Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Grønn stær - operasjon

Hvis du har grønn stær, på fagspråket kalt glaukom, er synsnerven skadet. Dersom annen behandling ikke virker, kan kirurgi være aktuelt. Hensikten er da å skape et avløp for væsken (kammervannet) inne i øyet slik at trykket faller. En av operasjonene for å redusere trykket i øyet kalles trabekuletomi.

Operasjonen tar omtrent en time. Den kan gjøres under lokalbedøvelse eller i narkose, altså mens du er lagt i søvn.

Før

Bruk vanlige øyedråper som normalt fram til operasjonsdagen.  I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å slutte med en eller flere øyendråper i forkant av operasjonen.

Som regel møter du til en forundersøkelse ved øyeavdelingen der du skal opereres. Da gjøres flere tilleggsundersøkelser av øynene slik at det blir gjort opp status og blir avgjort om det er nødvendig med operasjon. Da vil du også få informasjon om hva slags operasjon som det planlegges å utføre.

Forberedelser før behandling

  • Det er viktig at du informerer oss i forkant av operasjonen om alle typer medisiner du bruker (ikke bare øyendråpene). Ta dem gjerne med ved innleggelse på sykehuset.

  • Hvis du bruker diamoxtabletter skal du snakke med øyelegen om når du skal slutte med disse i forkant av operasjonen. 

  • Bruker du blodfortynnende medisiner er det viktig at du informerer oss om dette i god tid før operasjonen. Det finnes flere typer blodfortynnende medisiner og det varierer ut fra medikament til medikament hvor lang tid i forkant av operasjonen du skal slutte å ta dem. På generell basis er det ønskelig at blant annet Albyl-E (virkemiddel Acetylsalisylsyre) blir stoppet 10 dager før operasjonen og Marevan (virkemiddel Warfarin) skal stoppes 3 dager før. Kontakt fastlegen din for å avgjøre om dette er forsvarlig for deg, ut fra din helsetilstand.

  • Har du kjent allergi for et medikament eller flere, er det viktig at du informerer oss om dette i forkant.

  • Om du får øyekatarr (øyeinfeksjon) de siste par ukene eller dagene før den planlagte operasjonen, må du ta kontakt med avdelingen der du skal opereres. Trolig må øyet ditt behandles med øyendråper med antibiotika og operasjonen må utsettes.

På sykehuset

Dersom du har lang reisevei til sykehuset, blir du som regel innlagt dagen før operasjonen skal utføres. Dersom du har kort reisevei eller har planlagt dagkirurgisk operasjon, møter du opp på selve operasjonsdagen, i god tid før inngrepet. 

Øyet skal forberedes med rensedråper, og de fleste får (tilbud om) en beroligende tablett i forkant av operasjonen slik at de slapper godt av

Under

Operasjonen kan gjøres under lokalbedøvelse eller i narkose, altså mens du er lagt i søvn. 

Under operasjonen lager vi en alternativ drenasjevei for å lede kammervannet ut av øyet og på denne måten senke øyetrykket. Disse operasjonsmetodene (trabekulektomi, ulike shunter eller Ahmedventil) kalles med en samlebetegnelse for filtrerende kirurgi.

Noen ganger er det stor risiko for at operasjonen med den nye filtrasjonsveien skal gro igjen på sikt. Derfor bruker mange et medikament lokalt på øyet for å hindre at det skal gro så godt (medikamentet som brukes er en lokal cellegift eller en anti-vekstfaktor). Om dette skal brukes på ditt øye under operasjonen, vil du bli informert om dette før inngrepet.

Formålet med operasjonen er at øyetrykket skal senkes for å forhindre ytterligere skade på synsnerven. Operasjonen fjerner ikke selve glaukomsykdommen, slik at du fortsatt vil trenge regelmessig oppfølging av øyelege også etter operasjonen.

Under operasjonen

Operasjon for grønn stær blir gjort i lokalbedøvelse med en kombinasjon av bedøvende dråper og en mindre, sprøytebedøvelse. Lokalbedøvelse gis på ytterflaten av det hvite i øyet. Dette kjennes som et lite stikk, resten av operasjonen er i praksis uten ubehag. Dette vil si at du er våken og kan snakke med operasjonspersonalet underveis. Operasjonen tar ca. 1 time.

Operasjonen foregår på operasjonsstue hvor du skal ligge på rygg på operasjonsbordet. Det er en steril prosedyre og du ligger under et større operasjonsklede med åpning til øyet som skal opereres. Det vil bli satt på en øyelokks-holder slik at det ikke gjør noe om du blunker under operasjonen.

Det er anbefalt at du forsøker å se nedover mens operasjonen pågår. Det blir sydd med små sting i øyets slimhinne/overflate. Når operasjonen er ferdig legges det en bandasje med antibiotika-salve på øyet til dagen etterpå.

Operasjonen tar omtrent en time.

Du vil få time til kontroll dagen etter operasjonen.

Etter

  • Du får som regel bandasje og skjold på øyet det første døgnet.
  • Det pleier å være lite smerter i øyet etter inngrepet. Det er vanlig med noe ubehag, stikking og pressfølelse i opererte øye etter operasjonen. Du får med deg smertestillende som tas ved behov. 
  • Etter det første døgnet får du øyendråper for å dempe betennelsesreaksjon i øyet. Disse skal du dryppe med i flere uker etter operasjonen. Hvor lenge du skal dryppe, vil du bli informert om etter hvert. 
  • Du skal slutte med de vanlige trykksenkende dråpene etter operasjonen. 
  • Det er vanlig med relativt hyppige kontroller etter en operasjon for glaukom. Det innebærer som regel kontroll dagen etter operasjonen, deretter daglig eller med noen dagers intervall den første uken avhengig av type operasjon og resultatet av operasjonen.
  • Øyetrykket kan variere noe etter operasjonen. Dersom øyetrykket er svært lavt, vil det ha innvirkning på synet. Det vanligste er at øyetrykket stiger gradvis etter operasjonen da den nye filtrasjonsveien delvis vil gro igjen. Dette forårsaker ofte tilleggsjusteringer i etterkant av operasjonen (laserjustering, injeksjoner med medisiner eller mindre tilleggsoperasjoner) for å oppnå tilfredsstillende øyetrykk på sikt. Om det senere vil bli nødvendig å gjenoppta dryppingen med trykksenkende dråper, er avhengig av hvordan øyetrykket utvikler seg.

Restitusjon

Øyet vil være en del rødt de første ukene etter operasjonen, men vil langsom bli normalt blekt igjen. Ruskfølelse er meget vanlig i de første to til fire uker etter operasjonen og skyldes hovedsakelig sting som sitter i slimhinnen. Disse vil vanligvis løsne og bli borte av seg selv underveis.

Den første tiden etter operasjonen kan synet være midlertidig nedsatt. Som regel vil synet etter hvert stabilisere seg på samme nivå som før. Vent med å justere briller til du har avtalt dette med øyelegen din.

Endelig sluttresultat vil være etter ca to til tre måneder, hvor øyetrykket avgjør hvordan tilstanden er regulert. Noen trenger dråper i tillegg til operasjon. Det er viktig å vite at synet ikke blir bedre eller synsfeltutfallene mindre, av denne operasjonen.

Sykemelding

Behovet for sykemelding vil variere avhengig av hvilken type arbeid du har. De fleste er sykemeldt i et par uker etter operasjonen. Vi råder deg til å ikke kjøre bil før øyelegen har gitt klarsignal.

Vær oppmerksom

Kirurgi ser ut til å fungere like godt som laserbehandling eller øyedråper, men kan gi bivirkninger. Alle kirurgiske inngrep er forbundet med risiko, dette gjelder også operasjon for glaukom. Alvorlige komplikasjoner er heldigvis sjeldne.

De vanligste komplikasjonene er:

  • Utvikling av grå stær (katarakt).  Det er kjent at operasjon for glaukom kan framskynde utviklingen av grå stær. Dersom det blir utviklet grå stær med innvirkning på synet, kan du få effektiv behandling i form av grå stær (katarakt)-operasjon.
  • Bløding. Mindre blødinger i fremre del av øyet er ikke uvanlig. Blødingen vil ha forbigående innvirkning på synet, men er ellers stort sett uten betydning for det endelige resultatet.
  • Betennelse. Det vil alltid være lett grad av betennelse (inflammasjon) i et nyoperert øye. Øyet kan derfor være litt ømt de første dagene. Alvorlig bakterieinfeksjon er svært sjeldent, men kan være truende for synet.
  • Svekkelse av sentralsynet som komplikasjon til operasjonen er sjeldent, men kan skje ved langtkommet glaukom eller ved uønsket langvarig lavt trykk. Om svekket syn skyldes svært lavt trykk, vil vi kunne gjennomføre alternative behandlingsmetoder for dette

Kontakt

Sykehuset Østfold Moss Øyeavdelingen

Kontakt Øyeavdelingen

Oppmøtested

Inngang H (ikke hovedinngangen, men den gamle legevaktinngangen ved parkeringsplassen på venstre side av sykehuset). Se kartbeskrivelse litt lenger nede på siden.

Skal du til injeksjonsklinikken, så skal du gå inn hovedinngangen.
Sykehuset Østfold Moss

Sykehuset Østfold Moss

Peer Gynts vei 78

1535 Moss

Praktisk informasjon

​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste.

Les mer om frikort og egenandel

Sykehusapoteket ligger i vestibylen på Sykehuset Østfold, Moss.

Her får du hentet ut medisiner på resept og handlet reseptfrie medisiner og handelsvarer.

Sykehusapoteket kan hjelpe deg med å:

- Klargjøre resepter. Du inngår reseptavtale med sykehusapoteket slik at resepten gjøres klar for deg
- Råd og veiledning om din medisinbruk

Sykehusapoteket Østfold, Moss

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon i kontortiden mandag - fredag kl. 08.00-15.30.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet. Har du mottatt innkallingsbrevet digitalt, kan du også svare oss digitalt.​​

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig. Dersom du avbestiller timen eller ikke møter, kan ikke sykehuset garantere at du får helsehjelp innen den fristen du har fått. 

Ved gjentatte avbestillinger eller at du ikke møter til den timen du har fått, blir det gjort en faglig vurdering av behovet ditt for helsehjelp. Du kan da bli strøket fra ventelisten.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Avbestiller du senere enn dette må du betale en egenandel. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

​Les mer om betaling av egenandel på helsenorge.no

Eigendelar på sjukehus og poliklinikk - helsenorge.no

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Mange av våre avdelinger har ventelister, det kan derfor ta tid før du får en ny timeavtale.

Klikk deg inn på vår side om besøkstider for mer informasjon.

Her får du også informasjon om ledsager til timeavtaler.

 

Besøk og ledsagere

Her kan du se om det døgnområdet eller den avdelingen du skal besøke tillater blomster:

Kalnes

Døgnområde 1 – hjertemedisin
Døgnområde 2 - infeksjonsmedisin 
Døgnområde 3 - lungemedisin 
Døgnområde 4 - ​nevrologi og slag
Døgnområde 5 - gynekologi, ortopedi og øre-nese hals
Døgnområde 6 - ortopedi
Døgnområde 7 - gastrokirurgi
Døgnområde 8 - kar-, bryst- og endokrin kirurgi, urologi
Overvåkningen
Intensivavdelingen

Moss

Døgnområde ortopedi og kirurgi, Sykehuset Østfold Moss

Kalnes
Døgnområde 9 - gastromedisin, nyre, geriatri
Døgnområde 10 - kreft og hematologi 
Føde/barsel
Barn og ungdom
Nyfødtintensiv
Psykisk helsevern

På LHL sine nettsider står det informasjon over hvilke blomster som er trygge å ta med på sykehus, men sjekk først at den avdelingen du skal besøke tillater blomster.

Trygge inneplanter og blomster - LHL

Skal du ta buss til sykehuset på Kalnes eller i Moss?

Gå inn på Ruter og finn din reise der.

 

Du kan også finne bussruter på Østfold kollektiv sine sider.

Østfold kollektiv

På Kalnes stopper lokalbussene rett ved hovedinngangen.

Ekspressbussene stopper oppe ved trappehuset, og du kan ta trapper eller heis ned til området foran hovedinngangen.

Nettbuss

Det er flere ting du selv kan passe på når du er innlagt på sykehus 

Korrekt identitet

  • Sjekk at navnebåndet ditt er korrekt
  • Ha alltid på deg navnebåndet under oppholdet i sykehuset
  • Personalet skal alltid kontrollere identiteten din i forbindelse med for eksempel blodprøver, før inngrep og ved utdeling av medisiner

Fortell legen alt du vet om sykdommen din og spør når du lurer på noe

For eksempel om:

  • Diagnosen din
  • Behandlingen din
  • Plan for videre oppfølging

Hvordan forebygge spredning av bakterier?

  • Vask hendene ofte, bruk ev. hånddesinfeksjonsmidler
  • Be om nytt sengetøy eller nattøy om du trenger det
  • Be pårørende og venner om å vente med å besøke deg dersom de ikke er helt friske

​Kantinen i Moss er i 2. etasje, og serverer salat, varmmat og baguetter til medarbeidere, pasienter og pårørende.

Åpningstider
Kl. 10.15 – 14.00 på hverdager.
Stengt lørdag, søndag og helligdager

​Det er kiosk i vestibylen.

Kiosk

På døgnområdene, føde/barsel og barne- og ungdomsklinikken er det buffet for inneliggende pasienter på Kalnes. Det er også buffet for inneligende pasienter i Moss.

Les mer om mattilbudet, kafé og kiosk

 

 

Her finner du informasjon om hvordan du får innsyn i din pasientjournal.

Les mer om pasientjournal her

Søk om å få dekket reiseutgifter

På helsenorge.no kan du søke om å få dekket reiseutgifter. Søknadsskjema på papir finner du hos din behandler eller på helsenorge.no. Husk å søke innen seks måneder etter at reisen er gjennomført.

Regler for pasientreiser

Hovedregelen er at du får dekket reisen din med en standardsats per kilometer, uansett hvilket transportmiddel du har brukt. Reisen må være lenger enn ti kilometer hver vei, og koste mer enn billett til lokal minstetakst med offentlig transport. 

For reiser over 300 kilometer dekkes utgifter tilsvarende billigste offentlige transport på strekningen. 

Dokumentasjonskrav

Søker du som pasient, trenger du i utgangspunktet ikke å legge med oppmøtebekreftelse fra behandler når du søker. Ved behov for å bruke bil av helsemessige årsaker, må ansvarlig behandler dokumentere dette behovet. Har du behov for bruk av bil av trafikale årsaker, er det pasientreisekontoret som skal bekrefte behovet. Da kan du få dekket tilleggsutgifter som parkering, bom eller ferge.

Behov for tilrettelagt transport?

Er det helsemessige årsaker til at du ikke kan gjennomføre reisen på egenhånd, må behandleren din bestille transport. Når du trenger hjelp med reisen på en strekning der det ikke finnes rutegående transport, ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor.    

Kontakt Pasientreiser

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 91 50 55 15.

Du finner mer informasjon om pasientreiser og dine rettigheter på helsenorge.no.

 

Helsepersonell og andre fagpersoner finner mer informasjon om pasientreiser på pasientreiser.no 

Sykehuset Østfold Kalnes og Sykehuset Østfold Moss har pasientverter i vestibylen hverdager mellom klokken 0900 og 1400. De hjelper deg med å finne fram på sykehuset og tilbyr seg å følge til og fra poliklinikker og behandlingssteder.

Du kjenner de igjen på de røde vestene -  bare ta kontakt!

Våre prester har bred kompetanse og lang erfaring i å møte mennesker i sorg, uro og krise, og er en integrert og naturlig del av sykehusets forskjellige behandlingsmiljøer.

Det forutsetter ingen kristen eller religiøs tro for å snakke med en av prestene. Sykehusprestene respekterer mennesker fra alle tros- og livssynssamfunn og formidler gjerne kontakt med representanter for et av disse om du ønsker det.
​​

Slik kontakter du preste- og samtale​​​tjenesten

​Sykehuset Østfold er røykfritt. E-sigaretter er heller ikke tillatt.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Pasienter og pårørende kan røyke utendørs på anvist sted. Dette er skiltet i Moss og på Kalnes.

Informasjon om hvor du kan røyke finner du her.

​Pasienter og pårørende som ønsker å ta bilde eller video som minne fra tiden på sykehuset, kan kun gjøre dette dersom det er en selv, pårørerende eller venner som er avbildet. Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte. Vi håper at alle tar hensyn til personvernet under besøket på sykehuset, og avgrenser fotografering til å gjelde egen familie og venner.

Les mer om bruk av sosiale medier på sykehuset.

​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.

​Du kan bruke egen mobiltelefon, men vi ber deg vise hensyn til medpasienter. Vis varsomhet ved fotografering og ved eventuell publisering på sosiale medier.

For å få tilgang til vårt trådløse nettverk (wifi) må du koble til:

Kalnes

HelseSorOst

Alle andre lokasjoner

HSO-Gjest
(Dette gjelder også for administrasjonsbygget og kontorplassene i modulbygget på Kalnes)

Mobiltelefon skal ikke brukes nærmere medisinsk teknisk utstyr enn 1 meter. Er du usikker på hva som er medisinsk teknisk utstyr kan du ta kontakt med personalet.

​Fremmedspråklige pasienter kan få hjelp av tolk under sykehusoppholdet og i poliklinikkene. Det samme gjelder tolketjeneste for døve, døvblinde og hørselshemmede. Tolketjenester er gratis. Ved behov for tolk meldes dette til avdelingen/sengeposten.

Les mer om rett til tolk

​Ikke ta med verdisaker som f.eks. smykker og større pengebeløp til sykehuset.