Kirurgisk inngrep i hånden - øvelser

Ortopedisk avdeling

Hånden består av mange små knokler med flere små ledd og leddbånd i mellom. I tillegg finnes det flere sener, små muskler, nerver og blodårer i hånden man kan få skader i, og kan trenge behandling for.

Innledning

Målet med operasjonen er forskjellig, avhengig av tilstanden man opereres for. Det kan være gjenoppretting av håndens strukturer, spalting av leddbånd eller seneskjeder, fjerning av knokler eller avstivning av ledd.

1. Før

Etter et kirurgisk inngrep i hånden er det viktig med opptrening. Lege eller fysioterapeut vil gi deg beskjed hvor snart etter operasjonen du kan begynne med øvelsene.

2. Under

Øvelsene bør du gjøre flere ganger daglig, og gjerne hver time i begynnelsen. Du skal unngå å provosere fram smerter eller hevelse. Hvis du har problemer med å utføre øvelsene, oppfordres du til å ta kontakt med fysioterapiavdelingen.

Øvelse 1

Knytt hånden slik at fingrene kommer helt inn til håndflaten. Strekk deretter fingrene helt ut og sprik. Hold stillingene i et par sekunder.

Knyttet hånd

Åpen hånd

Øvelse 2

Bøy i knokene med strake fingre. Hold stillingen i noen sekunder. Du kan hjelpe til med den andre hånden hvis det er nødvendig.

Bøyd hånd

Strak hånd

Øvelse 3

Beveg tommelen fra fingertupp til fingertupp. Før tommelen fra lillefingertuppen og ned langs
lillefingeren mot håndflaten.

Tommel mot pekefinger

Tommel mot lillefinger

Tommel mot håndflate

Øvelse 4

Bøy de to ytterste leddene (krokstilling) mens knokene holdes rette.

Bøye fingre

Øvelse 5

Strekk armen rett opp mot taket og bøy ned igjen. Gjenta bevegelsen flere ganger.

Strak arm

3. Etter

Hånden kontrolleres på ortopedisk poliklinikk ved behov. Du får nærmere informasjon fra legen.
Etter at stingene er fjernet skal du begynne å bruke hånden med gradvis økende belastning, men allikevel innenfor smertegrensen i inntil 3 måneder. Ved behov får du tilbud om veiledning av fysioterapeut.

Viktig å vite

For å redusere hevelse og smerter skal du holde armen høyt i perioder, særlig de første dagene. Forsøk å finne gode hvilestillinger på en pute eller lignende. Legen vil gi deg råd om bruk av smertestillende.

Du må følge med på om fingrene blir mindre bevegelige, mer hovne eller misfargede. Du bør også ta kontakt hvis du har sterke eller økende smerter. Det er viktig at du beveger fingrene mye for å opprettholde god sirkulasjon og bevegelse. Husk også å bevege albue og skulder.

Sykemelding

Legen på sykehuset gir deg sykemelding hvis du har behov for det. Skal sykemeldingen forlenges, tar du kontakt med fastlegen din.

Vær oppmerksom

Eventuelle komplikasjoner som kan forekomme etter en operasjon er vedvarende smerter, hevelse og stivhet. Ved operasjon er det også en viss risiko for infeksjon.

Oppmøte

Har du spørsmål? Ta kontakt!

Ortopedisk poliklinikk, Kalnes: 69 86 81 50
Ortopedisk poliklinikk, Moss: 69 86 67 03