Blodtrykksmålingen foregår ved at barnet får en mansjett festet på overarmen, fortrinnsvis den høyre. Videre forløp avhenger av hvilken målemetode som brukes.
Foto: Haukeland universitetssjukehus
Ved automatisk metode trykkes det på en knapp og mansjetten strammer på overarmen før luften slippes ut. Ved manuell måling pumper den som måler luft inn i mansjetten ved hjelp av en håndpumpe.
Så slippes luften sakte ut av mansjetten mens det lyttes på armen med et stetoskop.

Foto: Haukeland universitetssjukehus
Konseptet med blodtrykksmåling er å blåse så mye luft inn i mansjetten at den klemmer pulsåren i overarmen sammen slik at ikke noe blod slipper gjennom. Så, når luften sakte slippes ut kan den som måler høre når blodet strømmer gjennom pulsåren igjen. Det første «dunket» som høres er overtrykket, mens undertrykket registreres når lyden forsvinner.
Gjør det vondt?
De fleste barn opplever ikke målingen som smertefull, men det kan være ubehagelig, spesielt når luften slippes sakte ut av mansjetten. Det er viktig at barnet er rolig under målingen og sitter stille. Dersom barnet er urolig hjelper det ofte å avlede med for eksempel en bok eller en filmsnutt på mobilen til foresatte.
Blodtrykket måles ofte flere ganger etter hverandre med noen minutter mellom hver måling, for å få et så riktig resultat som mulig. En måling tar stort sett under ett minutt.