Behandling
Elektrokonvulsiv terapi (elektrostimulering) - ECT
Elektrokonvulsiv terapi (ECT) er en trygg, effektiv og godt etablert behandling ved alvorlige depresjoner. Ved ECT utløses et krampeanfall ved å gi en kontrollert mengde strøm gjennom elektroder plassert på hodet. Behandlingen skjer i narkose og med muskelavslappende midler.
Henvisning og vurdering
For å få et behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten trenger du en henvisning. Det er som oftest fastlegen som henviser til utredning og behandling, men annet helsepersonell kan også henvise. Med utgangspunkt i henvisningen og prioriteringsveilederen "Psykisk helsevern for voksne", vil vi vurdere om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten. Det er lege eller psykologspesialist som vurderer om ECT kan være en god behandling for deg.
Før
Behandlingen krever noen forberedelser og undersøkelser som kan gjøres poliklinisk, eller mens du er innlagt. Sykehuset legger vekt på grundig informasjon om ECT som en viktig del av forberedelsene, gjerne sammen med pårørende. Behandlingen er frivillig, og du må gi et skriftlig samtykke til at behandlingen gjennomføres.
Du må faste fra kl. 24.00 natten før du skal til behandling. Faste inkluderer mat, drops, drikke, tyggegummi, sigaretter og snus.
Under
Du blir fulgt av helsepersonell før, under og etter behandlingen, som vanligvis skjer om morgenen. På behandlingsrommet ligger du i en seng, og blir koblet til instrumenter som overvåker hjerte, blodtrykk, oksygennivå i blodet osv. Deretter får du narkosemedisiner intravenøst. Etter at du har sovnet, får du i tillegg et muskelavslappende middel intravenøst, og oksygen gjennom en maske. Selve behandlingen varer i noen minutter, og skjer ved at vi utløser et kontrollert epileptisk anfall ved hjelp av en liten elektrisk ladning.
Behandlingen utføres av lege og sykepleier under trygge forhold. Etterpå kjøres du inn på et oppvåkingsrom og følges opp av helsepersonell til du er ordentlig våken.
Etter
De fleste pasienter ønsker å sove et par timer etter at de har fått ECT-behandling. Dette vil du få utfyllende informasjon om underveis.
Etter endt behandling, som ofte består av i alt 6-12 behandlinger, planlegges vedlikeholdsbehandling og forebyggende tiltak for å hindre at du får tilbakefall av symptomer. Vedlikeholdsbehandlingen kan bestå av samtaleterapi, medikamentell behandling og/eller vedlikeholdsbehandling med ECT.
Bilkjøring etter ECT er ikke tillatt samme dag som du får narkose. Medikamentet bruker lang tid på å bli utskilt, og konsentrasjons- og reaksjonsevnen er nedsatt. Personal ved ECT-enheten er behjelpelig med bestilling av drosje ved behov.
Mulige konsekvenser dersom du velger å avslutte behandlingen:
Du kan når som helst trekke ditt samtykke til behandlingen. Dersom du velger å avslutte, kan du oppleve forverring av din psykiske tilstand. Du vil uansett tilbys best mulig alternativ behandling.
Vær oppmerksom
ECT er ikke forbundet med smerte, da behandlingen gis i narkose. Men pasienten kan oppleve hodepine og muskelsmerter /stølhet de første timene etter behandling. Noen kan oppleve hukommelsesvansker i tiden under og etter behandlingen. Det er individuelle forskjeller i graden av bivirkninger av ECT. På gruppenivå oppveier positive følger (bortfall av depressive symptomer) eventuelle kognitive bivirkninger. I noen tilfeller kan mer langvarige hukommelsesproblemer i form av tap av enkelte personlige minner oppstå. Dette gjelder særlig minner fra ukene og månedene før ECT-behandling, samt under ECT-behandlingen. Hos de fleste forsvinner disse problemene etter avsluttet behandling i løpet av dager til få uker. Noen ytterst få kan oppleve svikt i langtidshukommelsen.
Kontakt
Sykehuset Østfold Kalnes
Affektive lidelser
Oppmøtested
Vi holder til 2. etasje. Følg grønn farge fra vestibylen.Sykehuset Østfold Kalnes
Kalnesveien 300
1714 Grålum