Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Habilitering – gruppe senfasetilbud ved ervervet hjerneskade, barn og unge

OK Brain! er et gruppebasert senfasetilbud til barn og unge over ti år med ervervet hjerneskade av ulike årsaker. Her får barn/ungdom og foreldre/foresatte kunnskap om de ulike følgene av hjerneskaden og hvordan det kan tilrettelegges og trenes for å oppnå best mulig sosial- og skolefaglig deltakelse og mestring. Barna/ungdommene får gode muligheter for erfaringsutveksling og læring av hverandre. Det er også en målsetting å styrke foreldre/foresatte i omsorgsrollen.

Før

Dette behandlingstilbudet krever ingen spesielle forberedelser utover at barna/ungdommene må være informert om innholdet og motivert for å delta. Detaljert informasjon blir sendt til dere som foreldre i forkant av gruppeoppholdene.
RIB gjennomfører en telefonsamtale med dere foreldre for å få supplerende opplysninger om barnet og familien i forkant av første gruppeopphold.

Under

Vi gjennomfører tre samlinger på fem, tre og tre dager med henholdsvis 6 og 12 måneders mellomrom. Barnet/ungdommen og foresatte får treffe andre familier hvor barna/ungdommene har en ervervet hjerneskade. Det blir et variert tilbud sammensatt av undervisning, samtalegrupper, workshop, trening og aktiviteter med fokus på mestring, sosialt samvær og glede, i og utenfor RIBs lokaler.

Tema er blant annet kunnskap om hjernen og hjerneskader, fysiske og kognitive følger av hjerneskade, hjerneskadetretthet, energiøkonomisering, trening av kropp og hjerne etter skade, forebygging av uhelse og informasjon om egen tilstand til familie og venner. De forskjellige temaene for undervisning/samtale er knyttet opp mot relevante fellesaktiviteter.

Foreldre/foresatte får et tilsvarende undervisnings- og samtaletilbud. Vi legger også opp til gode muligheter for erfaringsutveksling dere foreldre i mellom. 

Foresatte og barn/ungdom får mulighet til å bo i sykehusets familiehus under samlingene.

Etter

Etter første og andre samling arbeider barnet/ungdommen og dere som foreldre med tiltak rettet mot avtalte mål. Ved avslutning av deltakelsen i programmet vil videre habiliteringsoppfølging fortsette som før deltakelse, ved barnets/ungdommens lokale HABU/henviser i samråd med foresatte og fagfolk i kommunen.

Vi lager en oppsummerende rapport etter hvert habiliteringsopphold. Rapporten sender vi til foreldre, henviser, fastlege, etter avtale med dere foreldre.


Kontakt

Sarpsborgklinikken Barne- og ungdomshabilitering

Kontakt Barne- og ungdomshabilitering
Sarpsborgklinikken

Sarpsborgklinikken

Glengsgata 19

1706 Sarpsborg

Praktisk informasjon

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon i kontortiden mandag - fredag kl. 08.00-15.30.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet. Har du mottatt innkallingsbrevet digitalt, kan du også svare oss digitalt.​​

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig. Dersom du avbestiller timen eller ikke møter, kan ikke sykehuset garantere at du får helsehjelp innen den fristen du har fått. 

Ved gjentatte avbestillinger eller at du ikke møter til den timen du har fått, blir det gjort en faglig vurdering av behovet ditt for helsehjelp. Du kan da bli strøket fra ventelisten.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Avbestiller du senere enn dette må du betale en egenandel. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

​Les mer om betaling av egenandel på helsenorge.no

Eigendelar på sjukehus og poliklinikk - helsenorge.no

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Mange av våre avdelinger har ventelister, det kan derfor ta tid før du får en ny timeavtale.

Her finner du informasjon om hvordan du får innsyn i din pasientjournal.

Les mer om pasientjournal her

Våre prester har bred kompetanse og lang erfaring i å møte mennesker i sorg, uro og krise, og er en integrert og naturlig del av sykehusets forskjellige behandlingsmiljøer.

Det forutsetter ingen kristen eller religiøs tro for å snakke med en av prestene. Sykehusprestene respekterer mennesker fra alle tros- og livssynssamfunn og formidler gjerne kontakt med representanter for et av disse om du ønsker det.
​​

Slik kontakter du preste- og samtale​​​tjenesten

​Sykehuset Østfold er røykfritt. E-sigaretter er heller ikke tillatt.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Pasienter og pårørende kan røyke utendørs på anvist sted. Dette er skiltet i Moss og på Kalnes.

Informasjon om hvor du kan røyke finner du her.

​Pasienter og pårørende som ønsker å ta bilde eller video som minne fra tiden på sykehuset, kan kun gjøre dette dersom det er en selv, pårørerende eller venner som er avbildet. Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte. Vi håper at alle tar hensyn til personvernet under besøket på sykehuset, og avgrenser fotografering til å gjelde egen familie og venner.

Les mer om bruk av sosiale medier på sykehuset.

​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.