Oppfordrer til å ta vaksine

Sykehuset tilbyr alle medarbeidere som ikke er vaksinert eller er usikre på om de har hatt meslinger, å få vaksinen på jobb. - Vi som jobber i en helseinstitusjon har et spesielt ansvar for å beskytte sårbare pasienter, sier fagdirektør Helge Stene-Johansen.

Helge Stene-Johansen
Fagdirektøren i sykehuset, Helge Stene-Johansen, mener det er viktig at alle som jobber i sykehuset vaksineres mot meslinger.

​Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer vi kjenner og forårsakes av morbillivirus (meslingvirus). Etter at en ansatt ved Oslo legevakt for kort tid siden viste seg å være smittet, har sykdommen fått stor oppmerksomhet. Folkehelseinstituttet undersøker nå også prøver fra en person fra Akershus, som man er usikker på om er smittet.

- Som medarbeidere i en helseinstitusjon, har vi et ekstra stort ansvar for å ikke bringe smitte videre. Mange av pasientene våre er sårbare og kan bli alvorlig syke dersom de blir smittet. Meslinger er svært smittsomt og spres raskt, så det er viktig at alle som har sykehuset som arbeidsplass, er vaksinert. Ikke bare de som har direkte pasientkontakt, sier Stene-Johansen.

Oppmerksomheten rundt meslinger de siste ukene, har ført til at flere sykehusmedarbeidere har gitt beskjed om at de ønsker vaksine.
- Vi er glad for at medarbeiderne tar dette på alvor. Ikke minst de som daglig har kontakt med uvaksinerte spedbarn og personer med nedsatt immunforsvar, sier fagdirektøren.

Kan gi alvorlige følger

Folkehelseinstituttet slår fast at meslinger er vår alvorligste barnesykdom. Blant dem som vokste opp før vaksine ble tilgjengelig, fikk mer enn 99 prosent meslinger. Sykdommen begynner med forkjølelsessymptomer og høy feber, etterfulgt av utslett.

Meslinger følges ofte av komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelse. Alvorlige følger som hjernebetennelse, varig hjerneskade og dødsfall forekommer.

God dekning i Norge

I følge folkehelseinstituttet, er dekningsgraden for meslingvaksinen høy i Norge. Vaksine mot meslinger ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1969, og ble kombinert med vaksiner mot røde hunder og kusma i 1983 (MMR-vaksinen).
Vaksinen gis ved 15 måneders alder og gjentas i 6. klasse.

Vaksinasjonsdekningen for MMR-vaksine i 2016 var 96 prosent hos 2-åringer og 91 prosent hos 16-åringer.
- Selv om absolutt de fleste er vaksinert, er dette en svært smittsom sykdom som vi ønsker å beskytte oss mot. Vi kan ikke pålegge medarbeidere å vaksinere seg, men vi anbefaler sterkt at alle medarbeidere i helseinstitusjoner vaksineres, hvis de ikke vet sikkert at de allerede er vaksinert eller har hatt meslinger, sier smittevernoverlege Jon Birger Haug.

Trenger ikke påfyll

Dersom du er usikker på om du er vaksinert eller om du har hatt meslinger tidligere, kan du likevel ta vaksinen. Antistoffundersøkelse på forhånd er ikke nødvendig.

Har du fått begge dosene med vaksine, er du sikret langtidsbeskyttelse. Det er derfor ikke nødvendig med påfyll av denne vaksinen slik det er med flere andre vaksiner.

Jon Birger Haug

Smittevernoverlege Jon Birger Haug

Ønsker du mer informasjon om meslinger og vaksine? Se Folkehelseinstituttets nettsider her