Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Habilitering - Intensiv trening av hukommelse og oppmerksomhet hos barn og unge

Amsterdam Memory and Attention Training for Children (AMAT-C) er en anerkjent nederlandsk metode for opptrening av hukommelse og oppmerksomhet for barn og ungdom etter ervervet hjerneskade. Oppmerksomhet- og hukommelsesfunksjoner er svært viktige for å tilegne seg ny kunnskap og anvende denne i hverdagslivet. Metoden tilbys barn i alderen 10 – 16 år. Forskning og erfaring knyttet til denne metoden viser at mange barn har stor nytte av treningen.

AMAT-C er et individuelt tilbud til barn med ervervet hjerneskade og gjennomføres ikke i gruppe. Nye treningsforløp starter i august og januar og avsluttes etter 17 uker. Ved henvisning til AMAT-C er det nødvendig å først avklare skolens mulighet til å gjennomføre programmet.

Før

Forutsetningen for deltagelse er at spesialisthelsetjenesten har kartlagt at barnet/ungdommen har spesifikke oppmerksomhets- og hukommelsesvansker som påvirker ham eller henne i hverdagen. Barnet/ungdommen må være informert om innholdet i treningen og selv være motivert for å gjennomføre treningen.

Det må avklares med barnets/ungdommens skole at det legges til rette for trening ca. 30 minutter hver skoledag i 17 uker og at treningen kan gjennomføres med en fast lærer/spesialpedagog under ukentlig veiledning fra Regionalt senter for intensiv barnehabilitering (RIB). Ved oppstart av treningen gjennomfører RIB opplæringskurs i treningsmaterialet for lærer. RIB avholder møte med lærer, dere foreldre og barnet/ungdommen på skolen. I tillegg gjennomføres en enkel kognitiv utredning av barnet/ungdommen der man vurderer hukommelse, oppmerksomhet og eksekutive funksjoner.

Under

Treningen gjennomføres daglig i skoletiden i ca. 30 minutter i løpet av 17 uker. Barnet / ungdommen trener sammen med en lærer, og fagpersoner fra RIB veileder lærer ukentlig. Veiledningen skjer ved oppmøte eller over videokonferanse.

Treningsprogrammet har tre faser. Den første fasen går over fire uker og handler om å trene barnet/ungdommen i å opprettholde oppmerksomhet. I den andre fasen fokuserer man i løpet av åtte uker på selektiv oppmerksomhet. Den tredje fasen, som går over fem uker, handler om hukommelses- og læringsstrategier.

RIB holder ukentlig veiledning med lærer og enkelte ganger med barnet/ungdommen. Ved avslutning avholdes nytt møte med lærer, foresatte og barnet/ungdommen på skolen.

Etter

Oppmerksomhets- og hukommelsestestene som ble foretatt før behandlingsstart blir gjennomført på nytt etter at treningsperioden er avsluttet. Dette blir gjort for å vurdere barnets/ungdommens fremgang og utvikling.
Barnet/ungdommen, dere foreldre og skolen får en tilbakemelding på utbytte av treningen og forslag til tiltak for å vedlikeholde eller videreutvikle barnets/ungdommens progresjon knyttet til oppmerksomhets- og hukommelsesferdigheter.

Foresatte, henviser og fastlege får en oppsummerende rapport etter siste opphold.

Kontakt

Sarpsborgklinikken Barne- og ungdomshabilitering

Kontakt Barne- og ungdomshabilitering
Sarpsborgklinikken

Sarpsborgklinikken

Glengsgata 19

1706 Sarpsborg

Praktisk informasjon

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon i kontortiden mandag - fredag kl. 08.00-15.30.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet. Har du mottatt innkallingsbrevet digitalt, kan du også svare oss digitalt.​​

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig. Dersom du avbestiller timen eller ikke møter, kan ikke sykehuset garantere at du får helsehjelp innen den fristen du har fått. 

Ved gjentatte avbestillinger eller at du ikke møter til den timen du har fått, blir det gjort en faglig vurdering av behovet ditt for helsehjelp. Du kan da bli strøket fra ventelisten.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Avbestiller du senere enn dette må du betale en egenandel. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

​Les mer om betaling av egenandel på helsenorge.no

Eigendelar på sjukehus og poliklinikk - helsenorge.no

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Mange av våre avdelinger har ventelister, det kan derfor ta tid før du får en ny timeavtale.

Her finner du informasjon om hvordan du får innsyn i din pasientjournal.

Les mer om pasientjournal her

Våre prester har bred kompetanse og lang erfaring i å møte mennesker i sorg, uro og krise, og er en integrert og naturlig del av sykehusets forskjellige behandlingsmiljøer.

Det forutsetter ingen kristen eller religiøs tro for å snakke med en av prestene. Sykehusprestene respekterer mennesker fra alle tros- og livssynssamfunn og formidler gjerne kontakt med representanter for et av disse om du ønsker det.
​​

Slik kontakter du preste- og samtale​​​tjenesten

​Sykehuset Østfold er røykfritt. E-sigaretter er heller ikke tillatt.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Pasienter og pårørende kan røyke utendørs på anvist sted. Dette er skiltet i Moss og på Kalnes.

Informasjon om hvor du kan røyke finner du her.

​Pasienter og pårørende som ønsker å ta bilde eller video som minne fra tiden på sykehuset, kan kun gjøre dette dersom det er en selv, pårørerende eller venner som er avbildet. Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte. Vi håper at alle tar hensyn til personvernet under besøket på sykehuset, og avgrenser fotografering til å gjelde egen familie og venner.

Les mer om bruk av sosiale medier på sykehuset.

​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.