Samlet over 100 instruktører i hjerte-lunge-redning

Nylig var 108 instruktører i hjerte-lunge-redning fra Sykehuset Østfold, kommunene og Høgskolen i Østfold, samlet til en felles instruktørsamling på Kalnes med faglig påfyll og praktisk trening.

Hjerte-lunge-redning på de aller yngste var også en del av programmet.
Deltakerne fikk også prøvd seg i hjerte-lunge-redning på de helt små.

​Årlig rammes mange mennesker av uventet hjertestans. Hjertestans er livstruende og krever korrekt innsats av de som oppdager det. Tidlig innsats og korrekt bruk av hjertestarter kan tredoble sjansen til å redde livet til personer med hjertestans.

-Viktig samling

Over 100 deltakere fra sykehuset, kommunene og Høgskolen i Østfold deltok under den årlige instruktørsamlingen Sykehuset Østfold inviterte til sist uke. Nettopp det å delta på godkjent instruktørsamling i hjerte-lunge-redning (HLR) annenhvert år, er et krav for å beholde godkjenningen som HLR-instruktør fra Norsk Resusciteringsråd.

- Dette er en viktig samling for alle HLR-instruktørene i Østfold, i forhold til samarbeid på tvers i fylket, sier opplæringskoordinator Richard Monroe Olsen i Sykehuset Østfold. Det er flere kritierier for å få samlingen godkjent av Norsk Resusciteringsråd, som blant annet handler om faglige forelsninger, informasjon om hvordan kursvirksomheten dokumenteres, samt mulighet for praktisk trening.

Praktisk trening i HLR

Under instruktørsamlingen på Kalnes startet dagen med flere foredragsholder. Anestesilege Corinna Maintz ved anestesiseksjonen i SØ snakket om akutt syke barn, kollega Grete Heitmann om hjertestans hos gravide.
- Hennes pionerarbeid når det gjelder hjertestans hos gravide har nasjonal påvirkning, sier Monroe Olsen.

Siste forelesere var Ingvild Tjelmeland som er leder for norsk hjertestansregister, som sammen med rådgiver Marie Oppedal i kvalitets- og pasientsikkerhetsavdelingen i Sykehuset Østfold, kunne fortelle mer om hvor pasientene får hjertestans i Østfold - og hvordan det går med dem.

Best i HLR

Siste del av dagen var satt av til workshop, der deltakerne blant annet fikk opplæring i viktig utstyr til intravenøs tilgang, oppkobling av avanserte Anne-dukker til simulering og opplæring, brystkompresjon-maskin og HLR for barn ved Anette Lunde og Ellen S. Berntsen fra barne- og ungdomsklinikken. Richard Monroe Olsen viste instruktørene muligheter til å bruke dukker med innebygd QCPR som viser kvalitet på hjerte-lunge-redning som blir utført. Både hvordan dukkene kan benyttes i undervisning, og også hvordan medarbeiderne kan velge konkurranse-innstilling i appen. Nettopp det avsluttet også dagen, da Lars Gunheim-Hatland holdt workshop med Østfoldmesterskapet i HLR, der deltakerne brukte QCPR-dukkene til å konkurrere i hjerte-lunge-redning.

Finalen i Østfoldmesterskapet i hjerte-lunge-redning, der dukker med innebygd QCPR meter målte kvalitet på HLR som ble utført.

De beste gikk til finale foran alle kursdeltakerne, og det var til slutt Inger Marie Hagen fra DPS nordre Østfold og polikliniske tjenester Edwin Ruud, som gikk av med seieren.

Inger Marie Hagen fra DPS Nordre Østfold vant Østfoldsmesterskapet i HLR

Inger Marie Hagen fra DPS nordre Østfold vant Østfoldmesterskapet i HLR.

Siste halvdel av dagen var lagt opp til ulike workshop.

Siste halvdel av dagen var det lagt opp til ulike workshop.