Du vil bli utskrevet dagen etter operasjonen og vil få instruksjon i øvelser og krykkegange av fysioterapeut mens du er på sykehuset. Egeninnsats er avgjørende for et vellykket resultat.
Aktivitet
Det er viktig å komme seg raskt på beina. Allerede 2 timer etter operasjonen skal du, med hjelp, komme ut av sengen. Fra første dag etter operasjonen skal du gå med 2 krykker eller andre egnede hjelpemidler.
- Du kan i regelen belaste den opererte hoften.
- Du kan komme ut og inn fra seng både på operert og uoperert side.
- Du kan ligge på uoperert side etter operasjonen med pute mellom beina. Du kan også ligge på magen. Du kan ligge på operert side når såret har grodd (2-3 uker) og det ikke er smertefullt.
Smerter
Det er vanlig med smerter i dagene og ukene etter operasjonen. Det er ikke farlig å bruke hoften selv om det er litt smertefullt. Du vil få smertestillende tabletter som demper smertene til et akseptabelt nivå. Medisinene trappes gradvis ned etter hvert som smertene avtar. De fleste får en smertefri og velfungerende hofte, men det kan ta tid (hos enkelte inntil 1 år) før smertene er helt borte og bevegelsen optimal.
Forsiktighetsregler
Restriksjoner etter hofteprotesekirurgi varierer noe mellom sykehusene og avhenger også av hvilken kirurgisk metode som er benyttet. Vanlige restriksjoner kan være:
- Unngå å bøye deg fremover med knærne pekende innover og foten plassert ut til siden i 3 måneder, «kalvbeint stilling».
- Unngå å sitte med beina i kryss, og å krysse operert bein over midtlinjen de første 3 månedene.

- Du kan plukke opp ting fra gulvet ved å strekke operert bein bak når du bøyer deg (se bilder under).
- Du kan bøye deg frem og la knærne falle til siden, «froskestilling», når du ikke merker stramming/ubehag i operert hofte.
Etter utskriving
Hevelse og misfarget bein på operert side er vanlig på grunn av økt væske– og blodansamling. Dette kan sees helt ned i anklene. Det vil gradvis forsvinne av seg selv. For å redusere hevelsen kan du ligge med beinet høyt og overkroppen lavt. Lett aktivitet og sirkulasjonsfremmende øvelser kan også bidra til å redusere hevelse.
Sårpleie
Huden lukkes enten med en oppløsbar tråd som ikke skal fjernes, eller med tråd/stifter som må fjernes etter 2-3 uker. Bandasje byttes ved behov. Hvordan du skal forholde deg til både stingene og bandasjen vil du få informasjon om før utreise. Det anbefales å unngå bading i basseng/badekar/saltvann de første 3 ukene.
Trening/krykker
Det er viktig med daglig aktivitet og trening etter utreise fra sykehuset.
Treningen vil de fleste klare på egen hånd. Du kan slutte å gå med krykker når du kan gå smertefritt og uten å halte. Har du blitt operert med bakre tilgang må du bruke krykker fram til kontrollen hos fysioterapeut. Du vil få informasjon om og trene på dette under oppholdet.
Aktiviteter
Turgåing og andre lettere aktiviteter anbefales. Seksuelt samvær kan gjenopptas så lenge du overholder gjeldende restriksjoner.
Sykemelding/resepter
Vanligvis får du sykmelding i 6 uker. Ved behov for forlengelse må dette gjøres hos fastlegen. Bruker du blodfortynnende medisiner fra før, skal du starte opp med dette som før operasjonen. Pasienter som ikke bruker blodfortynnende medisiner, får resept på blodfortynnende sprøyter med ulik varighet avhengig av din risikoprofil. Du får med deg resept på smertestillende medisiner.
Bilkjøring
Bilkjøring bør du vente med til du har sluttet med krykker og beinet kjennes sterkt nok til å klare bilkjøring. Du skal heller ikke kjøre bil om du bruker smertestillende medisiner med rød varseltrekant på. Det er veitrafikkloven som gjelder.
Inn og ut av bil som passasjer: still setet langt tilbake og tipp rygglenet godt bakover.
Kontroll på flyplasser
En protese kan utløse alarmen ved sikkerhetskontroll. Det vil vanligvis være nok å forklare at man har en hofteprotese og eventuelt vise frem arret. Du kan også få en bekreftelse frå sykehuset om at du har protese hvis du ønsker det.
Etterkontroll
Du vil bli innkalt til kontroll hos fysioterapeut på sykehuset cirka 6 uker etter operasjonen.
Mulige komplikasjoner
De vanligste komplikasjonene forbundet med hofteproteseoperasjon er infeksjon og at hoften går ut av ledd (luksasjon). Begge forekommer hos cirka 1 prosent av pasientene. Det er viktig at du tar raskt kontakt med avdelingen dersom det oppstår akutte sterke smerter eller tegn til infeksjon (Se mer under «Vær oppmerksom».)
Det kan også forekomme nerveskade, men dette er sjelden og oftest helt eller delvis forbigående. Blodpropp forebygges med rask mobilisering og blodfortynnende sprøyter. Det anbefales også at du unngår lange flyreiser de første 6 ukene etter operasjonen. Noen ganger oppstår en beinlengdeforskjell, oftest ved at det opererte beinet blir lengre. Da kan det være nødvendig å bruke innleggssåle i motsatt sko.
Informasjon fra fysioterapeut
Øvelser og egentreningsprogrammet i lenken nedenfor gjelder for alle operasjonsmetoder, men vær oppmerksom på restriksjoner du har, hvis du har operert med bakre tilgang.
Hofteproteseoperasjon, øvelser ved fremre tilgang
Etter operasjonen kan du ha full belastning på det opererte benet. Du skal bruke krykker til du kan gå uten å halte og uten å ha smerter. Det er ingen forsiktighetsregler for bevegelighet av hofteleddet når du har operert med fremre tilgang. Bruk hoften så normalt som mulig.
-
Før
For å være selvhjulpen etter operasjonen kan du bruke hjelpemidler hvis du trenger det.
Aktuelle hjelpemidler er:
- Krykker
- Langt skohorn
- Strømpepåtrekker
- Toalettforhøyer (denne trenger du ikke å ta med på sykehuset)
Hjelpemidlene må du skaffe på forhånd og ta med til sykehuset før operasjonen. Du kan låne hjelpemidlene på hjelpemiddelsentralen i din kommune.
-
Under
Gå i trapper
Oppover
Det friske benet løftes opp først, så operert ben og krykkene.
Foto: Sykehuset Østfold
Nedover
Sett krykkene ned først, så operert ben og det friske benet til slutt.
Foto: Sykehuset Østfold
Øvelser
Etter en operasjon er det viktig å holde blodsirkulasjonen i gang. Begynn med øvelsene med en gang du er operert. Fortsett med disse fram til du begynner med fysikalsk behandling. Gjør 10 repetisjoner av hver øvelse flere ganger om dagen.
Øvelse 1
Ligg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.
Foto: Sykehuset Østfold
Foto: Sykehuset Østfold
Øvelse 2
Knip sammen musklene i lår og sete og press knehasene ned i madrassen. Hold og slipp.
Øvelse 3
Ligg på ryggen. Bøy det opererte benet og trekk det mot deg, samtidig som du fører hælen langs underlaget.
-
Etter
Trening
Etter at du har kommet hjem starter du med fysioterapi ved et fysikalsk institutt. Du må selv kontakte en fysioterapeut for oppfølging etter operasjonen. Vi anbefaler at du kontakter de for time i god tid før operasjonen.
I tillegg til å starte med fysioterapi, skal du trene på egenhånd ved å følge et egentreningsprogram.
Egentreningsprogram
Dette er øvelser for egentrening i avdelingen og etter du er skrevet ut fra sykehuset. Utfør 5-10 repetisjoner av hver øvelse, 3-5 ganger daglig. Øvelsene skal utføres i sakte tempo.
Øvelse 1
Løft det opererte benet opp foran deg.
Foto: Sykehuset ØstfoldØvelse 2
Gjør langsomme tåhevinger.
Foto: Sykehuset Østfold
Vær oppmerksom
Bruk alltid ispigger på krykkene hvis du går på glatt føre. Sjekk jevnlig at ikke knottene på krykkene er utslitt. Hvis de er utslitte og må byttes, får du kjøpt nye knotter på apoteket.
Gå til
Hofteproteseoperasjon, øvelser ved fremre tilgang