Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Smerteseksjonen Kalnes

Vi er en tverrfaglig smertepolikinikk og vi har også rådgivende funksjon opp mot alle sykehusets avdelinger i behandling av kompliserte smertetilstander.

Alle pasienter er henvist av fastlege eller andre spesialister. Hovedsakelig skal alle smertetilstander være ferdig utredet av organ- eller sykdomsspesifikke enheter innen henvisning.

Smerteseksjonen består av en tverrfaglig poliklinikk samt bistand ved spesialsykepleier i intrahospitalt smerteteam.

Tverrfaglig smertepoliklinikk

Smertepoliklinikken er organisert under avdeling for anestesileger. Hos oss jobber anestesilege, spesialfysioterapeut, psykolog og spesialsykepleier sammen i et tverrfaglig team.

Vi jobber med evidensbasert utredning og behandling. I dette inngår en biopsykososial tilnærming og forståelsesmodell av smerte, der biologiske, sosiale og psykologiske forhold påvirker vår helse. Smerter forstås her som en samhandling mellom aktivering av smertefibre, oppfattelse av smerte, lidelse og smerteatferd, og at dette foregår i en sammenheng. Vi vurderer hvordan flere ulike faktorer påvirker smerte, funksjon og livskvalitet. Vi har fokus på aktive tiltak hos deg som pasient.

Smertepoliklinikken tilbyr følgende:
  • Kartlegging/utredning av aktuell smertetilstand/type.
  • Vurdering/igangsetting av ikke-medikamentelle og medikamentelle tiltak, herunder symptomlindring, fysikalsk behandling/fysioterapi og vurdering av psykososiale faktorer som kan ha innvirkning på smerteopplevelse- og atferd.
  • Igangsetting av behandlingsplan – som videre følges opp i primærhelsetjenesten
  • Kurs i livsstyrke – mestring av smerter.
  • Råd til pasient og fastlege.
Tilbud tilpasses den enkelte og kan omfatte:
  • Enkeltkonsultasjoner hos de ulike faggruppene
  • Tverrfaglig utredning/konsultasjon med to eller flere faggrupper, med eller uten en oppsummerende tilbakemeldingssamtale.
  • Råd til behandlende lege eller fastlege.
  • Rådgivning og samarbeid med deg og din fastlege.

Smertepoliklinikken har i hovedsak en rådgivende funksjon, man er derfor avhengig av et godt samarbeid med deg og din behandlende lege/fastlege for å få gjennomført aktuelle tiltak.

For å kunne dra nytte av smertepoliklinikkens tilbud forutsettes det at du:
  • Er motivert for egen innsats
  • Er åpen for andre behandlings-tilnærminger til smerte enn rene medisinske tiltak
Hva kan smertepoliklinikken ikke tilby?
  • Vi har ikke tilbud om medikamentavvenning eller utstedelse av spesialisterklæringer
  • Vi har ikke tilbud om lange serier med injeksjoner eller infusjoner, da dette ikke er anbefalt.

 

Smerteteamet består av anestesilege og spesialsykepleier som gjør tilsyn hos inneliggende pasienter med særskilt smerteproblematikk. Smerteteamet bistår her med faglige råd og veiledning.  Intrahospitalt smerteteam har også samarbeid med senter for lindrende behandling.  

TENS

TENS-behandling (transkutan elektrisk nervestimulering) tilbys som støttebehandling/supplerende behandling til fysioterapi. Behandlingen vurderes hos hver enkelt pasient. Smertepoliklinikken vurderer og igangsetter TENS-utprøving for pasienter som er under tverrfaglig utredning/behandling ved klinikken.

Medikamentutprøving og oppfølging ved sykepleier

Enkelte pasienter kan få tilbud om medikamentoppfølging hos sykepleier - dersom det startes opp i regi av lege tilknyttet smertepoliklinikken. Dette gjelder oppstart og utprøving av spesifikke typer smertelindrende medikamenter i opptrapping/nedtrapping/tilpasning. Dette er et tilbud for spesielt utsatte pasienter og som ledd i å øke helsekompetanse.

Qutenza

Qutenza tilbys som enkeltstående/tverrfaglig tiltak for diagnostisert nevropatisk smerte med indikasjon for slik type behandling. Det gis to behandlinger ved smertepoliklinikken før primærhelsetjenesten overtar behandlingen (på fastlegekontor). Det kreves ofte 2 – 3 behandlinger før en kan evaluere effekt.

Infusjons- og injeksjonsbehandlinger

Infusjons- og injeksjonsbehandling av smerter som ikke skyldes kreft blir definert som utprøvende behandling, og anbefales utført gjennom kliniske studier. Enkelte injeksjoner (blokader) kan dog utføres i diagnostisk hensikt. Lege kan også vurdere effekt og nytte av blokade dersom pasienten har effekt over lengre tid, og/eller at det fører til reduksjon i bruk av opioide analgetika/kommer i gang med fysioterapi og andre tiltak som er godt dokumentert.

Smertepoliklinikken i Sykehuset Østfold har ikke tilbud om infusjonsbehandling til pasienter med langvarige smerter som ikke skyldes kreft.

Fysio/manuellterapi

Fysioterapi inngår ofte som del av behandlingsforløp. Behandling tilpasses individuelt, og kan her bestå av øvelser og/eller behandlinger bestående av manuelle teknikker, avspenning, triggerpunkter og aktiv benkebehandling. Det er fokus på smertereduserende tiltak, og tiltak som bedrer funksjon og livskvalitet. Timer hos fysio/manuellterapeut er tidsbegrenset, med sterk oppfordring til fortsatt fysisk aktivitet etter endt behandlingsforløp ved smertepoliklinikken. Det forventes at igangsatt fysioterapi ved smertepoliklinikken videreføres i primærhelsetjenesten.

Psykologisk behandling

Kartlegging og/eller samtale hos psykolog, alene eller sammen med fysioterapeut. Psykologisk behandling er evidensbasert og rettet mot smertemestring, og er primært basert på psykoedukativ behandling og kognitiv- adferdsterapi, der det også blir benyttet mentaliseringsbaserte teknikker og elementer fra aksept- og forpliktelsesterapi.

Livsstyrkekurs

Kurset bygger på en forståelse om at helseutfordringer ikke er enten fysiske eller psykiske. Kurset er et helsepedagogisk, helsefremmende og forebyggende tiltak i gruppe, der hensikten er å styrke den enkelte deltakers evne til å mestre helseutfordringer gjennom bevisstgjøring. Oppmerksomt nærvær/mindfulness og kreative tilnærminger er grunnleggende metoder som benyttes. Kurset går over 9 uker og krever egenmotivasjon. Man kan henvises direkte for kurs av fastlege.

Fastlegen kan henvise deg til smertepoliklinikken etter at du er ferdig utredet fagspesifikt (smerte relatert til sykdom/organ). Du må være tilstrekkelig utredet, og hensiktsmessig behandling må ha vært forsøkt - i tilstrekkelig grad.

 

 

 

Kontakt

Telefontid

  • Mandag 08:00 - 14:00
  • Tirsdag 08:00 - 14:00
  • Onsdag 08:00 - 14:00
  • Torsdag 08:00 - 14:00
  • Fredag 08:00 - 14:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Postadresse

Postboks 300 1714 Grålum

Slik finner du fram

Oppmøtested

Når du kommer til en planlagt time, skal du registrere deg i en selvinnsjekkautomat. Automatene finner du i vestibylen.

Smerteseksjonen ligger i poliklinikkområde 1 i 1. etasje, oransje sone, ventesone 13.

Sykehuset Østfold Kalnes

Sykehuset Østfold Kalnes

Kalnesveien 300

1714 Grålum

Åpningstider

  • I dag 08:00 - 15:30
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

      Kurs og møter

      • Fullt
        Livsstyrkekurs
        Kurset er for personer med langvarige sammensatte plager/smerter. Her får deltakerne anledning til å øke bevisstheten på ressurser og muligheter i seg selv, gjennom ulike temaer. Dette kan føre til økt opplevelse av mestring og bedre livskvalitet.
        Livsstyrkekurs
        4.
        mars
        2025
        Flere datoer

      Informasjon fra Helsedirektoratet

      Her får du informasjon om organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker.
      Les mer om tverrfaglige smerteklinikker
      En solnedgang bak trær