HELSENORGE

Økt smitte gir flere innleggelser

Også i sykehuset merkes det at smitten øker i samfunnet, og antall innlagte med koronasmitte har gått opp. - Det er viktig at alle som har symptomer på koronasmitte, tester seg, slik at de ikke bringer smitte videre. Dette gjelder uansett om du er vaksinert eller ikke, sier Jetmund Ringstad, avdelingssjef i infeksjonsmedisinsk avdeling ved Sykehuset Østfold.

Sykehuset Østfold Kalnes
Sykehuset Østfold Kalnes
Jetmund Ringstad

Jetmund Ringstad

I dag tidlig rapporterte sykehuset om sju innlagte pasienter med covid-19. Sist sykehuset hadde så mange som sju pasienter innlagt, var 29. mai i år. 

- Det er naturlig at det blir mer smitte når samfunnet åpnes opp, og ikke uventet at det fører til flere innleggelser. Heldigvis er det mange som nå er vaksinert, og så langt har vi ikke hatt noen fullvaksinerte pasienter innlagt i sykehuset. Min oppfordring til alle østfoldinger er å takke ja til vaksine. Skulle du likevel bli smittet, vil du mest sannsynlig få kun milde symptomer og slippe innleggelse, sier han. 

Mange positive tester

Østfoldinger bruker fortsatt teststasjonene i kommunene aktivt, og testene blir analysert i laboratoriet i Sykehuset Østfold. Siden pandemien kom til landet, har laboratoriet analysert mer enn 440 000 tester. De siste dagene har antall positive tester vært mellom 44 og 58 daglig. 

Fullvaksinerte blir smittet

Tall på landsbasis viser tydelig at fullvaksinerte ikke slipper unna smitten. I følge ukerapporten fra Folkehelseinstituttet for uke 32, ble det påvist 565 tilfeller av koronasmitte hos fullvaksinerte i uke 31 og 32. Det vil si at 8,4 prosent av de som fikk påvist smitte, var fullvaksinerte. 

I følge rapporten er nå Delta-varianten helt dominerende i Norge. Delta-varianten har større spredningsevne enn Alfa-varianten, som en konsekvens av noe økt smittsomhet og noe økt evne til å unngå immunforsvaret etter vaksinasjon og tidligere infeksjon.

- Det er viktig at vi ikke glemmer smitteverntiltak som god håndhygiene og å holde avstand til hverandre, selv om samfunnet åpner opp og mange er vaksinert. Og har du symptomer på luftveisinfeksjon, test deg, slik at du ikke bringer smitte videre til andre, sier Ringstad. 

Strenge restriksjoner

Sykehuset Østfold gikk ut av beredskap 10. juni i år, men har beholdt flere strenge smitteverntiltak i sykehuset. Pasienter, ledsagere og pårørende må fortsatt gjennom en innslippskontroll, det er strenge besøksrestriksjoner, og alle som kommer inn til akuttmottaket med symptomer som tyder på at de kan være smittet av korona, blir testet. 

Pasienter og besøkende må bruke munnbind inne i sykehuset hvis de ikke er «beskyttet». Å være «beskyttet» vil si at de enten er fullvaksinert, eller har fått 1. vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden, eller har hatt covid-19 de siste seks månedene.

- Stadig flere har nå fått begge dosene med vaksine. Nå gjelder det å overbevise de som har takket nei til vaksinering om hvor viktig vaksinen er, både for dem selv og for menneskene rundt dem, sier Ringstad.