Undersøkelsen foregår mens du ligger på ryggen på en smal benk. Du vil være våken under undersøkelsen. EKG-ledninger kobles til slik at hjerterytmen din kan følges. Over deg er det et bevegelig røntgenapparat slik at hjertet kan gjennomlyses fra flere vinkler.
Undersøkelsen gjøres via en blodåre (vene) på halsen, eller i sjeldne tilfeller via blodåre i lysken. Halsen blir vasket og evt. barbert. Det legges et sterilt laken over deg med et hull over innstikkstedet. Deretter setter legen lokalbedøvelse. Du kjenner da et stikk og litt press. Si fra hvis du har reagert på lokalbedøvelse før.
Når bedøvelsen virker blir en tynn ledning (kateter) ført via blodåren frem til hjertet. Det er et spesialkateter som gjør det mulig å måle trykk og vurdere hjertets pumpeevne. Gjennom kateteret måles blodtrykk på forskjellige steder, og blodprøver tas. Til slutt måles det hvor mye blod hjertet pumper i hvile.
Undersøkelsen skal ikke være smertefull. Det er vanlig å kjenne noen ekstra hjerteslag under undersøkelsen. Dette er ikke farlig.