Finger- og håndbrudd
Brudd i fingre eller hånd skyldes som regel direkte slag eller fall. Brudd kan også skje hvis hånden eller fingrene blir klemt.
Utredning
Ved et brudd oppstår det umiddelbare smerter og hevelse. Vi tar røntgenbilder for å bekrefte diagnosen.
Behandling
Brudd i fingre eller i hånden kan ofte behandles med gips. Målet med gipsbehandlingen er at bruddet gror i riktig stilling. Dette er viktig for å unngå senere plager.
Viktig å vite når du har på gips
For å redusere hevelse og smerter skal du holde armen høyt i perioder, særlig de første dagene. Forsøk å finne gode hvilestillinger på en pute eller lignende. Legen vil gi deg råd om bruk av smertestillende.
Aktiviteter og øvelser med gips
Du må følge med på om fingrene blir mindre bevegelige, mer hovne, misfargede eller kalde. Det kan bety at gipsen er for trang og må byttes. Ta kontakt med ortopedisk poliklinikk dersom du er i tvil. Du bør også ta kontakt hvis du har sterke eller økende smerter.
Når du har gips, kan du bruke hånden i lette daglige aktiviteter som av og påkledning, personlig hygiene og lett husarbeid. Det er viktig at du beveger mye på alle frie fingerledd for å opprettholde god sirkulasjon og bevegelse. Husk også å bevege albue og skulder.
Gipsen må ikke bli våt, og du må derfor beskytte den med plast når dette er nødvendig. Gipsen må skiftes hvis den blir ødelagt.
Oppfølging
Kontroller
Bruddet kontrolleres på ortopedisk poliklinikk etter cirka 7 dager. Da blir det tatt nye røntgenbilder. Dersom bruddet har endret stilling, kan det bli aktuelt å anbefale operasjon. Avsluttende kontroll er på ortopedisk poliklinikk etter 3 – 5 uker. Det tas røntgenbilde og gipsen fjernes.
Sykemelding
Lege på sykehuset gir deg sykemelding dersom du har behov for det. Skal sykemeldingen forlenges, tar du kontakt med fastlegen din.
Øvelser
Etter at gipsen er fjernet, er det vanlig å oppleve nedsatt bevegelighet og redusert styrke i fingre og hånd. Du skal begynne å bruke hånden og fingrene med gradvis økende belastning, men allikevel innenfor smertegrensen. Ved behov kan du få veiledning av fysioterapeut.
Øvelsene under bør du gjøre flere ganger daglig, og gjerne hver time til å begynne med. Du skal unngå å provosere fram smerter eller hevelse. Hvis du har problemer med å utføre øvelsene, oppfordres du til å ta kontakt med fysioterapeut på sykehuset eller der du bor.
Øvelse 1
Øvelse 2
Øvelse 3
Alle foto: Sykehuset Østfold