HELSENORGE
Gynekologisk poliklinikk Kalnes

Framfall av skjede/livmor

Framfall av skjede og/eller livmor er en tilstand der deler av skjedeveggen eller livmortappen synker nedover i skjeden og kan komme delvis ut av vagina når en sitter lenge, har stått eller gått mye.

Ventetider

Innledning

De vanligste symptomene er følelse av tyngde og/eller trykk i underlivet. Noen opplever at det er vanskelig å tømme blæren helt ved toalettbesøk.

Ulike typer framfall av skjede/livmor:

  • Fremre skjedevegg (blærefremfall/cystocele)
  • Bakre skjedevegg, eventuelt med effekt på tarm (rectocele/entorocele)
  • Livmor eller fremfall (decens av uterus/cervixelongasjon)
  • Framfall av skjedetopp/ livmor (uterindescens)
  • Totalprolaps, der hele livmoren kommer ut av skjeden
  • Kombinasjoner av disse
Alle postmenopausale med framfall bør settes på østrogener, Ovesterin eller Vagifem da dette kan redusere fremfallet. Det kan også være nyttig å drive med regelmessig bekkenbunnsøvelser.

Henvisning og vurdering

Alle postmenopausale med framfall bør settes på østrogener som virker lokalt, det vil si stikkpiller som føres inn i skjeden (for eksempel Ovesterin eller Vagifem). Disse pillene kan redusere fremfallet. Det kan også være nyttig å drive med regelmessig bekkenbunnsøvelser.

Utredning

Legen vil i samråd med deg vurdere hvilken behandling som er aktuell for deg.  

Behandling

Pessarring

En myk plastring som tilpasses hos gynekolog og som legges inn i skjeden. Du kjenner ikke at ringen er der, og symptomene på framfall blir borte. Det er nødvendig med kontroll noen ganger i året for å være sikker på at ringen sitter slik den skal. Det anbefales at du bruker krem/stikkpiller for at slimhinnen i skjeden skal bli tykkere og ikke så lett gir gnagsår.

 

Les mer om Framfall av livmor, operasjon

Framfall av livmor, operasjon

 

Framfall av skjede og/eller livmor er en tilstand der deler av skjedeveggen eller livmortappen synker nedover i skjeden og kan komme delvis ut av vagina når en sitter lenge, har stått eller gått mye. Operasjonen blir som regel utført via skjeden.

Operasjonen utføres gjennom skjeden. Avhengig av type fremfall blir enten fremre skjedevegg strammet opp og blæren løftet tilbake til sin naturlige plass, bakre skjedevegg strammet opp og forsterket. Noen ganger blir også livmortappen eller hele livmoren fjernet. I noen sjeldne tilfeller forsterkes skjedeveggen med et nett laget av kunststoff.

Det er viktig å vite at dersom livmortappen fjernes helt eller delvis, øker dette risikoen for å føde for tidlig. Slik operasjon bør derfor gjøres etter at du er ferdig med dine fødsler.

Hvis du ønsker å få satt inn spiral under operasjonen må du undersøke på forhånd om de har dette ved sykehuset, eller om du må ha med denne selv.

  1. Før

    Faste

    Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

    De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

    Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

    Vi anbefaler at du tar et klyx (avføringsmiddel) dagen før operasjonen for å unngå unødig trykking rett etter operasjonen. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket.

    Før inngrepet får du bedøvelse, enten spinal eller epiduralanestesi der store deler av kroppen bedøves, eller du får narkose (der du sover dypt)

  2. Under

    Dette gjøres under inngrepet

    • Det legges inn et urinkateter i blæren din, og noen ganger legges det inn tamponger i skjeden.
    • Fremre skjedevegg blir strammet opp og blæren blir løftet til sin naturlige plass.
    • Livmorhalsen eller hele livmoren blir fjernet.
    • Bakre skjedevegg blir strammet opp, og av og til blir musklene i bekkenbunnen trukket sammen for å styrke bakre skjedevegg.
    • I noen sjeldne tilfeller blir skjedeveggen forsterket med et nett laget av kunststoff.

  3. Etter

    Etter operasjonen blir du kjørt i seng fra operasjonsrommet til oppvåkningsavdelingen der du blir til du er helt våken eller til spinalbedøvelsen har sluttet å virke. En lege informerer deg om hvordan inngrepet har gått etter at operasjonen er over. Når du er tilbake på sengeposten får du hjelp til å komme deg opp av sengen.

    Smerter: Det er normalt å ha smerter bak mot endetarmen, men dette gir seg vanligvis etter 1-2 uker. Du får smertestillende regelmessig og ved behov. Du bør ha Paracetamol og Ibux hjemme til bruk ved behov. Trenger du andre typer smertestillende i tillegg så får du med deg resept fra sykehuset når du skrives ut.

    Vannlatning: Etter operasjonen kan det noen ganger være vanskelig å tømme blæren. Urinkateteret vil derfor ligge inne inntil en dag etter operasjonen. Urinkateter og eventuelt tamponger som er lagt inn i skjeden fjernes. Når urinkateteret er fjernet, vil vi kontrollere at du tømmer blæren tilfredsstillende. For å være sikker på at du får tømt blæren din skikkelig etter inngrepet vil du bli kontrollert med en blærescanner/ultralyd eller et engangs-urinkateter etter operasjonen. Du får reise hjem når det går greit å tømme blæren som normalt. Som regel er dette samme dag, eller inntil to dager etter operasjonen.

    Sting: Stingene er sydd med en spesiell tråd som forsvinner av seg selv. Det kan komme ut trådbiter i noen uker fremover, noe som er normalt.

    Blødning: Småblødninger er vanlig de første dagene etter operasjonen og kan vare opptil et par uker. Deretter vil du ha økt utflod som kan være blodtilblandet i inntil 6 uker.

    Liggetid: Vanligvis blir du utskrevet første eller andre dag etter operasjonen.

    Sykemelding: Sykemelding er vanligvis på 2-4 uker. Det kan være aktuelt med lenger sykemelding avhengig av hva slags arbeid du har.

    Komplikasjoner

    Ved alle kirurgiske inngrep er det en risiko for komplikasjoner. De vanligste ved denne operasjonen er blodansamlinger i operasjonsområdet, infeksjon i operasjonsområdet eller blærekatarr. Sjeldne komplikasjoner er blodpropp og alvorlig infeksjon.

    Senere kan det være vanlig med smerter under samleie en tid, og følelse av for trang skjede. Dette skyldes arrvev som kan være stivt. Vanligvis går dette over. Noen kan også bli plaget med økt urinlekkasje.

    Etter operasjonen

    For å forebygge mot infeksjon anbefales du å vente med karbad og å bade i offentlig basseng, samt å unngå bruk av tampong så lenge du blør.

    De første 6 ukene etter operasjon bør du unngå:

    • Tunge løft (mer enn 5 kg)
    • Tungt arbeid (gulvvask, støvsuging)
    • Hard trening som aerobic og lignende.
    • Aktivitet som utløser smerte.
    • Forstoppelse og kraftig trykking kan ødelegge resultat av operasjonen.
    • Samleie

    Du anbefales å bruke hormonkrem/stikkpiller i skjeden to ganger i uken i tre måneder etter operasjonen. Du bør starte behandlingen 14 dager etter operasjonen. Er du i overgangsalderen, kan du fortsette med dette resten av livet. Hormonkrem med østradiol (Ovesterin) kan du kjøpe reseptfritt på apoteket, eventuelt kan du be legen din om resept på østradiol vaginaltabletter (Vagifem).

    Gode råd
    • Drikk rikelig, spis fiberrik kost og hold deg i aktivitet så godt det lar seg gjøre.
    • Du bør bruke avføringsmiddel (Duphalac/Lactulose). Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men bør ikke brukes sammenhengende mer enn 4 uker.
    • Du kan ha samleie tidligst 6 uker etter operasjonen.

Vær oppmerksom

De første 14 dagene etter operasjonen bør du kontakte oss dersom:

  • Du får problemer med vannlating, delvis eller helt.
  • Du får feber over 38 grader celsius og nedsatt allmenntilstand som ikke går over i løpet av to dager
  • Du opplever økende trykk og press i underlivet
  • Du opplever pågående kraftig blødning (som en menstruasjon)

Gå til Framfall av livmor, operasjon

Oppfølging

Ved innsetting av passarring er det nødvendig med kontroll noen ganger i året for å være sikker på at ringen sitter slik den skal. Vi anbefaler at du bruker krem/stikkpiller for at slimhinnen i skjeden skal bli tykkere og ikke så lett gi gnagsår.

Faresignaler

De første 14 dagene etter operasjonen bør du kontakte oss dersom:

  • Du får problemer med vannlating, delvis eller helt.
  • Du får feber over 38 grader celsius og nedsatt allmenntilstand som ikke går over i løpet av to dager
  • Du opplever økende trykk og press i underlivet
  • Du opplever pågående kraftig blødning (som en menstruasjon)

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Sykehusapoteket ligger i 1. etasje til venstre når du kommer inn hovedinngangen i Sykehuset Østfold Kalnes (følg oransje farge).

Her får du hentet ut medisiner på resept og handlet reseptfrie medisiner og handelsvarer.

Sykehusapoteket kan hjelpe deg med å:

- Klargjøre resepter. Du inngår reseptavtale med sykehusapoteket slik at resepten gjøres klar for deg
- Råd og veiledning om din medisinbruk

Sykehusapoteket Østfold, Kalnes

Avbestille eller endre time

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon i kontortiden mandag - fredag kl. 08.00-15.30.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet. Har du mottatt innkallingsbrevet digitalt, kan du også svare oss digitalt.​​

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig. Dersom du avbestiller timen eller ikke møter, kan ikke sykehuset garantere at du får helsehjelp innen den fristen du har fått. 

Ved gjentatte avbestillinger eller at du ikke møter til den timen du har fått, blir det gjort en faglig vurdering av behovet ditt for helsehjelp. Du kan da bli strøket fra ventelisten.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Avbestiller du senere enn dette må du betale en egenandel. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

​Les mer om betaling av egenandel på helsenorge.no

Eigendelar på sjukehus og poliklinikk - helsenorge.no

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Mange av våre avdelinger har ventelister, det kan derfor ta tid før du får en ny timeavtale.

Besøk og ledsagere

​Besøkstider på Kalnes kan endre seg grunnet koronasituasjonen.

Klikk deg inn på vår side om besøkstider for mer informasjon.

Her får du også informasjon om ledsager til timeavtaler.

 

Besøk og ledsagere

Blodprøve

​Skal du ta blodprøve før undersøkelse eller behandling på Kalnes kan du ta blodprøver samme dag i oransje sone i 1. etasje. Åpningstider er 07.45 til 15.00 på hverdager.

Andre som skal ta blodprøver må benytte seg av våre andre blodprøvetakingssteder:

Blomster

​Det er ikke alle steder i sykehuset det er mulig å ta med blomster, og noen steder kan du ta med såkalte "ja-blomster".

Se hvilke blomster du kan ta med deg på sykehuset

Buss

Skal du ta buss til sykehuset på Kalnes eller i Moss?

Gå inn på Ruter og finn din reise der.

 

Du kan også finne bussruter på Østfold kollektiv sine sider.

Østfold kollektiv

På Kalnes stopper lokalbussene rett ved hovedinngangen.

Ekspressbussene stopper oppe ved trappehuset, og du kan ta trapper eller heis ned til området foran hovedinngangen.

Nettbuss

For din egen sikkerhet

Det er flere ting du selv kan passe på når du er innlagt på sykehus 

Korrekt identitet

  • Sjekk at navnebåndet ditt er korrekt
  • Ha alltid på deg navnebåndet under oppholdet i sykehuset
  • Personalet skal alltid kontrollere identiteten din i forbindelse med for eksempel blodprøver, før inngrep og ved utdeling av medisiner

Fortell legen alt du vet om sykdommen din og spør når du lurer på noe

For eksempel om:

  • Diagnosen din
  • Behandlingen din
  • Plan for videre oppfølging

Hvordan forebygge spredning av bakterier?

  • Vask hendene ofte, bruk ev. hånddesinfeksjonsmidler
  • Be om nytt sengetøy eller nattøy om du trenger det
  • Be pårørende og venner om å vente med å besøke deg dersom de ikke er helt friske

Kafe

​Kafeen på Kalnes ligger sentralt til i vestibylen, og er åpen både for medarbeidere og besøkende.

Her finner du blant annet påsmurte rundstykker, baguetter, kaker, varm mat og salat. Det er også et stort utvalg av kaffe og drikke.

Les mer om kafeen og se åpningstider

Kapell/Seremonirom

​Seremonirommet/bårekapellet ligger på baksiden av sykehuset. Her er det egne parkeringsplasser.

Veibeskrivelse finner du her.

Kartoversikt Kalnes

​Her finner du oversikt over etasjene på Kalnes og hvor du kan parkere.

Etasjeoversikt og parkering

Kiosk Kalnes

​Det er kiosk i vestibylen.

Kiosk

Koronavirus - informasjon

Informasjon om hva du gjør hvis du har time i sykehuset, er fødende, pårørende, jobber i sykehuset, rekvirenter av pasienttransport og informasjon til media er samlet på én side.

Du finner også lenker til kommunenes hjemmesider hvor du finner informasjon om hva som gjelder i din kommune og telefonnummer du kan ringe hvis du har spørsmål om smitte, testing og karantene.

Det er viktig at du ikke ringer 113 eller legevakten på 116 117 for slike spørsmål.

Du kan også ringe informasjonstelefonen til Folkehelseinstituttet på 815 55 015 eller gå inn på Folkehelseinstittuet sine hjemmesider - fhi.no

Her finner du sykehuset sin informasjon om koronavirus 

Siden blir oppdatert fortløpende.

Kunst på Kalnes

Det ble spesialbestilt fem kunstprosjekt til det nye sykehuset på Kalnes. Kunstinstallasjonene er i hovedsak plassert langs en akse som går sentralt gjennom sykehusets ankomstområde, fra trappehuset nærmest rundkjøringen ved E6, over ankomsttorget og gjennom vestibylen, til det åpne området på sykehusets bakside (halvatriet, mot skogbrynet og Vestvannet i nord-øst. I tillegg er et verk installert i kapellet i sykehusets nordligste hjørne.

 

Her kan du lese mer om kunsten på Kalnes.

Parkering

Pasienthotell/overnatting

​Vi har ikke pasienthotell i Sykehuset Østfold.

Barn- og ungdom
Barnet har rett til å ha en av foreldrene eller andre foresatte hos seg under hele oppholdet. Det gis anledning til å sove på samme rom som barnet. 

Føde-barsel
Ledsager kan overnatte på rommet til mor.

Koronasituasjon: Barnefar/medmor kan være sammen med mor og det nyfødte barnet på barselavdelingen. Dette forutsetter at personen er uten mistenkt smitte og uten luftveissymptomer. Merk: Det gis ikke anledning til å reise frem og tilbake mellom sykehus og hjem under oppholdet.

Pasientjournal

Her finner du informasjon om hvordan du får innsyn i din pasientjournal.

Les mer om pasientjournal her

Pasientreiser

Søk om å få dekket reiseutgifter

På helsenorge.no kan du søke om å få dekket reiseutgifter. Søknadsskjema på papir finner du hos din behandler eller på helsenorge.no. Husk å søke innen seks måneder etter at reisen er gjennomført.

Regler for pasientreiser

Hovedregelen er at du får dekket reisen din med en standardsats per kilometer, uansett hvilket transportmiddel du har brukt. Reisen må være lenger enn ti kilometer hver vei, og koste mer enn billett til lokal minstetakst med offentlig transport. 

For reiser over 300 kilometer dekkes utgifter tilsvarende billigste offentlige transport på strekningen. 

Dokumentasjonskrav

Søker du som pasient, trenger du i utgangspunktet ikke å legge med oppmøtebekreftelse fra behandler når du søker. Ved behov for å bruke bil av helsemessige årsaker, må ansvarlig behandler dokumentere dette behovet. Har du behov for bruk av bil av trafikale årsaker, er det pasientreisekontoret som skal bekrefte behovet. Da kan du få dekket tilleggsutgifter som parkering, bom eller ferge.

Behov for tilrettelagt transport?

Er det helsemessige årsaker til at du ikke kan gjennomføre reisen på egenhånd, må behandleren din bestille transport. Når du trenger hjelp med reisen på en strekning der det ikke finnes rutegående transport, ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor.    

Kontakt Pasientreiser

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 91 50 55 15.

Du finner mer informasjon om pasientreiser og dine rettigheter på helsenorge.no.

 

Helsepersonell og andre fagpersoner finner mer informasjon om pasientreiser på pasientreiser.no 

Pasientvert

Sykehuset Østfold Kalnes og Sykehuset Østfold Moss har pasientverter i vestibylen hverdager mellom klokken 0900 og 1400. De hjelper deg med å finne fram på sykehuset og tilbyr seg å følge til og fra poliklinikker og behandlingssteder.

Du kjenner de igjen på de røde vestene -  bare ta kontakt!

Røyking

​Sykehuset Østfold er røykfritt. E-sigaretter er heller ikke tillatt.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Pasienter og pårørende kan røyke utendørs på anvist sted. Dette er skiltet i Moss og på Kalnes.

Informasjon om hvor du kan røyke finner du her.

Sosiale medier og fotografering

​Pasienter og pårørende som ønsker å ta bilde eller video som minne fra tiden på sykehuset, kan kun gjøre dette dersom det er en selv, pårørerende eller venner som er avbildet. Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte. Vi håper at alle tar hensyn til personvernet under besøket på sykehuset, og avgrenser fotografering til å gjelde egen familie og venner.

Les mer om bruk av sosiale medier på sykehuset.

Taushetsplikt

​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.

Telefoni og internett

​Du kan bruke egen mobiltelefon, men vi ber deg vise hensyn til medpasienter. Vis varsomhet ved fotografering og ved eventuell publisering på sosiale medier.

Du kan logge deg på sykehusets trådløse nettverk for tilgang til internett.

For å få tilgang til vårt nettverk må du logge inn. 

Du får tildelt bruker og passord slik:

  • Velg nettverk: SykehusGjest
  • Åpne nettleseren
  • Du får opp et påloggingsbilde hvor du velger "Har du ikke bruker?", i stedet for å angi brukernavn og passord
  • I registreringsbildet som kommer opp fyller du ut fornavn, etternavn og ditt mobilnummer - velg "Registrer"
  • Du får en SMS til din mobil med din påloggingsinformasjon
  • Du kan benytte påloggingsinformasjonen fra SMSen på flere enheter, så som mobil, nettbrett og PC

Mobiltelefon skal ikke brukes nærmere medisinsk teknisk utstyr enn 1 meter. Er du usikker på hva som er medisinsk teknisk utstyr kan du ta kontakt med personalet.

Tolketjenester

​Fremmedspråklige pasienter kan få hjelp av tolk under sykehusoppholdet og i poliklinikkene. Det samme gjelder tolketjeneste for døve, døvblinde og hørselshemmede. Tolketjenester er gratis. Ved behov for tolk meldes dette til avdelingen/sengeposten.

Les mer om rett til tolk

Verdisaker

​Ikke ta med verdisaker som f.eks. smykker og større pengebeløp til sykehuset.

 

Fant du det du lette etter?