne sluses trygt gjennom de ulike postene. Hygienesykepleier Gro Bøhler har det store overblikket.
- Det har gått bra i dag. Vi fikk en hektisk start på morgenen, men nå fungerer logistikken godt. Det blir ventetid for mange, men det er for å sikre at ingen vaksiner går til spille, sier hun.

Magnus Johansen første vaksine.jpg

Bilde: Magnus Johansen får første vaksine på Sykehuset Østfold

magnus etter vaksine.jpg

Bilde: Bedriftshelsetjenesten registrerer vaksinasjon i SYSVAK

apotekteknikere.jpg

Bilde: Apotekteknikere fra Sykehusapotekene klargjør sprøyter med koronavaksine

gro bøhler.jpg

Bilde: Gro Bøhler i smittevernsavdelingen sørger for smidig gjennomføring av vaksinasjon

Les mer: Forbereder koronavaksinering
Les mer: Praktisk gjennomføring
Se video: Koronavaksinering på SØ