HELSENORGE

Takk ja til influensavaksinen!

- Vi må gjøre hva vi kan for å unngå en tøff influensasesong. Jeg oppfordrer alle som får tilbud om vaksine, til å takke ja, sier Jetmund Ringstad, avdelingssjef i infeksjonsmedisinsk avdeling i Sykehuset Østfold.

Jetmund Ringstad
Jetmund Ringstad, avdelingssjef i infeksjonsmedisinsk avdeling i Sykehuset Østfold.
Vi vet ikke sikkert hvordan årets influensasesong vil bli, men i følge en risikovurdering fra Folkehelseinstituttet (FHI), bør vi forberede oss på kraftigere utbrudd av luftveisinfeksjoner som influensa, RS-virusinfeksjon og kikhoste denne vinteren.

- Vi hadde lite influensa i fjor. Det kan ha påvirket immuniteten i befolkningen og gjort oss mer sårbare. Derfor er det ekstra viktig å takke ja til vaksinen. Det gjelder både de som er i risikogruppene og alle som arbeider i helsetjenestene, sier han.

Korona og influensa

En stor andel av befolkningen er nå vaksinert mot korona. Men denne vaksinen har ingen effekt på influensaviruset.​


- Koronavaksinen virker mot korona, men ikke mot influensa. Influensavaksinen virker mot influensa, men ikke mot korona. Korona og influensa er fra to helt ulike virusfamilier. Det de har felles er at de kan infisere oss mennesker, sier Ringstad.

Vask hendene!

I tillegg til å ta influensavaksine, oppfordrer Ringstad oss til å ta vare på gode vaner vi har fått under pandemien.

- Vask hendene godt og ofte, bruk håndsprit, nys i lommetørkle og hold gjerne litt avstand. Og har du for eksempel litt vondt i halsen, er det fortsatt lurt å bruke munnbind. En ting vi virkelig har lært under pandemien, er hvor lett luftveisinfeksjoner smitter, sier han.

​​​

 

Fortsatt testing

Ringstad tror det fortsatt vil være behov for mye koronatesting utover vinteren.
- Det kan være vanskelig å skille symptomene på de ulike virusene fra hverandre, og både korona og influensa kan gi feber og muskelsmerter. Men ved influensa har man gjerne tørrhoste i tillegg, men koronaviruset ofte gir tungpusthet, sier han.

Helst 100 prosent

Den nasjonale målsetningen for influensavaksinasjonsprogrammet er en dekning på 75 prosent i alle målgruppene.

- Jeg mener at alle som arbeider i sykehuset og i andre helseinstitusjoner og som tåler vaksinen, bør ta den. Influensasesongen kan bli en belastning for helsetjenestene i vinter, og da er det viktig at så mange medarbeidere som mulig, holder seg friske, sier han.

I din kommune

Kommunene skal sikre at alle innbyggere i risikogruppene får tilbud om vaksine. Det er opp til kommunen å organisere influensavaksinasjonen slik de ser det mest hensiktsmessig for å oppnå høyest mulig vaksinasjonsdekning. Se din kommunes hjemmeside for mer informasjon.