HELSENORGE
Bildediagnostikk

CT av barn

CT er en røntgenundersøkelse der vi tar tverrsnittbilder av områder i kroppen ved hjelp av røntgenstråler.

Innledning

CT brukes som tilleggsundersøkelse til vanlig røntgen og ultralydundersøkelser. CT-undersøkelser har ulike navn avhengig av hvilken del av kroppen som skal undersøkes.

Barn som skal ta CT må ligge helt stille under undersøkelsen, og kan eventuelt få beroligende medisin. I noen tilfeller kreves det narkose. Dette vurderer vi individuelt.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

CT-undersøkelse i narkose

Hvis barnet skal ha narkose må det faste (ikke spise, drikke, ta medisiner eller suge på pastiller). Hvor lenge på forhånd barnet må faste er avhengig av alder. 

Les mer om Narkose hos barn

Narkose hos barn

Anestesi er et annet navn for bedøvelse eller narkose og betyr "uten følelse". Anestesi blir brukt for å sikre at pasienten ikke har smerter og ubehag når det har vært utført undersøkelse eller operasjon. En forelder/foresatt er med inn på operasjonsstua til barnet har sovnet. 

Hei! Skal du på sykehuset? Jeg kan vise deg hvordan det var da jeg var der. (Alle foto: Elisabet Vollset Lien)

Planlegging av anestesi

Vi ønsker å planlegge godt før dere kommer inn, derfor er det viktig at vi har nøyaktig informasjon om barnet, som:

 1. Alder
 2. Vekt
 3. Allergier og andre sykdommer
 4. Faste medisiner
 5. Løse tenner
Alle typer bedøvelse har en risiko, og vår viktigste jobb er å forebygge og minske denne risikoen. Er du usikker eller har spørsmål så ta kontakt med aktuell avdeling.
Dersom barnet er forkjølet eller fått akutt sykdom, kontakt sykehuset for å høre om undersøkelsen eller operasjonen må bli utsatt.

I ventetiden på sykehuset kan du leke, se film/TV eller se litt på masken som du skal puste oksygen i. Det gjorde jeg.

 1. Før

  Generell fastetid før undersøkelse/operasjon er 6 timer.

  Barnet må ikke spise, tygge tyggegummi, eller suge på drops/pastill, etter midnatt før undersøkelses/operasjonsdagen.

  Barnet kan og bør drikke saft eller vann, inntil 2 timer før møtetidspunktet.

  NB: ikke juice eller drikke laget av melk. Heller ingen form for røyk/snus.

  Det er viktig at barnet møter nydusjet/badet og i rene klær.

  Kontaktlinser, smykke, ringer, øredobber, piercing eller neglelakk må fjernes før undersøkelsen/operasjon.

  Dersom barnet bruker medisiner eller inhalasjoner, skal disse tas med til sykehuset. De får beskjed om hvilke faste medisiner en skal ta.

  Bedøvelseskrem/plaster

  Du får beskjed om du skal ha på bedøvelseskrem eller plaster på barnet. Det er fordi barnet skal få en venekanyle. Det er et lite plastrør som blir lagt inn i ei blodåre.

  Kremen/plasteret skal settes på barnet sin hånd og innsiden av albuen, helst på synlig blodåre. Dette skal gjøres rett før de reiser til sykehuset på operasjonsdagen.

  Bedøvelseskrem/plaster kjøpes reseptfritt på apoteket.

  Faste for barn som får morsmelk/morsmelkerstatning

  De 4 siste timene før avtalt time skal barnet ikke ha morsmelk.

  De 6 siste timene før avtalt time skal barnet ikke ha morsmelkerstatning

 2. Under

  Anestesi

  Anestesilegen bestemmer hvilken bedøvelse som er best for hvert enkelt barn.

  Når barn og unge skal ha narkose og sove, får de fleste sovemedisin i kanylen. Av og til blir sovemedisinen gitt som gass som du puster inn via ei maske. For å forberede barnet, fortell at alle puster oksygen i maska før de sovner.

  Som foreldre/foresatte avtaler dere med avdelingen om hvor dere venter mens barnet sover. Ta gjerne med noe å lese.

  Her puster jeg i maska og ser om jeg klarer å blåse opp ballongen

  Avslappende medisiner
  De fleste barn under 6 år, og i enkelte tilfeller opptil 10 år, får medisin som gjør at de blir trøtte/sovner, før innleggelse av kanyle. Denne kan bli gitt som mikstur, tablett, i endetarmen, eller som nesedråper/spray.
  Målet er at barnet sover seg inn i narkosen og ut av narkosen, og våkner når narkosemedisinene er ute av kroppen, på oppvåkningen/postoperativ-avdelingen.
  Dersom eldre barn og unge er engstelig og urolig kan vi gi medisin som virker beroligende, før de skal inn til undersøkelse/operasjon.

  Da lillebroren min skulle til undersøkelse, fikk han en nesespray som gjorde at han sovnet. Han merket ingenting av undersøkelsen. Større barn kan også få nesespray/nesedråper dersom en synes at undersøkelsen eller operasjonen en skal til er skummel.

 3. Etter

  Oppvåkning

  Barnet kan være urolig etter narkosen. Årsaken kan være sovemedisinen, og trenger ikke å være på grunn av ubehag eller smerter etter undersøkelsen/operasjonen.

  Det er viktig at barnet får ro i denne fasen.

  Smertelindring

  Barnet får behandling for smerter og eventuelt kvalme. Dette i form av stikkpiller eller medisin i venekanylen. Mange operasjonen gir noe ubehag eller smerter etterpå, og vi har medisiner som vi gir barnet dersom barnet trenger det.

  Hjemreise

  Før hjemreise vil legen snakke med dere om hva dere må passe på etter undersøkelsen/operasjonen. Som hovedregel skal barnet ha spist, drukket, og tisset før dere reiser hjem. Dere vil også få informasjon om eventuelt bruk av smertestillende medisin.

  Takk for oss!

Vær oppmerksom

Blødninger etter operasjon er sjelden. Om barnet begynner å blø i større mengder etter at dere er kommet hjem, kontakt sykehuset eller ring 113.

Det er vanlig å ha litt høyere temperatur dagen etter operasjonen. Dersom barnet har feber over 38,5 grader, eller feber i mer enn 3 dager, kan det være et tegn på infeksjon og lege må kontaktes.

Ta gjerne kontakt med den aktuelle avdelingen dersom dere har flere spørsmål.

Gå til Narkose hos barn

Våken under CT-undersøkelsen

Det er viktig å forberede barnet på han/hun må ligge stille på en benk som beveger seg inn og ut av CT-trommelen. 

 • Barnet kan spise og drikke som vanlig før undersøkelsen.
 • Faste medisiner kan tas som vanlig.

CT med intravenøs kontrastvæske 

I noen tilfeller må vi sette kontrast i blodårene, men dette er avhengig av hva en skal se etter på bildene. 
Hvis undersøkelsen skal gjøres i mage/bekken- regionen får barnet evt saft eller flytende kontrast (stoff som synes på røntgenbildene). 
Hvis barnet skal ha kontrast i blodet, får hun/han et plastrør (kanyle) lagt inn i en blodåre. Dere vil på forhånd bli spurt om barnet har hatt reaksjoner på kontrastmiddel tidligere, og enkelte andre risikofaktorer. 

Under

Hvordan undersøkelsen blir utført vil variere ut fra hva som skal undersøkes.  

Som regel tar undersøkelsen 10 - 30 minutter. Selve bildetakningen tar bare noen få minutter.  

Under undersøkelsen ligger barnet på en motorisert benk, som forflytter seg gjennom den korte åpningen av CT-maskinen. Når bildene blir tatt, beveger benken på seg. Det er helt avgjørende for bildekvaliteten at barnet ligger stille under hele undersøkelsen. Ved noen undersøkelser blir barnet bedt om å holde pusten i noen sekunder mens bildene blir tatt. Dette for å unngå unødige bevegelser i lunge- og mageregionen. Undersøkelsen er smertefri. 

Personalet går ut av undersøkelsesrommet når bildene blir tatt. De kan se barnet gjennom et vindu, og hører det gjennom en mikrofon i maskinen. 

CT med intravenøs kontrastvæske 

Når kontrasten passerer gjennom organene i kroppen, blir det tatt bilder i serie av de ulike organene. Når kontrastvæsken gis, er det vanlig å få en varmefølelse i kroppen, men denne følelsen forsvinner etter kort tid. 


CT med narkose

Ved narkose varer undersøkelsen cirka 1 ½ time.

Etter

Hvis barnet er våkent under undersøkelsen er det ingen forholdsregler etterpå. 

Hvis barnet får narkose, må det overvåkes til det er våkent, får i seg drikke/mat og har tisset. Dere kan reise hjem samme dag. Noen kan bli kvalme etter narkosen. Dette går som regel fort over, og barnet kan få medisiner for dette.

Ved CT-undersøkelse der kontrast er gitt intravenøst, ber vi dere vente på avdelingen i 30 minutter etter at kontrasten ble sett inn. Vi tar ut venekanylen etter ventetiden.   
Resultat av undersøkelsen 
Bildene blir gransket av en røntgenlege (overlege) som lager en skriftlig rapport av hva bildene viser. Rapporten blir sendt legen som henviste barnet. Bildene og rapporten blir lagret i datasystemet vårt.  

Er barnet til undersøkelse uten innleggelse, får enten henvisende lege beskjed, eller dere får avtale om en ny time der resultatene gis. I noen tilfeller kan resultatet meddeles per telefon.

Vær oppmerksom

Vanligvis er det ingen risiko forbundet med denne undersøkelsen. CT-undersøkelsen er tilpasset slik at røntgenstråledosen er så lav som mulig. 

CT med kontrast 

I svært sjeldne tilfeller opplever pasienter å få kløende utslett på kroppen opptil en uke etter at å ha fått kontrast. Kjøp i så fall reseptfri allergimedisin, evt. kontakt fastlege. Røntgenkontrast gir svært sjelden alvorlige allergilignende reaksjoner. 

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?