HELSENORGE

Nye lærlinger i ambulansefag

16 nye lærlinger i ambulansefag har startet opp i Sykehuset Østfold, og det nye kullet har vært gjennom en introduksjonsuke med ulike opplæringsaktiviteter.

Her er de nye ambulansefaglærlingene i Sykehuset Østfold.

​​16 av 167 søkere kom gjennom nåløyet, og har fått lærlingplass i ambulansetjenesten i Sykehuset Østfold. Den første uken i september var de nye lærlingene samlet for første gang.
- Det er en veldig flott gjeng, så det tror jeg blir veldig bra, sier paramedic Siri Merete Flølo ved ambulansestasjonen i Indre Østfold.

Byttet yrke

Jeanette Haagensen (27) fra Horten, Noorwali Ahmadzai (19) fra Seljord og Sara Nevjar Evensen (19) fra Moss var godt fornøyde med å være i gang som lærlinger.

Jeanette Haagensen har fagbrev fra før, og har jobbet som frisør i 6 år.
- Men så var jeg i førstegangstjenesten og fikk opplæring i saniteten og førstehjelp, og jeg bestemte meg for å bytte yrke, sier hun.

I løpet av den første uka var kullet samlet til fulle dager med obligatorisk opplæring både på Kalnes og ambulansestasjoner.

- Det var veldig mye informasjon på en gang, men det var lærerikt og nyttig, smiler Ahmadzai. Målet er å lære mest mulig i læretiden, og bli trygg og flink i jobben.
På timeplanen til ambulansefaglærlingene sto blant annet informasjon og beskrivelse av ambulansetjenesten og læretiden, gjennomgang av IKT-systemer, møte med tillitsvalgte, bilteknisk gjennomgang, smittevern, elektronisk pasientjournal, ergonomi, IKT-systemer,

Særlig undervisning i nødnett og en hel dag med ProAct og praktiske treningsøvelser for å forebygge og behandle livstruende tilstander, synes de tre lærlingene var spennende​.

Gjennomgått opptaksprøver

Ambulansefaglærlingene som ble tilbudt plass i Sykehuset Østfold kommer fra ulike kanter av landet.

- De som kommer til oss er lærlinger som har det som skal til. De har bestått eksamen, gjennomgått test og fysiske opptakskrav som armbøyninger, sit-ups, løping, båreløft og hjerte-lunge-redning. Tanken er at vi utdanner til egen tjeneste, forklarer Flølo.​

Sykehuset Østfold har tatt inn lærlinger i ambulansefag i en årrekke. Det første året  i læretiden følges ambulansefaglærlingene av en veileder, og lærer ved å bli den tredje medarbeideren som følger et fast team i en ambulanse.
Det andre året blir lærlingen en av to ambulansemedarbeidere per bil som rykker ut.

De nye lærlingene er klare til å ta fatt på den toårige opplæringsperioden.

- Det blir som et to år langt intervju, hvor det handler om å få med seg mest mulig og vise hva du kan, sier Sara Nevjar Evensen.


​​