Ortopedisk avdeling

Gipsbehandling

Gipsbehandling brukes ved beinbrudd, og i noen tilfeller ved skader i muskler, sener og leddbånd.

Innledning

Dersom bruddet er stabilt og i god stilling, kan det behandles bare med gips. Andre ganger må bruddet dras på plass  eller opereres før det gipses. Gipsen skal stabilisere bruddområdet ved å holde det i ro og forhindre at bruddendene beveger seg. Dermed får det skadde området tid og fred til å danne nytt bein, slik at bruddet gror.

Gips kan også brukes ved avrivning eller rifter i muskler, sener og leddbånd. Disse skadene kan bli sydd og da hjelper gipsen med å holde skadestedet i ro, slik at skaden gror.

Før

Det er ingen spesielle forberedelser før gipsbehandling.

Under

Kalkgips

Kalkgips er god gammeldags gips som legges på ferske brudd på den ene siden av armen eller foten. Den festes med elastisk bind som surres rundt gipsen og armen eller foten. Under gipsen legges strømpe og vatt for å beskytte huden. Kalkgips legges på de fleste nye brudd. Rundt ferske brudd oppstår ofte hevelse de første dagene, og det elastiske bindet som fester gipsen har mulighet til å strekke seg slik at gipsen ikke blir for trang. Kalkgipsen er tung, og knekker eller smuldrer gjerne etter en tid.

Kunstgips 

Kunstgips er uelastisk, lett og sterk gips som legges på de fleste brudd når faren for økende hevelse ikke lenger er til stede, oftest ved første kontroll cirka 10 dager etter bruddet. Kunstgips består av to typer gips som kombineres. Schotchcast er en helt hard gips som avstiver bruddområdet slik som kalkgipsen. Softcast er en myk gips som legges sirkulært både under og over den harde gipsen, som vatt og elastisk bind under og over kalkgipsen.  Innerst legges en strømpe for å beskytte huden.


 

Etter

Når gipsen er lagt på er det viktig å sikre god blodsirkulasjon, minimalisere hevelse, unngå stive ledd, og holde gipsen tørr. Det er viktige forholdsregler du må følge:

  • Hold den gipsede foten eller armen høyt (spesielt viktig de første dagene).
  • Beveg fingre og tær som ikke er avstivet ofte.
  • Stram og slapp av musklene under gipsen flere ganger hver dag i hele gipseperioden.
  • Beveg leddene i nærheten av det gipsede området i fulle leddutslag flere ganger daglig.
  • Dekk gipsen med en tett plastpose som tapes til huden, når du dusjer. Kalkgips ødelegges i vann. Kunstgipsen tåler vann, men huden under gipsen kan ta skade av fuktigheten.

Vær oppmerksom

Symptomer på at gipsen er for trang:

  • Smerter
  • Kuldefornemmelse eller prikking i fingre eller tær
  • Fingre eller tær blir hovne og misfarget


Hva  gjør  du  hvis  du  har  symptomer  på  for trang  gips?

  • Ta kontakt med sykehuset for å få ny gips
  • Du kan selv bedre situasjonen midlertidig mens du venter på ny gips hvis symptomene er alvorlige eller svært ubehagelige.

Dette kan du gjøre:

Ved kalkgips og elastisk bind: Løsne på det elastiske bindet, eventuelt klipp det elastiske bindet helt eller delvis av, og surr nytt bind (eller noe annet du har for hånden) passelig stramt rundt gipsen og foten / armen.

Ved kunstgips: Klipp opp gipsen helt eller delvis der den er myk. Surr elastisk bind passe stramt rundt gipsen.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?