Behandling
Håndleddsbrudd - øvelser under og etter behandling
Underarmen består av to bein, spolebeinet (radius) på tommelsiden og albuebeinet (ulna) på lillefingersiden. Brudd i nedre del av radius er den mest vanlige bruddskaden.
Før
Ved et håndleddsbrudd oppstår det ofte umiddelbare smerter og hevelse. Det tas røntgenbilder for å bekrefte diagnosen.
Under
Etter
Kontroller hvis du skal eller har operert
Hvis du skal operere eller har operert brudd i håndleddet, så vil bruddet kontrolleres etter cirka 14 dager. I noen tilfeller tar vi nye røntgenbilder, dette får du i så fall beskjed om.Hvis du er operert med plate og skruer, fjernes ofte gipsen ved første kontroll. Da skal du begynne å bevege håndleddet forsiktig i alle retninger uten å belaste det. Unngå vektbelastning de første 6 ukene. Er du operert med pinner, beholder du vanligvis gipsen i 5-6 uker.
Dersom du er operert med pinner skal du inn for en avsluttende kontroll er etter 5-6 uker. Da tar vi røntgenbilde, og gips og pinner fjernes hvis du fortsatt har dette. Etter at gipsen er fjernet er det vanlig å oppleve nedsatt bevegelighet og redusert styrke i fingre og håndledd. Du skal nå begynne å bruke hånden med gradvis økende belastning, men allikevel innenfor smertegrensen inntil 3 måneder.
Kontroller hvis du ikke skal opereres
Hvis du har brudd i håndleddet, som ikke skal opereres, skal bruddet kontrolleres etter cirka 7 dager. Da blir det tatt nye røntgenbilder. Hvis bruddet har endret stilling, kan det bli aktuelt å anbefale operasjon.
Siste kontroll er etter 4-6 uker. Da tas det røntgenbilde og gipsen fjernes. Etter at gipsen er fjernet er det vanlig å oppleve nedsatt bevegelighet og redusert styrke i fingre og håndledd.
Du skal begynne å bruke hånden med gradvis økende belastning, men allikevel innenfor smertegrensen i inntil 3 måneder.
Sykemelding
Legen på sykehuset gir deg sykemelding hvis du har behov for det. Skal sykemeldingen forlenges, tar du kontakt med fastlegen din.
Vær oppmerksom
Eventuelle komplikasjoner som kan forekomme etter håndleddsbrudd er vedvarende smerter, hevelse og stivhet. Ved operasjon er det en liten risiko for infeksjon.
Kontakt
Sykehuset Østfold Kalnes
Ortopedisk avdeling
Oppmøtested
Har du spørsmål? Ta kontakt!
- Ortopedisk poliklinikk, Kalnes: 69 86 81 50
- Fysikalsk medisin og rehabilitering, Kalnes: 69 86 30 10
- Ortopedisk poliklinikk, Moss: 69 86 67 03
Sykehuset Østfold Kalnes
Kalnesveien 300
1714 Grålum
Sykehuset Østfold Moss
Peer Gynts vei 78
1535 Moss