Behandling av beinskjørhet har som mål å styrke beinvevet og minske risiko for nye brudd. Det dreier seg både om endring av livsstil og om medikamenter mot beinskjørhet. Når beinskjørhet skyldes annen sykdom, retter behandling seg også mot den aktuelle sykdommen.
Ikke-medikamentelle tiltak (ting du kan gjøre selv)
Fysisk aktivitet kan ha gunstig innvirkning på skjelettet, styrke i muskler og redusere falltendens. Kostholdet er viktig, særlig er det viktig med nok inntak av kalsium og vitamin D. Tilskudd med vitamin D og kalsium kan være nødvendig. Røyking og overforbruk av alkohol har negativ virkning på beinvev, og røykeslutt og reduksjon av alkoholinntak er viktig. Tiltak for å forebygge fall og eventuelt hoftebeskyttere kan være nyttig for dem som er ustø til beins og har høy risiko for brudd. Hoftebeskytterne skal brukes hele døgnet (24 timer).
Medikamentell behandling
Tilskudd av vitamin D og kalsium er ofte nødvendig. Vanlig førstevalgsbehandling er bisfosfonat, som hemmer nedbryting av beinvev og øker beintettheten. Eksempler på slike midler er Alendronat, Optinate septimum og Zoledronsyre. Dette er tabletter som tas en gang i uken, mens Zoledronsyre (Aclasta) gis intravenøst en gang i året. Det er viktig at du tar tablettene nøyaktig som det står i bruksanvisningen. Andre medikamenter mot beinskjørhet er teriparatide (Forsteo, som gis som daglige sprøyter en gang daglig i inntil 2 år) og denosumab (Prolia, som gis som sprøyter en gang i halvåret).