HELSENORGE

Ny MR-maskin i Moss

En ny MR-maskin med det seneste innen MR-teknologi som inkluderer blant annet kunstig intelligens, er på plass i Moss. Denne uken ble den første pasienten undersøkt i maskinen. 

Fagradiografene Cecilie Brox Olsen og Siv Espedal ved den nye MR-maskinen. Legg merke til luftballongen i taket.

- Endelig kom Sola til Moss, sier radiograf Rune Øystein Andersen i avdeling for bildediagnostikk. Sammen med kollegaene i Sykehuset Østfold Moss kan han glede seg over at den nye MR-maskinen Siemens Sola 1,5 Tesla nå er på plass.

15. februar ble den 4,2 tonn tunge maskinen heist trygt inn, og flere uker med nødvendige bygnings- og tekniske omgjøringer for tilpassing til den nye installasjonen måtte gjennomføres.
- Vi er veldig glad for å få på plass den nye MR-maskinen i Moss. Den vil være et verdifullt bidrag til å sikre høy kvalitet på MR-undersøkelsene. Dette gjør oss i stand til å utnytt MR-maskinparken mer fleksibelt, sier avdelingssjef Eivind Reitan.​

Avanserte undersøkelser

Sykehusets MR-fysiker var denne uka klar med mottakskontroll og opplæring av radiografene. Maskinen erstatter den 12 år gamle maskinen de har i Moss, og ble tatt i bruk da den første pasienten kom 1. mars.​

- Det er mye nytt og spennende å sette seg inn i, medgir Andersen som opplyser at MR-maskinen er et teknologisk løft for avdeling bildediagnostikk.
Den nye maskinen vil også være med på å øke MR-kapasiteten i Sykehuset Østfold.

Ny MR-maskin i Moss

Maskinen kan utføre de fleste avanserte MR-undersøkelser, og medarbeiderne håper MR-undersøkelsene kan bli en behagelig pasientopplevelse. Den nye maskinen gir nemlig en visuell opplevelse med en lysvegg som skifter farge, og fra undersøkelsesbenken kan pasientene se luftballonger i taket og TV-underholdning bak tunnelen. 
Den nye maskinen skal gi en kraftig kvalitetsmessig forbedring av MR-undersøkelsene, med minimum 30 prosent raskere skanneprosess. Videre vil også undersøkelser forenkles. Undersøkelser hvor pasienten tidligere måtte holde pusten, kan med den nye maskinen gjøres ved å puste fritt. Dette er en stor fordel for pasienter som har problemer med å holde pusten. Sensorer i bordet pasienten ligger på registrerer pustebevegelser og hjerterytme, og sørger for at maskinopptakene kompenserer for dem.

Blant andre forbedringer med den nye maskinen er muligheten til å vinkle underlaget på pasientbordet, som gjør at pasienter som ikke kan ligge lavt med hodet enklere vil kunne gjennomføre undersøkelse av hode- og nakkeområdet med bra kvalitet.
- Et større hull og kortere magnet gjør maskinen mindre skremmende, og mer romslig for pasienten. Maskinen har også en TV-underholdningspakke hvor pasienten kan se og høre på valgfri underholdning på TV-monitor, opplyser Andersen.

Radiografene får også en lettere hverdag med den nye maskinen. Det løse MR-bordet er utstyrt med hjelpemotor som gjør at det er enklere å kjøre bordet med pasient på.

Høyere kapasitet

- Vi vil få økt kapasitet gjennom kortere opptakstider som blant annet er gjort mulig ved hjelp av kunstig intelligens i den bildedannende prosessen. Dette er spennende ny teknologi som vi har store forventninger til. Vi oppnår også høyere kapasitet ved å øke åpningstiden på maskinen i Moss, noe som er under planlegging. Sykehuset Østfold sliter som kjent med for lav MR-kapasitet, og utskiftning til ny og moderne MR i Mosser det viktigste tiltaket for å sikre MR-kapasiteten frem til vi får en ny MR på plass på Kalnes. Det skjer trolig i løpet av neste år, opplyser Reitan.​

​​​
Bilder fra mottak av den nye MR-maskinen:


​​