Hofteproteseoperasjon, øvelser ved fremre tilgang

Etter operasjonen kan du ha full belastning på det opererte benet. Du skal bruke krykker til du kan gå uten å halte og uten å ha smerter.

Innledning

Det er ingen forsiktighetsregler for bevegelighet av hofteleddet når du har operert med fremre tilgang. Bruk hoften så normalt som mulig.

1. Før

For å være selvhjulpen etter operasjonen kan du bruke hjelpemidler hvis du trenger det.

Aktuelle hjelpemidler er:

• Krykker
  • Langt skohorn
  • Strømpepåtrekker
  • Toalettforhøyer (denne trenger du ikke å ta med på sykehuset)

Hjelpemidlene må du skaffe på forhånd og ta med til sykehuset før operasjonen. Du kan låne hjelpemidlene på hjelpemiddelsentralen i din kommune.

2. Under

Gå i trapper

Oppover

Det friske benet løftes opp først, så operert ben og krykkene.

Gå opp trapp med krykker

Nedover

Sett krykkene ned først, så operert ben og det friske benet til slutt.

Gå ned trapp med krykker

Øvelser

Etter en operasjon er det viktig å holde blodsirkulasjonen i gang. Begynn med øvelelsene med en gang du er operert. Fortsett med disse fram til du begynner med fysikalsk behandling. Gjør 10 repetisjoner av hver øvelse flere ganger om dagen.

Øvelse 1

Ligg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.

Foto: Sykehuset Østfold

Ligg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.

Øvelse 2

Knip sammen musklene i lår og sete og press knehasene ned i madrassen. Hold og slipp.

Øvelse 3

Ligg på ryggen. Bøy det opererte benet og trekk det mot deg, samtidig som du fører hælen langs underlaget.

3. Etter

Trening

Etter at du har kommet hjem starter du med fysioterapi ved et fysikalsk institutt. Du må selv kontakte en fysioterapeut for oppfølging etter operasjonen. Vi anbefaler at du kontakter de for time i god tid før operasjonen.

Du har rett til gratis fysikalsk behandling i inntil 6 måneder etter operasjonen. Du får med henvisning til dette ved utreise.

I tillegg til å starte med fysioterapi, skal du trene på egenhånd ved å følge et egentreningsprogram.

Egentreningsprogram

Dette er øvelser for egentrening i avdelingen og etter du er skrevet ut fra sykehuset. Utfør 5-10 repetisjoner av hver øvelse, 3-5 ganger daglig. Øvelsene skal utføres i sakte tempo.

Øvelse 1

Løft det opererte benet opp foran deg.

Løft opp benet

Øvelse 2

Gjør langsomme tåhevinger.

Gjør langsomme tåhevinger

Vær oppmerksom

Bruk alltid ispigger på krykkene hvis du går på glatt føre. Sjekk jevnlig at ikke knottene på krykkene er utslitt. Hvis de er utslitte og må byttes, får du kjøpt nye knotter på apoteket.