Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Håndledd - øvelser etter brudd i håndleddet

Underarmen består av to bein, spolebeinet (radius) på tommelsiden og albuebeinet (ulna) på lillefingersiden. Brudd i nedre del av radius er den mest vanlige bruddskaden.

Målet med gipsbehandlingen er at bruddet gror i best mulig stilling. Dette er viktig for å unngå senere plager i håndleddet.

Hvis du har operert, så er målet med operasjonen å få bruddet på plass slik at det gror i riktig stilling. Det blir benyttet plate med skruer, eller pinner, for å stabilisere bruddet. Etter operasjonen får du gips i 2-6 uker, avhengig av operasjonsmetode.

Før

Ved et håndleddsbrudd oppstår det ofte umiddelbare smerter og hevelse. Det tas røntgenbilder for å bekrefte diagnosen.

Under

For å redusere hevelse og smerter skal du holde armen høyt i perioder, særlig de første dagene. Forsøk å finne gode hvilestillinger på en pute eller lignende. Legen vil gi deg råd om bruk av smertestillende.

Du må følge med på om fingrene blir mindre bevegelige, mer hovne, misfargede eller kalde. Det kan bety at gipsen er for trang og må byttes. Ta kontakt med avdelingen dersom du er i tvil. Du bør også ta kontakt hvis du har sterke eller økende smerter eller om gipsen blir ubehagelig.

Når du har gips, kan du bruke hånden i lette daglige aktiviteter som for eksempel av- og påkledning og lett husarbeid. Det er viktig at du beveger fingrene mye for å opprettholde god sirkulasjon og bevegelse. Målet er å kunne knytte hånden helt sammen så tidlig som mulig. Husk også å bevege albue og skulder.

Gipsen må ikke bli våt, og du må derfor beskytte den med plast når dette er nødvendig. Gipsen må skiftes hvis den blir ødelagt.



Øvelsene under bør du gjøre flere ganger daglig, gjerne hver time til å begynne med. Du skal unngå å provosere fram smerter eller hevelse. Hvis du har problemer med å utføre øvelsene, kan du få hjelp av fysioterapeut på sykehuset eller ved å bestille time der du bor.

Øvelse 1

Knytt hånden så godt du kan. Målet er at fingrene kommer helt inn til håndflaten. Strekk deretter fingrene helt ut og sprik. Hold stillingene i et par sekunder.

En gipset arm og knyttet hånd

En gipset arm med sprikende fingre

Øvelse 2

Tøy i knokene med motsatt hånd. Hold stillingen i noen sekunder. Denne øvelsen gjøres dersom du er stiv i knokene.

Dame med gipset arm viser hvordan man tøyer knokene

Øvelse 3

Strekk armen rett opp mot taket og bøy ned igjen. Gjenta bevegelsen
flere ganger.

Dame med gipset arm strekker den gipsede armen mot taket

Øvelse 4

Legg hendene bak i nakken og trekk albuene bakover. Hold stillingen i noen sekunder.

Dame står med ryggen til og holder begge hendene på bakholdet


Alle foto: Sykehuset Østfold

Det er vanlig å oppleve nedsatt bevegelighet og redusert styrke i håndledd og i fingre etter operasjon eller gipsbehandling. For at hånden skal fungere best mulig skal du begynne med øvelser og bruke hånden i daglige aktiviteter.

Du skal øke belastningen gradvis innenfor smertegrensen. Hvis du blir hoven i hånd og fingre, bør du holde hånden høyt mens du bøyer og strekker i fingrene.

Ved behov kan du få tilbud om veiledning av fysioterapeut.

Øvelsene skal gjøres i et rolig tempo, uten at du provoserer fram smerter og hevelse. Den første uken gjøres øvelsene minimum 4 ganger per dag, etter hvert sjeldnere, avhengig av hvor bra bevegelsen er i hånden og hvor godt den fungerer i hverdagen. Gjenta øvelsene så lenge det kjennes behagelig.

Øvelse 1

Knytt hånden slik at fingrene kommer helt inn til håndflaten. Strekk deretter fingrene helt ut og sprik. Hold stillingene i et par sekunder.

Bilde av en knyttet hånd

Bilde av en hånd med sprikende fingre


Øvelse 2

Tøy i knokene med motsatt hånd. Hold stillingen i noen sekunder. Denne øvelsen gjøres dersom du er stiv i knokene.

Bilde av en dame som tøyer knokene på den ene hånden

Øvelse 3

Beveg tommelen fra fingertupp til fingertupp. Før tommelen fra lillefingertuppen og ned langs lillefingeren mot håndflaten. Strekk tommelen ut.

Bilde av en hånd hvor tommel og pekefinger er fingertupp mot fingertupp

Bilde av tommel mot lillefinger

Bilde av tommel inn mot håndflaten

Bilde av en hånd med sprikende fingre

Øvelse 4

Beveg håndleddet frem og tilbake. Støtt underarmen med motsatt hånd.

Bilde av en dame som beveger håndledet innover

Bilde av en dame som beveger håndleddet utover

Øvelse 5

Beveg håndleddet fra side til side, med lett bøyde fingre. Du kan gjerne støtte underarmen med motsatt hånd.

Bilde av en dame som beveger håndledd fra side til side

Bildet av en dame som beveger hånden frem og tilbake

Øvelse 6

Hold overarmene inntil kroppen. Vri underarmen slik at håndflaten vender opp mot taket og ned mot gulvet.

Bilde av en dame som holder overarmene inntill kroppen med håndflaten ned mot gulvet

Bilde av en dame som holder overarmene inntill kroppen med håndflaten oppover


Alle foto: Sykehuset Østfold




Etter

Kontroller hvis du skal eller har operert

Hvis du skal operere eller har operert brudd i håndleddet, så vil bruddet kontrolleres etter cirka 14 dager. I noen tilfeller tar vi nye røntgenbilder, dette får du i så fall beskjed om.

Hvis du er operert med plate og skruer, fjernes ofte gipsen ved første kontroll. Da skal du begynne å bevege håndleddet forsiktig i alle retninger uten å belaste det. Unngå vektbelastning de første 6 ukene. Er du operert med pinner, beholder du vanligvis gipsen i 5-6 uker.


Dersom du er operert med pinner skal du inn for en avsluttende kontroll er etter 5-6 uker. Da tar vi røntgenbilde, og gips og pinner fjernes hvis du fortsatt har dette. Etter at gipsen er fjernet er det vanlig å oppleve nedsatt bevegelighet og redusert styrke i fingre og håndledd. Du skal nå begynne å bruke hånden med gradvis økende belastning, men allikevel innenfor smertegrensen inntil 3 måneder.

Kontroller hvis du ikke skal opereres

Hvis du har brudd i håndleddet, som ikke skal opereres, skal bruddet kontrolleres etter cirka 7 dager. Da blir det tatt nye røntgenbilder. Hvis bruddet har endret stilling, kan det bli aktuelt å anbefale operasjon.

Siste kontroll er etter 4-6 uker. Da tas det røntgenbilde og gipsen fjernes. Etter at gipsen er fjernet er det vanlig å oppleve nedsatt bevegelighet og redusert styrke i fingre og håndledd.

Du skal begynne å bruke hånden med gradvis økende belastning, men allikevel innenfor smertegrensen i inntil 3 måneder.

Sykemelding

Legen på sykehuset gir deg sykemelding hvis du har behov for det. Skal sykemeldingen forlenges, tar du kontakt med fastlegen din.

Vær oppmerksom

Eventuelle komplikasjoner som kan forekomme etter håndleddsbrudd er vedvarende smerter, hevelse og stivhet. Ved operasjon er det en liten risiko for infeksjon.