Åpning av gjensydde eller gjengrodde kjønnslepper

Deinfibulering
Gynekologisk poliklinikk Kalnes

Behandlingen innebærer åpning av gjensydde eller gjengrodde kjønnsdeler hos kvinner som har vært utsatt for omskjæring. Venter du barn, vil det være best for deg å åpne i god tid før fødsel.

Innledning

Behandlingen gjennomføres for å rekonstruere ytre del av underlivet til så tilnærmet normal medfødt anatomi som mulig. Omskårne (lukkede) kvinner har ofte store plager i forbindelse med menstruasjon, det å tisse og ha samleie.

Vi anbefaler at kvinner som er omskåret tar kontakt eller henvises for å undersøke og avklare om det er behov for kirurgisk behandling, før svangerskapet, i svangerskapet eller under fødsel. Overvåkning av fødselsforløp og selve fødselen kan være mer komplisert hos kvinner som er omskåret. Det beste er å bli åpnet i god tid før fødsel. Kjønnsleppene blir ikke sydd igjen etter en åpning i forbindelse med fødsel.

Tidspunkt for åpning gradert etter mest hensiktsmessig tidspunkt

• Før svangerskapet
  • Fra 3-6 måned i svangerskapet
  • Senere i svangerskapet frem til 38 graviditetsuke
  • Under fødsel

Definisjon kvinnelig omskjæring

Kvinnelig omskjæring er en fellesbetegnelse på ulike grader av inngrep hvor ytre og indre kjønnsdeler fjernes helt eller delvis, eller påføres annen varig skade og som foretas av andre enn rent medisinske årsaker.

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Hvis du er omskåret kan du be din helsesøster, fastlege, eller jordmor henvise deg til vår poliklinikk. Du kan også ringe selv, du trenger ingen henvisning.

Ingen fysiske forberedelser er nødvendig. Trenger du tolk må det gis beskjed om dette på forhånd.

Under

Inngrepet utføres av en gynekolog i samarbeid med en jordmor/sykepleier. Inngrepet utføres vanligvis med lokalbedøvelse i området som skal åpnes. Etter at lokalbedøvelsen er satt vil inngrepet være smertefritt.

Det lukkede området åpnes med en liten kniv (skalpell) eller saks. Sårkantene sys på hver side for å hindre at vevet ikke skal gro sammen igjen. Du får lokal bedøvelse og selve inngrepet skal ikke gjøre vondt. Men de fleste opplever smerter de 2-3 første dagene etter inngrepet. Dette behandles med smertestillende tabletter. Smertene vil avta gradvis.

Etter

Du kan reise hjem rett etter inngrepet og du kan fortsette med dine vanlige aktiviteter.

Det er ikke anbefalt å vaske seg nedentil den første dagen, bare skylle seg med rent lunket vann etter toalettbesøk.

Enkelte vil trenge sykemelding, avhengig av hva slags jobb du har. Du får sykemelding av legen som utfører inngrepet.

De fleste kjenner smerter når bedøvelsen går ut. Dette er helt normalt. Du får resept på smertestillende tabletter, og vi anbefaler at disse tas så fort som mulig etter inngrepet. Følg forøvrig bruksanvisning på pakken.

Noen kvinner kan forvente at det å tisse oppleves annerledes. Urinen kan kommer raskere enn det du er vant til, dette er helt normalt.

Du skal ikke ha samleie før etter 4-6 uker etter inngrepet. Såret må få tid til å gro. Samleie før denne tiden vil ofte oppleves smertefullt, og kan også øke risikoen for infeksjon.

Grønnsåpebad

Dagen etter inngrepet skal du begynne å ta grønnsåpebad.

• Kjøp Medisinsk grønnsåpe på Apoteket
  • Bland 2 spiseskjeer medisinsk grønnsåpe i en balje/fat med lunkent vann
  • Sitt i dette i ca 5-7 minutter
  • Ta grønnsåpebad 1-2 ganger hver dag i en uke
Stingene faller av seg selv 2-3 uker etter inngrepet

Vær oppmerksom

Det er en liten risiko for infeksjon i såret. Dersom du opplever økende smerter i underlivet og/eller feber de første dagene etter inngrepet, skal du ta kontakt med sykehuset.

Gynekologisk poliklinikk Kalnes
Oppmøte

Du behøver ikke henvisning og kan kontakte sykehuset direkte for time på gynekologisk poliklinikk.

Ring og bestill time på pasientservice og booking på telefon 69 86 50 00.

De fleste pasienter får time på gynekologisk poliklinikk på Kalnes, men noen pasienter blir også kalt inn i til gynekologisk poliklinikk i Moss. Du får beskjed om hvor du skal når du får timeavtale.

Endring/avbestilling av time eller spørsmål om ventetid 69 86 50 00
1714 Grålum