HELSENORGE
Døgnområde Moss - ortopedi, kirurgi

Hofteartrose (coxartrose) - behandling med protese

En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.

Ventetider

Innledning

Når brusken i hoften slites, mister hoften sin naturlige glideflate. Det kan medføre stivhet, redusert bevegelighet og svikttendens. Man får smerter både ved belastning og etterhvert også i hvile og om natten. Noen ganger oppnår man ikke god nok smertelindring med trening og bruk av smertestillende tabletter. Da kan det være aktuelt å bytte ut hofteskålen og hoftekulen med et kunstig hofteledd, altså en protese.

​Samvalg

Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte flere ulike muligheter for både undersøkelser og behandling. Her finner du ​verktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.


Du kan også finne generell informasjon om artrose på helsenorge.no. 

Forløp
I Sykehuset Østfold får alle som skal operere inn en hofteprotese tilgang til å laste ned Nimble app, som du vil bruke i forberedelsen før operasjon og i opptreningsfasen etter innleggelse. Du må lese gjennom all behandlingsinformasjon, utføre alle oppgavene du får varsler om og må se på filmen som ligger i artikkelen om protesen du skal få.

Film til deg som skal operere inn hofteprotese

I første møte med protesekirurg blir det vurdert om du skal ha et «Fast Track forløp» eller om du skal følge et «Standard forløp» i tiden frem til operasjon. Det er din helsetilstand som avgjør i hvilket forløp du skal følge. 

De som skal følge et «Fast Track forløp» foretar alle forberedelsene til operasjon selv hjemme via Nimble app. De som skal følge et «Standard forløp» blir innkalt til en forberedelsesdag på hofte- og kneskolen i Moss der sykepleier, lege og anestesipersonell foretar en utvidet kartlegging og klargjør deg til operasjon. 



 

Før

Ved de fleste sykehus innkalles du til en forberedelsesdag noen uker før operasjonen. Da gjøres nødvendige forundersøkelser og du får informasjon om den planlagte behandlingen fra lege, sykepleier og anestesisykepleier. 

Ved tilbud om digital oppfølging, får du ingen innkalling til denne dagen. Du gjør alle forberedelser selv.

Når operasjonsdatoen er bestemt, tar du kontakt med kommunefysioterapeut/ ergoterapeut med tanke på hjelpemidler etter operasjonen.  

Nyttige hjelpemidler:

  • Krykker
  • Toalettforhøyer
  • Dusjkrakk
  • Strømpepåtrekker, gripetang og langt skohorn
Husk å ta med krykker ved innleggelse. Det kan også være lurt å ta med klær som er lett å bevege seg i og sko som er lette å ta på og sitter godt på foten.  

Bedøvelse

Operasjonen blir vanligvis utført i spinalbedøvelse/ryggbedøvelse, men kan også gjøres i narkose. Etter avtale med anestesilege kan du sammen med spinalbedøvelsen få sovemedisin under inngrepet.

Hofteprotese

Det benyttes veldokumenterte hofteproteser. Det kunstige leddet består av en plastforing (evt. Keramikk) som festes i hofteskålen (bekkenet) og en metallstamme med hoftekule som festes i lårbeinet. Protesedelene kan festes i beinet med eller uten bruk av beinsement.

Forberedelser hjemme

For å forebygge infeksjon i operasjonssåret, må du fjerne ringer, smykker, piercinger, neglelakk og sminke, og vaske deg med bakteriedrepende såpe kvelden før operasjonen og operasjonsdagen. Instruksjon om dette får du på forberedelsesdagen.

Les mer om Dusj og vask av hud og hår – før og etter proteseoperasjon

Dusj og vask av hud og hår – før og etter proteseoperasjon

Vi anbefaler alle som skal operere inn en protese i hofter og knær om å vaske hud og hår godt før operasjon for å redusere infeksjonsfaren i operasjonsområdet. Dette er en beskrivelse av hvordan forberedelsene og vasken skal utføres.


  1. Før

    Hibiscrub 40 mg/ml er såpen som skal benyttes ved dusj og vask av hud og hår før operasjon. Hibiscrub kan kjøpes på alle apotek. Kjøp den minste flasken, det holder.

    Kvelden før operasjon:

    Skift til rent sengetøy.

    Sett Hibiscrub såpen klar i dusjen.

    Legg frem rent håndkle og rent nattøy/undertøy.

    Legg frem rent håndkle og rene klær til neste morgen (operasjonsdagen).

     


  2. Under

    Kvelden før operasjon

    Start med å fjerne sminke, smykke, ringer, klokke og neglelakk.

    Dusje hele kroppen og vaske håret med Hibiscrub i to runder (følg instruksjonene under).

    Tørk deg godt med rent håndkle, start fra toppen og tørk deg nedover.

    Ta på rent tøy.

    Du må ikke bruke hudkrem/bodylotion, deodorant, vanlig såpe, parfyme eller sminke etter dusj. Dersom du gjør det har er effekten av Hibiscrub opphevet og dun må starte vaskeinstruksjonen på nytt.

    Morgenen på operasjonsdagen

    Dusje hele kroppen med Hibiscrub en gang, ikke hårvask (følg instruksjon til kroppsvask punkt 2, 4 og 5 under, ikke punkt 3).

    Tørk deg med rent håndkle, start fra toppen og tørk deg nedover.

    Ta på rent tøy.

    Instrukser til kroppsvask – trinn for trinn:
    1. Start med å fjerne klokker, ringer, smykker og sminke
    2. Dusj hele kroppen inkl. håret med rennende vann og skru av vannet
    3. Hårvask:
      Fyll hånden din med en god dose Hibiscrub og vaske godt i håret.
      Masser hodebunnen.
      La såpen virke i 2 minutter.
      Unngå å få såpen i øynene eller inni øret.
    4. Kroppsvask: (mens såpen virker i håret)
      Fylle hånden din på nytt med Hibiscrub.
      Påfør såpen nøye slik at hele kroppen dekkes med skum. Vask all hud.
      Vask fra toppen av kroppen og nedover.
      Områder som bak ørene, armhuler, navle, kjønnsorganer, setet, lyske, knehaser, tær og hudfolder må vaskes nøye.
      Området der du skal opereres, hofte og/eller kne må vaskes nøye.
    5. Skyll godt av all såpe – både håret og kroppen
    6. Gjenta punkt 2-5 (håret og kroppen vaskes i 2 runder)
    7. Tørke deg med et rent håndkle, start fra toppen og tørk deg nedover
    8. Ta på rene klær

    Illustrasjon: @Imagewriter - Stock.Adobe.Com


  3. Etter

    Etter operasjonen er det svært strenge restriksjoner for dusj. Vi anbefaler at du ikke dusjer før tredje dagen etter operasjon. Dusje med bandasjen på, bruk vanlig dusjsåpe.

    Dersom bandasjen er fuktig, byttes bandasjen. Er bandasjen tørr, anbefales det at bandasjen fortsatt sitter på. 


Gå til Dusj og vask av hud og hår – før og etter proteseoperasjon


Røyking og alkohol
Røyking og daglig inntak av alkohol øker risikoen for komplikasjoner. For å redusere denne risikoen, krever legene som utfører slike operasjoner i ortopedisk avdeling, at pasienten gjennomfører røykestopp i 8 uker før og 8 uker etter operasjonen. Det gjelder alle nikotinholdige midler. Det er viktig at du respekterer dette kravet.

Faste og medisiner

På operasjonsdagen skal du møte fastende, det vil si at du ikke skal spise, drikke, røyke, snuse eller ta pastiller/drops etter midnatt. Du må bare ta eventuelle medisiner som anestesilege eller anestesisykepleier på forhånd har sagt at du skal ta. Dette avklares på forberedelsesdagen i forkant av operasjonen. 
Les mer om Faste før proteseoperasjon

Faste før proteseoperasjon

Før du skal opereres for hofte og/eller kneprotese må du forberede deg til å få bedøvelse. Dette er en beskrivelse om hvordan du skal gå frem.
  1. Før

    Strengere regler kan være nødvendig for personer med gastro-øsofageal refluks, nyresvikt, alvorlig cerebral parese, visse tarmsykdommer, øsofagus striktur, akalasi, diabetes mellitus med gastroparese.

    Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Vi anbefaler at du spiser et måltid på kvelden mellom klokken 21.00 og 24.00. Dette vil kunne forebygge kvalmeproblemer etter operasjonen. 

    Hvis du har oppmøte etter klokken 12.00, så kan du spise et lett frokostmåltid før klokken 06.00.

    Etter midnatt skal du ikke røyke, bruke snus, tyggegummi eller drops/pastiller.

  2. Under

    Du kan og bør drikke inntil 2 glass fortrinnsvis med sukkerholdig saft, alternativt kaffe/te uten melk/fløte/andre melkeprodukter inntil 2 timer før frammøte. IKKE juice av noe slag.

    Dersom du røyker anbefaler vi at du slutter å røyke 8 uker før operasjon og ikke starter før minimum 8 uker etter operasjon.

    Bruk av tobakk, snus, el-sigaretter og røykeplaster skal ikke benyttes før operasjon. Bruk av dette øker risikoen for infeksjon og nedsatt sårtilheling.

    Tannpuss gjøres som vanlig.

    Har du spist eller drukket utenom anbefalingene er det viktig at du informerer om dette før du får bedøvelse. Dette for din egen sikkerhets skyld. En konsekvens kan være at operasjonen kan bli utsatt eller avlyst. 



  3. Etter

    Etter operasjonen vil du kunne begynne å drikke og spise så snart situasjonen og forholdene tilsier det.

Gå til Faste før proteseoperasjon

Ernæring

Et sunt og variert kosthold, sammen med inntak av minimum 1,5 liter vann daglig, fremmer et godt immunforsvar. Dette er din mulighet til å forberede deg best mulig til operasjon.


Under

Ved hofteoperasjoner blir bedøvelsen i de aller fleste tilfellene gi i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse, og du vil da kunne være våken. Av og til velges narkose i stedet i samråd med anestesilegen.

En anestesisykepleier sitter ved deg under hele operasjonen. Han eller hun er kontaktpersonen din, og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte, men du vil merke litt bevegelse i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre bankelyder og andre lyder fra kirurgens arbeid.

Du kan høre på musikk under operasjonen dersom du ønsker dette. Ta med den musikken du ønsker å høre på. Dersom du heller vil sove litt kan du få avslappende medisiner.

Operasjonen blir utført under strenge hygieniske forhold. Hofteoperasjoner blir i dag gjort enten i sideleie eller ryggleie. Kirurgen åpner hofteleddet med et snitt ved hoften. Leddhodet fjernes etter at lårhalsen er kuttet. Denne delen blir erstattet av en protese i rustfritt stål eller titanlegering. Hofteskålen blir erstattet med en plastskål eller titanskål. 

Protesene finnes i flere størrelser og ortopeden velger den som passer best for deg. De sementfrie komponentene blir banket på plass. Protesen gror så fast til beinet i løpet av uker eller måneder. Noen proteser blir festet med beinsement som blandes og tørker i løpet av få minutt. 

Etter at leddhodet er montert på, blir hofteprotesen satt i ledd. Kirurgen sjekker beinlengden og at hoften er stabil ved vanlige bevegelser slik at den ikke seinere «går ut av ledd». 

Operasjonstid for hofteproteser varierer noe, men ligger vanligvis på rundt 60 minutter.


Etter

Du vil bli utskrevet dagen etter operasjonen og vil få instruksjon i øvelser og krykkegange av fysioterapeut mens du er på sykehuset. Egeninnsats er avgjørende for et vellykket resultat. 

Aktivitet

Det er viktig å komme seg raskt på beina. Allerede 2 timer etter operasjonen skal du, med hjelp, komme ut av sengen. Fra første dag etter operasjonen skal du gå med 2 krykker eller andre egnede hjelpemidler.

  • Du kan i regelen belaste den opererte hoften.
  • Du kan komme ut og inn fra seng både på operert og uoperert side.
  • Du kan ligge på uoperert side etter operasjonen med pute mellom beina. Du kan også ligge på magen. Du kan ligge på operert side når såret har grodd (2-3 uker) og det ikke er smertefullt.

Smerter

Det er vanlig med smerter i dagene og ukene etter operasjonen. Det er ikke farlig å bruke hoften selv om det er litt smertefullt. Du vil få smertestillende tabletter som demper smertene til et akseptabelt nivå. Medisinene trappes gradvis ned etter hvert som smertene avtar. De fleste får en smertefri og velfungerende hofte, men det kan ta tid (hos enkelte inntil 1 år) før smertene er helt borte og bevegelsen optimal. 

Forsiktighetsregler 

Restriksjoner etter hofteprotesekirurgi varierer noe mellom sykehusene og avhenger også av hvilken kirurgisk metode som er benyttet. Vanlige restriksjoner kan være:

  • Unngå å bøye deg fremover med knærne pekende innover og foten plassert ut til siden i 3 måneder, «kalvbeint stilling».
  • Unngå å sitte med beina i kryss, og å krysse operert bein over midtlinjen de første 3 månedene. 

Bildene illustrerer hva du skal unngå etter operasjon, f.eks. bøye kneet innover og sitte med beina i kors

  • Du kan plukke opp ting fra gulvet ved å strekke operert bein bak når du bøyer deg (se bilder under).
  • Du kan bøye deg frem og la knærne falle til siden, «froskestilling», når du ikke merker stramming/ubehag i operert hofte.
Bildene illustrerer forsiktighetsregler etter operasjon, f.eks. hvordan du plukker opp noe fra gulvet og hvordan du tar på sko

Etter utskriving

Hevelse og misfarget bein på operert side er vanlig på grunn av økt væske– og blodansamling. Dette kan sees helt ned i anklene. Det vil gradvis forsvinne av seg selv. For å redusere hevelsen kan du ligge med beinet høyt og overkroppen lavt. Lett aktivitet og sirkulasjonsfremmende øvelser kan også bidra til å redusere hevelse.

Sårpleie

Huden lukkes enten med en oppløsbar tråd som ikke skal fjernes, eller med tråd/stifter som må fjernes etter 2-3 uker. Bandasje byttes ved behov. Hvordan du skal forholde deg til både stingene og bandasjen vil du få informasjon om før utreise. Det anbefales å unngå bading i basseng/badekar/saltvann de første 3 ukene.

Trening/krykker

Det er viktig med daglig aktivitet og trening etter utreise fra sykehuset.
Treningen vil de fleste klare på egen hånd. Du kan slutte å gå med krykker når du kan gå smertefritt og uten å halte. Har du blitt operert med bakre tilgang må du bruke krykker fram til kontrollen hos fysioterapeutDu vil få informasjon om og trene på dette under oppholdet. 

Aktiviteter

Turgåing og andre lettere aktiviteter anbefales. Seksuelt samvær kan gjenopptas så lenge du overholder gjeldende restriksjoner.

Sykemelding/resepter
Vanligvis får du sykmelding i 6 uker. Ved behov for forlengelse må dette gjøres hos fastlegen. Bruker du blodfortynnende medisiner fra før, skal du starte opp med dette som før operasjonen. Pasienter som ikke bruker blodfortynnende  medisiner, får resept på blodfortynnende sprøyter med ulik varighet avhengig av din risikoprofil. Du får med deg resept på smertestillende medisiner.

Bilkjøring
Bilkjøring bør du vente med til du har sluttet med krykker og beinet kjennes sterkt nok til å klare bilkjøring. Du skal heller ikke kjøre bil om du bruker smertestillende medisiner med rød varseltrekant på. Det er veitrafikkloven som gjelder.

Inn og ut av bil som passasjer: still setet langt tilbake og tipp rygglenet godt bakover.

Kontroll på flyplasser

En protese kan utløse alarmen ved sikkerhetskontroll. Det vil vanligvis være nok å forklare at man har en hofteprotese og eventuelt vise frem arret. Du kan også få en bekreftelse frå sykehuset om at du har protese hvis du ønsker det.

Etterkontroll

Du vil bli innkalt til kontroll hos fysioterapeut på sykehuset cirka 6 uker etter operasjonen. 

Mulige komplikasjoner

De vanligste komplikasjonene forbundet med hofteproteseoperasjon er infeksjon og at hoften går ut av ledd (luksasjon). Begge forekommer hos cirka 1 prosent av pasientene. Det er viktig at du tar raskt kontakt med avdelingen dersom det oppstår akutte sterke smerter eller tegn til infeksjon (Se mer under «Vær oppmerksom».) 

Det kan også forekomme nerveskade, men dette er sjelden og oftest helt eller delvis forbigående. Blodpropp forebygges med rask mobilisering og blodfortynnende sprøyter. Det anbefales også at du unngår lange flyreiser de første 6 ukene etter operasjonen. Noen ganger oppstår en beinlengdeforskjell, oftest ved at det opererte beinet blir lengre. Da kan det være nødvendig å bruke innleggssåle i motsatt sko. 

Informasjon fra fysioterapeut 

Øvelser og egentreningsprogrammet i lenken nedenfor gjelder for alle operasjonsmetoder, men vær oppmerksom på restriksjoner du har, hvis du har operert med bakre tilgang.
Les mer om Hofteproteseoperasjon, øvelser ved fremre tilgang

Hofteproteseoperasjon, øvelser ved fremre tilgang

Etter operasjonen kan du ha full belastning på det opererte benet. Du skal bruke krykker til du kan gå uten å halte og uten å ha smerter. Det er ingen forsiktighetsregler for bevegelighet av hofteleddet når du har operert med fremre tilgang. Bruk hoften så normalt som mulig.

  1. Før

    For å være selvhjulpen etter operasjonen kan du bruke hjelpemidler hvis du trenger det.

    Aktuelle hjelpemidler er:

    • Krykker
    • Langt skohorn
    • Strømpepåtrekker
    • Toalettforhøyer (denne trenger du ikke å ta med på sykehuset)

    Hjelpemidlene må du skaffe på forhånd og ta med til sykehuset før operasjonen. Du kan låne hjelpemidlene på hjelpemiddelsentralen i din kommune.

  2. Under

    Gå i trapper
    Oppover

    Det friske benet løftes opp først, så operert ben og krykkene.

    Foto: Sykehuset Østfold
    Nedover

    Sett krykkene ned først, så operert ben og det friske benet til slutt.

    Foto: Sykehuset Østfold
    Øvelser

    Etter en operasjon er det viktig å holde blodsirkulasjonen i gang. Begynn med øvelsene med en gang du er operert. Fortsett med disse fram til du begynner med fysikalsk behandling. Gjør 10 repetisjoner av hver øvelse flere ganger om dagen.

    Øvelse 1

    Ligg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.

    Foto: Sykehuset Østfold
    Foto: Sykehuset Østfold
    Øvelse 2

    Knip sammen musklene i lår og sete og press knehasene ned i madrassen. Hold og slipp.

     

    Øvelse 3

    Ligg på ryggen. Bøy det opererte benet og trekk det mot deg, samtidig som du fører hælen langs underlaget.

     

  3. Etter

    Trening

    Etter at du har kommet hjem starter du med fysioterapi ved et fysikalsk institutt. Du må selv kontakte en fysioterapeut for oppfølging etter operasjonen. Vi anbefaler at du kontakter de for time i god tid før operasjonen.

    I tillegg til å starte med fysioterapi, skal du trene på egenhånd ved å følge et egentreningsprogram.

    Egentreningsprogram

    Dette er øvelser for egentrening i avdelingen og etter du er skrevet ut fra sykehuset. Utfør 5-10 repetisjoner av hver øvelse, 3-5 ganger daglig. Øvelsene skal utføres i sakte tempo.

    Øvelse 1

    Løft det opererte benet opp foran deg.

    Foto: Sykehuset Østfold
    Øvelse 2

    Gjør langsomme tåhevinger.

    Foto: Sykehuset Østfold

Vær oppmerksom

Bruk alltid ispigger på krykkene hvis du går på glatt føre. Sjekk jevnlig at ikke knottene på krykkene er utslitt. Hvis de er utslitte og må byttes, får du kjøpt nye knotter på apoteket.

Gå til Hofteproteseoperasjon, øvelser ved fremre tilgang





Vær oppmerksom

Har du mistanke om infeksjon (feber, blødning i såret, hevelse, rødhet/væsking fra sår), ta kontakt med ortopedisk poliklinikk ved sykehuset i Moss (69 86 67 03)

Dersom du får disse plagene:

  • Tung pust
  • Økende smerte/hevelse i ett eller begge beina (mistanke om blodpropp)
  • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • Svimmelhet eller besvimelse
Ta kontakt med fastlege eller legevakt (116 117)

Blir du akutt syk, ring 113.





Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

Sykehusapoteket ligger i vestibylen på Sykehuset Østfold, Moss.

Her får du hentet ut medisiner på resept og handlet reseptfrie medisiner og handelsvarer.

Sykehusapoteket kan hjelpe deg med å:

- Klargjøre resepter. Du inngår reseptavtale med sykehusapoteket slik at resepten gjøres klar for deg
- Råd og veiledning om din medisinbruk

Sykehusapoteket Østfold, Moss

Avbestille eller endre time

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon i kontortiden mandag - fredag kl. 08.00-15.30.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet. Har du mottatt innkallingsbrevet digitalt, kan du også svare oss digitalt.​​

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig. Dersom du avbestiller timen eller ikke møter, kan ikke sykehuset garantere at du får helsehjelp innen den fristen du har fått. 

Ved gjentatte avbestillinger eller at du ikke møter til den timen du har fått, blir det gjort en faglig vurdering av behovet ditt for helsehjelp. Du kan da bli strøket fra ventelisten.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Avbestiller du senere enn dette må du betale en egenandel. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

​Les mer om betaling av egenandel på helsenorge.no

Eigendelar på sjukehus og poliklinikk - helsenorge.no

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Mange av våre avdelinger har ventelister, det kan derfor ta tid før du får en ny timeavtale.

Besøk

Se informasjon om besøkstider og ledsagere.

Besøkstider, ledsagere m.m.

Blomster

​Det er ikke alle steder i sykehuset det er mulig å ta med blomster, og noen steder kan du ta med såkalte "ja-blomster".

Se hvilke blomster du kan ta med deg på sykehuset

Buss

Skal du ta buss til sykehuset på Kalnes eller i Moss?

Gå inn på Ruter og finn din reise der.

 

Du kan også finne bussruter på Østfold kollektiv sine sider.

Østfold kollektiv

På Kalnes stopper lokalbussene rett ved hovedinngangen.

Ekspressbussene stopper oppe ved trappehuset, og du kan ta trapper eller heis ned til området foran hovedinngangen.

Nettbuss

For din egen sikkerhet

Det er flere ting du selv kan passe på når du er innlagt på sykehus 

Korrekt identitet

  • Sjekk at navnebåndet ditt er korrekt
  • Ha alltid på deg navnebåndet under oppholdet i sykehuset
  • Personalet skal alltid kontrollere identiteten din i forbindelse med for eksempel blodprøver, før inngrep og ved utdeling av medisiner

Fortell legen alt du vet om sykdommen din og spør når du lurer på noe

For eksempel om:

  • Diagnosen din
  • Behandlingen din
  • Plan for videre oppfølging

Hvordan forebygge spredning av bakterier?

  • Vask hendene ofte, bruk ev. hånddesinfeksjonsmidler
  • Be om nytt sengetøy eller nattøy om du trenger det
  • Be pårørende og venner om å vente med å besøke deg dersom de ikke er helt friske

Kantine

​Kantinen i Moss er i 2. etasje, og serverer salat, varmmat og baguetter til medarbeidere, pasienter og pårørende.

Åpningstider
Kl. 10.15 – 14.00 på hverdager.
Stengt lørdag, søndag og helligdager

Kiosk Moss

​Det er kiosk i vestibylen.

Kiosk

Koronavirus - informasjon

Informasjon om hva du gjør hvis du har time i sykehuset, er fødende, pårørende, jobber i sykehuset, rekvirenter av pasienttransport og informasjon til media er samlet på én side.

Du finner også lenker til kommunenes hjemmesider hvor du finner informasjon om hva som gjelder i din kommune og telefonnummer du kan ringe hvis du har spørsmål om smitte, testing og karantene.

Det er viktig at du ikke ringer 113 eller legevakten på 116 117 for slike spørsmål.

Du kan også ringe informasjonstelefonen til Folkehelseinstituttet på 815 55 015 eller gå inn på Folkehelseinstittuet sine hjemmesider - fhi.no

Her finner du sykehuset sin informasjon om koronavirus 

Siden blir oppdatert fortløpende.

Parkering

Pasientjournal

Her finner du informasjon om hvordan du får innsyn i din pasientjournal.

Les mer om pasientjournal her

Pasientreiser

Søk om å få dekket reiseutgifter

På helsenorge.no kan du søke om å få dekket reiseutgifter. Søknadsskjema på papir finner du hos din behandler eller på helsenorge.no. Husk å søke innen seks måneder etter at reisen er gjennomført.

Regler for pasientreiser

Hovedregelen er at du får dekket reisen din med en standardsats per kilometer, uansett hvilket transportmiddel du har brukt. Reisen må være lenger enn ti kilometer hver vei, og koste mer enn billett til lokal minstetakst med offentlig transport. 

For reiser over 300 kilometer dekkes utgifter tilsvarende billigste offentlige transport på strekningen. 

Dokumentasjonskrav

Søker du som pasient, trenger du i utgangspunktet ikke å legge med oppmøtebekreftelse fra behandler når du søker. Ved behov for å bruke bil av helsemessige årsaker, må ansvarlig behandler dokumentere dette behovet. Har du behov for bruk av bil av trafikale årsaker, er det pasientreisekontoret som skal bekrefte behovet. Da kan du få dekket tilleggsutgifter som parkering, bom eller ferge.

Behov for tilrettelagt transport?

Er det helsemessige årsaker til at du ikke kan gjennomføre reisen på egenhånd, må behandleren din bestille transport. Når du trenger hjelp med reisen på en strekning der det ikke finnes rutegående transport, ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor.    

Kontakt Pasientreiser

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 91 50 55 15.

Du finner mer informasjon om pasientreiser og dine rettigheter på helsenorge.no.

 

Helsepersonell og andre fagpersoner finner mer informasjon om pasientreiser på pasientreiser.no 

Pasientvert

Sykehuset Østfold Kalnes og Sykehuset Østfold Moss har pasientverter i vestibylen hverdager mellom klokken 0900 og 1400. De hjelper deg med å finne fram på sykehuset og tilbyr seg å følge til og fra poliklinikker og behandlingssteder.

Du kjenner de igjen på de røde vestene -  bare ta kontakt!

Røyking

​Sykehuset Østfold er røykfritt. E-sigaretter er heller ikke tillatt.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Pasienter og pårørende kan røyke utendørs på anvist sted. Dette er skiltet i Moss og på Kalnes.

Informasjon om hvor du kan røyke finner du her.

Sosiale medier og fotografering

​Pasienter og pårørende som ønsker å ta bilde eller video som minne fra tiden på sykehuset, kan kun gjøre dette dersom det er en selv, pårørerende eller venner som er avbildet. Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte. Vi håper at alle tar hensyn til personvernet under besøket på sykehuset, og avgrenser fotografering til å gjelde egen familie og venner.

Les mer om bruk av sosiale medier på sykehuset.

Taushetsplikt

​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.

Telefoni og internett

​Du kan bruke egen mobiltelefon, men vi ber deg vise hensyn til medpasienter. Vis varsomhet ved fotografering og ved eventuell publisering på sosiale medier.

Du kan logge deg på sykehusets trådløse nettverk for tilgang til internett.

For å få tilgang til vårt nettverk må du logge inn. 

Du får tildelt bruker og passord slik:

  • Velg nettverk: SykehusGjest
  • Åpne nettleseren
  • Du får opp et påloggingsbilde hvor du velger "Har du ikke bruker?", i stedet for å angi brukernavn og passord
  • I registreringsbildet som kommer opp fyller du ut fornavn, etternavn og ditt mobilnummer - velg "Registrer"
  • Du får en SMS til din mobil med din påloggingsinformasjon
  • Du kan benytte påloggingsinformasjonen fra SMSen på flere enheter, så som mobil, nettbrett og PC

Mobiltelefon skal ikke brukes nærmere medisinsk teknisk utstyr enn 1 meter. Er du usikker på hva som er medisinsk teknisk utstyr kan du ta kontakt med personalet.

Tolketjenester

​Fremmedspråklige pasienter kan få hjelp av tolk under sykehusoppholdet og i poliklinikkene. Det samme gjelder tolketjeneste for døve, døvblinde og hørselshemmede. Tolketjenester er gratis. Ved behov for tolk meldes dette til avdelingen/sengeposten.

Les mer om rett til tolk

Verdisaker

​Ikke ta med verdisaker som f.eks. smykker og større pengebeløp til sykehuset.

 

Fant du det du lette etter?