HELSENORGE
Døgnområde Moss - ortopedi, kirurgi

Kneproteseoperasjon

En kneproteseoperasjon kan være aktuelt ved slitasjegikt (artrose) i kneet, bruddskader, medfødte skader eller andre forandringer i kneet. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese.

Ventetider

Innledning

Kneproteser finnes som delproteser (unikondylære proteser) og totalproteser. Ved totalproteser blir hele enden av lårbeinet (femur) og leggbeinet (tibia) byttet ut. Ved delproteser er det kun innsiden (medialt) eller kun utsiden (lateralt) eller kun leddet mellom kneskålen og lårbeinet som erstattes av en protese.

Ortopeden tar stilling til hvilken protese som egner seg best for deg.


Forløp
I Sykehuset Østfold får alle som skal operere inn en kneprotese tilgang til å laste ned Nimble app, som du vil bruke i forberedelsen før operasjon og i opptreningsfasen etter innleggelse. Du må lese gjennom all behandlingsinformasjon, utføre alle oppgavene du får varsler om og må se på filmen som ligger i artikkelen om protesen du skal få.

Film til deg som skal operere inn kne- eller hofteprotese

I første møte med protesekirurg blir det vurdert om du skal ha et «Fast Track forløp» eller om du skal følge et «Standard forløp» i tiden frem til operasjon. Det er din helsetilstand som avgjør i hvilket forløp du skal følge. 

De som skal følge et «Fast Track forløp» foretar alle forberedelsene til operasjon selv hjemme via Nimble app. De som skal følge et «Standard forløp» blir innkalt til en forberedelsesdag på hofte- og kneskolen i Moss der sykepleier, lege og anestesipersonell foretar en utvidet kartlegging og klargjør deg til operasjon. 


 

Før

Ved de fleste sykehus innkalles du til en forberedelsesdag noen uker før operasjonen. Da gjøres nødvendige forundersøkelser og du får informasjon om den planlagte behandlingen fra lege, sykepleier og anestesisykepleier. 

Ved tilbud om digital oppfølging, får du ingen innkalling til denne dagen. Du gjør alle forberedelser selv.

Når operasjonsdatoen er bestemt, tar du kontakt med kommunefysioterapeut/ ergoterapeut med tanke på hjelpemidler etter operasjonen.  

Nyttige hjelpemidler:

 • Krykker
 • Toalettforhøyer
 • Dusjkrakk
 • Strømpepåtrekker, gripetang og langt skohorn
Husk å ta med krykker ved innleggelse. Det kan også være lurt å ta med klær som er lett å bevege seg i og sko som er lette å ta på og sitter godt på foten.  

Før operasjonen skal du gjennom noen forberedelser for å redusere risikoen for komplikasjoner.

Forberedelser hjemme

For å forebygge infeksjon i operasjonssåret, må du fjerne ringer, smykker, piercinger, neglelakk og sminke, og vaske deg med bakteriedrepende såpe kvelden før operasjonen og operasjonsdagen. Instruksjon om dette får du på forberedelsesdagen.

Les mer om Dusj og vask av hud og hår – før og etter proteseoperasjon

Dusj og vask av hud og hår – før og etter proteseoperasjon

Vi anbefaler alle som skal operere inn en protese i hofter og knær om å vaske hud og hår godt før operasjon for å redusere infeksjonsfaren i operasjonsområdet. Dette er en beskrivelse av hvordan forberedelsene og vasken skal utføres.


 1. Før

  Hibiscrub 40 mg/ml er såpen som skal benyttes ved dusj og vask av hud og hår før operasjon. Hibiscrub kan kjøpes på alle apotek. Kjøp den minste flasken, det holder.

  Kvelden før operasjon:

  Skift til rent sengetøy.

  Sett Hibiscrub såpen klar i dusjen.

  Legg frem rent håndkle og rent nattøy/undertøy.

  Legg frem rent håndkle og rene klær til neste morgen (operasjonsdagen).

   


 2. Under

  Kvelden før operasjon

  Start med å fjerne sminke, smykke, ringer, klokke og neglelakk.

  Dusje hele kroppen og vaske håret med Hibiscrub i to runder (følg instruksjonene under).

  Tørk deg godt med rent håndkle, start fra toppen og tørk deg nedover.

  Ta på rent tøy.

  Du må ikke bruke hudkrem/bodylotion, deodorant, vanlig såpe, parfyme eller sminke etter dusj. Dersom du gjør det har er effekten av Hibiscrub opphevet og dun må starte vaskeinstruksjonen på nytt.

  Morgenen på operasjonsdagen

  Dusje hele kroppen med Hibiscrub en gang, ikke hårvask (følg instruksjon til kroppsvask punkt 2, 4 og 5 under, ikke punkt 3).

  Tørk deg med rent håndkle, start fra toppen og tørk deg nedover.

  Ta på rent tøy.

  Instrukser til kroppsvask – trinn for trinn:
  1. Start med å fjerne klokker, ringer, smykker og sminke
  2. Dusj hele kroppen inkl. håret med rennende vann og skru av vannet
  3. Hårvask:
   Fyll hånden din med en god dose Hibiscrub og vaske godt i håret.
   Masser hodebunnen.
   La såpen virke i 2 minutter.
   Unngå å få såpen i øynene eller inni øret.
  4. Kroppsvask: (mens såpen virker i håret)
   Fylle hånden din på nytt med Hibiscrub.
   Påfør såpen nøye slik at hele kroppen dekkes med skum. Vask all hud.
   Vask fra toppen av kroppen og nedover.
   Områder som bak ørene, armhuler, navle, kjønnsorganer, setet, lyske, knehaser, tær og hudfolder må vaskes nøye.
   Området der du skal opereres, hofte og/eller kne må vaskes nøye.
  5. Skyll godt av all såpe – både håret og kroppen
  6. Gjenta punkt 2-5 (håret og kroppen vaskes i 2 runder)
  7. Tørke deg med et rent håndkle, start fra toppen og tørk deg nedover
  8. Ta på rene klær

  Illustrasjon: @Imagewriter - Stock.Adobe.Com


 3. Etter

  Etter operasjonen er det svært strenge restriksjoner for dusj. Vi anbefaler at du ikke dusjer før tredje dagen etter operasjon. Dusje med bandasjen på, bruk vanlig dusjsåpe.

  Dersom bandasjen er fuktig, byttes bandasjen. Er bandasjen tørr, anbefales det at bandasjen fortsatt sitter på. 


Gå til Dusj og vask av hud og hår – før og etter proteseoperasjon


Røyking og alkohol
Røyking og daglig inntak av alkohol øker risikoen for komplikasjoner. For å redusere denne risikoen, krever legene som utfører slike operasjoner i ortopedisk avdeling, at pasienten gjennomfører røykestopp i 8 uker før og 8 uker etter operasjonen. Det gjelder alle nikotinholdige midler. Det er viktig at du respekterer dette kravet.

Faste og medisiner

På operasjonsdagen skal du møte fastende, det vil si at du ikke skal spise, drikke, røyke, snuse eller ta pastiller/drops etter midnatt. Du må bare ta eventuelle medisiner som anestesilegen på forhånd har sagt at du skal ta. Dette avklares på forberedelsesdagen i forkant av operasjonen. 

Les mer om Faste før proteseoperasjon

Faste før proteseoperasjon

Før du skal opereres for hofte og/eller kneprotese må du forberede deg til å få bedøvelse. Dette er en beskrivelse om hvordan du skal gå frem.
 1. Før

  Strengere regler kan være nødvendig for personer med gastro-øsofageal refluks, nyresvikt, alvorlig cerebral parese, visse tarmsykdommer, øsofagus striktur, akalasi, diabetes mellitus med gastroparese.

  Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Vi anbefaler at du spiser et måltid på kvelden mellom klokken 21.00 og 24.00. Dette vil kunne forebygge kvalmeproblemer etter operasjonen. 

  Hvis du har oppmøte etter klokken 12.00, så kan du spise et lett frokostmåltid før klokken 06.00.

  Etter midnatt skal du ikke røyke, bruke snus, tyggegummi eller drops/pastiller.

 2. Under

  Du kan og bør drikke inntil 2 glass fortrinnsvis med sukkerholdig saft, alternativt kaffe/te uten melk/fløte/andre melkeprodukter inntil 2 timer før frammøte. IKKE juice av noe slag.

  Dersom du røyker anbefaler vi at du slutter å røyke 8 uker før operasjon og ikke starter før minimum 8 uker etter operasjon.

  Bruk av tobakk, snus, el-sigaretter og røykeplaster skal ikke benyttes før operasjon. Bruk av dette øker risikoen for infeksjon og nedsatt sårtilheling.

  Tannpuss gjøres som vanlig.

  Har du spist eller drukket utenom anbefalingene er det viktig at du informerer om dette før du får bedøvelse. Dette for din egen sikkerhets skyld. En konsekvens kan være at operasjonen kan bli utsatt eller avlyst.  3. Etter

  Etter operasjonen vil du kunne begynne å drikke og spise så snart situasjonen og forholdene tilsier det.

Gå til Faste før proteseoperasjon

Ernæring

Et sunt og variert kosthold, sammen med inntak av minimum 1,5 liter vann daglig, fremmer et godt immunforsvar. Dette er din mulighet til å forberede deg best mulig til operasjon.
Under

Ved kneoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse hvor du er våken. Av og til velges narkose i samråd med anestesilegen, og du vil da sove under inngrepet.

En anestesisykepleier sitter ved deg under hele operasjonen. Han eller hun er kontaktpersonen din, og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte, men du vil merke litt bevegelse i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre bankelyder og andre lyder fra kirurgens arbeid.

Dersom du ønsker det, kan du høre på musikk under operasjonen. Du kan ta med dette selv eller låne hos oss.

Operasjonstid for kneproteser varierer noe, men ligger vanligvis på cirka 90 minutter.

Etter

Du vil bli utskrevet 1-2 dager etter operasjonen og vil få instruksjon i øvelser og krykkegange av fysioterapeut mens du er på sykehuset. Egeninnsats er avgjørende for et vellykket resultat. 

Etter utskriving

Hevelse og misfarget bein på operert side er vanlig på grunn av økt væske– og blodansamling. Dette kan sees helt ned i anklene. Det vil gradvis forsvinne av seg selv. For å redusere hevelsen kan du ligge med beinet høyt og overkroppen lavt. Lett aktivitet og sirkulasjonsfremmende øvelser kan også bidra til å redusere hevelse.

Sårpleie

Huden lukkes med tråd/stifter som må fjernes etter 3 uker. Dette gjør du hos fastlegen.  Bandasje byttes ved behov. Hvordan du skal forholde deg til både stingene og bandasjen vil du få informasjon om før utreise. Det anbefales å unngå bading i basseng/badekar/saltvann de første 3 ukene.

Trening/krykker

Det er viktig med daglig aktivitet og trening etter utreise fra sykehuset.
Du kan slutte å gå med krykker når du kan gå smertefritt og uten å halte. 

Aktivitet

Ved kneproteseoperasjon er balansen mellom aktivitet og hvile viktig for å redusere hevelse. Det er viktig å komme seg raskt på beina. Allerede 2 timer etter operasjonen skal du, med hjelp, komme ut av sengen. Fra første dag etter operasjonen skal du gå med 2 krykker eller andre egnede hjelpemidler. Du kan belaste og bevege det opererte kneet.

Smerter

Det er vanlig med smerter i dagene og ukene etter operasjonen. Det er ikke farlig å bruke kneet selv om det er litt smertefullt. Du vil få smertestillende tabletter som demper smertene til et akseptabelt nivå. Medisinene trappes gradvis ned etter hvert som smertene avtar. De fleste får et smertefritt kne, men det kan ta tid (hos enkelte inntil 1 år) før smertene er helt borte.

Start gjenopptreningen
Begynn med sirkulasjonsøvelsene i sengen så fort du kan bevege beina. Det viktigste tiltaket for å forebygge blodpropp og å gjenvinne funksjon, er å komme seg opp på beina så hurtig som mulig. Du vil tidlig bli hjulpet opp av senga for å stå og bevege deg litt.

Den viktigste opptreningen etter proteseoperasjon er å komme i gang med dagliglivets aktiviteter. Egentrening i form av bevegelse, styrke, balanse og koordinasjon er viktig for resultatet av operasjonen. Du skal følge egentreningsprogrammet du får av fysioterapeut på sykehuset. 

Vi anbefaler at du får oppfølging hos fysioterapeut etter utskriving. Du behøver ikke henvisning, men fysioterapeuten må ha refusjonsrett. Du betaler egenandel. Vi anbefaler at du kontakter fysioterapeut og avtaler time i god tid før operasjonen.

Sykemelding/resepter

Vanligvis får du sykmelding i 6 uker. Ved behov for forlengelse må dette gjøres hos fastlegen. Bruker du blodfortynnende medisiner fra før, skal du starte opp med dette som før operasjonen. Pasienter som ikke bruker blodfortynnende medisiner, får resept på blodfortynnende sprøyter med ulik varighet avhengig av din risikoprofil. Du får med deg resept på smertestillende medisiner.

Bilkjøring
Bilkjøring bør du vente med til du har sluttet med krykker og kneet kjennes sterkt nok til å klare bilkjøring. Du skal heller ikke kjøre bil om du bruker smertestillende medisiner med rød varseltrekant på. Det er veitrafikkloven som gjelder.

Inn og ut av bil som passasjer: still setet langt tilbake og tipp rygglenet godt bakover.

Kontroll på flyplasser

En protese kan utløse alarmen ved sikkerhetskontroll. Det vil vanligvis være nok å forklare at man har en kneprotese og eventuelt vise frem arret. Du kan også få en bekreftelse fra sykehuset om at du har protese hvis du ønsker det.

Etterkontroll

Du vil bli innkalt til kontroll hos fysioterapeut på sykehuset cirka 4 uker etter operasjonen. 

Mulige komplikasjoner

De vanligste komplikasjonene forbundet med kneproteseoperasjon er hevelse, nedsatt funksjon i kneet. Infeksjon og blodpropp forekommer sjeldent. Se mer under feltet "Vær oppmerksom".

Blodpropp forebygges med rask mobilisering og blodfortynnende sprøyter, eventuelt også med komprimerende strømper. Det anbefales også at du unngår lange flyreiser de første 6 ukene etter operasjonen. 

Informasjon fra fysioterapeut 

Les mer om Kneproteseoperasjon - øvelser

Kneproteseoperasjon - øvelser

Det er viktig å komme i gang med aktivitet tidligst mulig etter operasjonen for å forebygge komplikasjoner og få god bevegelighet i leddet. Det er ingen restriksjoner når du har fått protese i kneleddet, men det er viktig med en god balanse mellom aktivitet og hvile, slik at du i størst mulig grad forebygger hevelse.

 1. Før

  Hvor mye aktivitet du skal være i etter operasjonen er individuelt. Blir du hoven en dag, har du trolig vært i for mye aktivitet for tidlig. Da er det viktig at du tar flere pauser i løpet av dagen. Legg deg gjerne med benet høyt en halvtimes tid etter aktivitet og trening.

  Det er viktig at trening og bevegelse i kneet ikke stoppes av smerter. Derfor anbefales det at du tar smertestillende som legen som opererte deg har forskrevet, så lenge du trenger det.

  Noen kan trenge hjelpemidler som langt skohorn eller lang klype for å bli selvhjulpen etter operasjonen. Hjelpemidler kan du låne på hjelpemiddelsentralen i din kommune.

  Bruk krykker!

  Etter operasjonen kan du ha full belastning på det opererte benet. Du skal likevel bruke krykker i begynnelsen for at muskulatur og sår skal få litt avlastning, og for at du skal få et best mulig gangmønster.

  Bruk krykker til du kan gå uten å halte. Bruker du bare den ene krykken, skal den holdes på motsatt side av det opererte benet.

  Bruk alltid ispigger på krykkene hvis du går på glatt føre. Sjekk jevnlig at ikke knottene på krykkene er utslitt. Hvis de er utslitte og må byttes får du kjøpt nye knotter på apoteket.

  Å gå i trapp

  Oppover: Det friske benet løftes opp først, så operert ben og krykkene.

  Nedover: Sett krykkene ned først, så operert ben og det friske benet til slutt.

 2. Under

  Etter en operasjon er det viktig å holde blodsirkulasjonen i gang. Begynn med øvelsene med en gang du er operert. Fortsett med disse fram til du begynner med fysikalsk behandling. Gjør 10 repetisjoner av hver øvelse flere ganger om dagen.

  Øvelse 1

  Ligg med strake ben. Bøy og strekk godt opp og ned i anklene.

  Øvelse 2

  Knip sammen musklene i lår og sete og press knehasene ned i madrassen. Hold og slipp.

   

   

  Øvelse 3

  Ligg på ryggen. Bøy det opererte benet, og trekk det mot deg, samtidig som du fører hælen langs underlaget.

  Øvelse 4

  Sitt på en stol eller sengekanten. Legg en klut eller lignende under foten og skyv benet bakover slik at du får bøy på kneet. Hold 5 sekunder før du skyver rolig fram. Denne øvelsen er spesielt viktig for deg som har problemer med å bøye kneet.

   

  Øvelse 5

  Viktig øvelse for deg som har problemer med å strekke ut kneet:

  Legg en fast pute under ankelen slik at kneleddet kommer opp fra underlaget. Det skal tøye i knehasene. Forsøk å ligge slik i 10 minutter, 3-5 ganger om dagen.

   

   

 3. Etter

  Etter at du har kommet hjem, starter du med fysioterapi ved et fysikalsk institutt. Du må selv kontakte en fysioterapeut for oppfølging etter operasjonen, og vi anbefaler at du gjør dette i god tid før du blir operert.

  I tillegg til at du starter med fysioterapi, skal du gjøre øvelsene nedenfor på egenhånd.

  Videre treningsprogram

  Disse øvelsene kan du vente med til det har gått cirka 14 dager etter operasjonen. Utfør 5-10 repetisjoner, 3-5 ganger daglig.

  Øvelse 1

  Løft det opererte benet opp foran deg.

  Øvelse 2

  Gjør langsomme tåhevinger.

  Øvelse 3

  Bøy i kne og hofte, og stikk setet ut som om du skal sette deg på en lav stol. Hold ryggen rett.

   

  Øvelse 4

  Sett det opererte benet bak deg. Forsøk å holde kneet strakt og samtidig sette hælen i gulvet. Det skal tøye i muskulaturen på baksiden av lår og legg. Hold i cirka 20 sekunder.

   

  Øvelse 5

  Sitt på en stol. Løft det opererte benet slik at du strekker helt ut  i kneleddet. Hold noen sekunder før du senker det rolig ned igjen.

   

   

  Alle foto: Sykehuset Østfold

Gå til Kneproteseoperasjon - øvelser

Vær oppmerksom

Har du mistanke om infeksjon (feber, blødning i såret, hevelse, rødhet/væsking fra sår), ta kontakt med ortopedisk poliklinikk ved sykehuset i Moss (69 86 67 03)

Dersom du får disse plagene:

 • Tung pust
 • Økende smerte/hevelse i ett eller begge beina (mistanke om blodpropp)
 • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
 • Svimmelhet eller besvimelse
Ta kontakt med fastlege eller legevakt (116 117)

Blir du akutt syk, ring 113.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

Sykehusapoteket ligger i vestibylen på Sykehuset Østfold, Moss.

Her får du hentet ut medisiner på resept og handlet reseptfrie medisiner og handelsvarer.

Sykehusapoteket kan hjelpe deg med å:

- Klargjøre resepter. Du inngår reseptavtale med sykehusapoteket slik at resepten gjøres klar for deg
- Råd og veiledning om din medisinbruk

Sykehusapoteket Østfold, Moss

Avbestille eller endre time

Dersom du har spørsmål om en timeavtale, ønsker å endre eller avbestille time, må du ta direkte kontakt på telefon i kontortiden mandag - fredag kl. 08.00-15.30.

Bruk telefonnummeret på innkallingsbrevet. Har du mottatt innkallingsbrevet digitalt, kan du også svare oss digitalt.​​

Det er mange pasienter som venter på behandling hos oss. Vi oppfordrer derfor at du gir beskjed om endring eller avbestilling av time så tidlig som mulig. Dersom du avbestiller timen eller ikke møter, kan ikke sykehuset garantere at du får helsehjelp innen den fristen du har fått. 

Ved gjentatte avbestillinger eller at du ikke møter til den timen du har fått, blir det gjort en faglig vurdering av behovet ditt for helsehjelp. Du kan da bli strøket fra ventelisten.

Timeavtalen må avbestilles/endres minst 24 timer (kun hverdager) i forveien. Avbestiller du senere enn dette må du betale en egenandel. Dersom timen din er på en mandag, må du avbestille den senest fredagen før.

​Les mer om betaling av egenandel på helsenorge.no

Eigendelar på sjukehus og poliklinikk - helsenorge.no

Du kan ikke avbestille eller endre time ved å sende oss e-post eller melding på sosiale medier. Dette er for å overholde personvernloven og pasientsikkerhetsloven.

Mange av våre avdelinger har ventelister, det kan derfor ta tid før du får en ny timeavtale.

Besøk

Se informasjon om besøkstider og ledsagere.

Besøkstider, ledsagere m.m.

Blomster

​Det er ikke alle steder i sykehuset det er mulig å ta med blomster, og noen steder kan du ta med såkalte "ja-blomster".

Se hvilke blomster du kan ta med deg på sykehuset

Buss

Skal du ta buss til sykehuset på Kalnes eller i Moss?

Gå inn på Ruter og finn din reise der.

 

Du kan også finne bussruter på Østfold kollektiv sine sider.

Østfold kollektiv

På Kalnes stopper lokalbussene rett ved hovedinngangen.

Ekspressbussene stopper oppe ved trappehuset, og du kan ta trapper eller heis ned til området foran hovedinngangen.

Nettbuss

For din egen sikkerhet

Det er flere ting du selv kan passe på når du er innlagt på sykehus 

Korrekt identitet

 • Sjekk at navnebåndet ditt er korrekt
 • Ha alltid på deg navnebåndet under oppholdet i sykehuset
 • Personalet skal alltid kontrollere identiteten din i forbindelse med for eksempel blodprøver, før inngrep og ved utdeling av medisiner

Fortell legen alt du vet om sykdommen din og spør når du lurer på noe

For eksempel om:

 • Diagnosen din
 • Behandlingen din
 • Plan for videre oppfølging

Hvordan forebygge spredning av bakterier?

 • Vask hendene ofte, bruk ev. hånddesinfeksjonsmidler
 • Be om nytt sengetøy eller nattøy om du trenger det
 • Be pårørende og venner om å vente med å besøke deg dersom de ikke er helt friske

Kantine

​Kantinen i Moss er i 2. etasje, og serverer salat, varmmat og baguetter til medarbeidere, pasienter og pårørende.

Åpningstider
Kl. 10.15 – 14.00 på hverdager.
Stengt lørdag, søndag og helligdager

Kiosk Moss

​Det er kiosk i vestibylen.

Kiosk

Koronavirus - informasjon

Informasjon om hva du gjør hvis du har time i sykehuset, er fødende, pårørende, jobber i sykehuset, rekvirenter av pasienttransport og informasjon til media er samlet på én side.

Du finner også lenker til kommunenes hjemmesider hvor du finner informasjon om hva som gjelder i din kommune og telefonnummer du kan ringe hvis du har spørsmål om smitte, testing og karantene.

Det er viktig at du ikke ringer 113 eller legevakten på 116 117 for slike spørsmål.

Du kan også ringe informasjonstelefonen til Folkehelseinstituttet på 815 55 015 eller gå inn på Folkehelseinstittuet sine hjemmesider - fhi.no

Her finner du sykehuset sin informasjon om koronavirus 

Siden blir oppdatert fortløpende.

Parkering

Pasientjournal

Her finner du informasjon om hvordan du får innsyn i din pasientjournal.

Les mer om pasientjournal her

Pasientreiser

Søk om å få dekket reiseutgifter

På helsenorge.no kan du søke om å få dekket reiseutgifter. Søknadsskjema på papir finner du hos din behandler eller på helsenorge.no. Husk å søke innen seks måneder etter at reisen er gjennomført.

Regler for pasientreiser

Hovedregelen er at du får dekket reisen din med en standardsats per kilometer, uansett hvilket transportmiddel du har brukt. Reisen må være lenger enn ti kilometer hver vei, og koste mer enn billett til lokal minstetakst med offentlig transport. 

For reiser over 300 kilometer dekkes utgifter tilsvarende billigste offentlige transport på strekningen. 

Dokumentasjonskrav

Søker du som pasient, trenger du i utgangspunktet ikke å legge med oppmøtebekreftelse fra behandler når du søker. Ved behov for å bruke bil av helsemessige årsaker, må ansvarlig behandler dokumentere dette behovet. Har du behov for bruk av bil av trafikale årsaker, er det pasientreisekontoret som skal bekrefte behovet. Da kan du få dekket tilleggsutgifter som parkering, bom eller ferge.

Behov for tilrettelagt transport?

Er det helsemessige årsaker til at du ikke kan gjennomføre reisen på egenhånd, må behandleren din bestille transport. Når du trenger hjelp med reisen på en strekning der det ikke finnes rutegående transport, ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor.    

Kontakt Pasientreiser

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 91 50 55 15.

Du finner mer informasjon om pasientreiser og dine rettigheter på helsenorge.no.

 

Helsepersonell og andre fagpersoner finner mer informasjon om pasientreiser på pasientreiser.no 

Pasientvert

Sykehuset Østfold Kalnes og Sykehuset Østfold Moss har pasientverter i vestibylen hverdager mellom klokken 0900 og 1400. De hjelper deg med å finne fram på sykehuset og tilbyr seg å følge til og fra poliklinikker og behandlingssteder.

Du kjenner de igjen på de røde vestene -  bare ta kontakt!

Røyking

​Sykehuset Østfold er røykfritt. E-sigaretter er heller ikke tillatt.

Det er ikke lov å røyke i nærheten av inngangspartiene. Dette er fordi pasienter skal slippe å bli utsatt for tobakksrøyk på vei til eller fra behandling.

Pasienter og pårørende kan røyke utendørs på anvist sted. Dette er skiltet i Moss og på Kalnes.

Informasjon om hvor du kan røyke finner du her.

Sosiale medier og fotografering

​Pasienter og pårørende som ønsker å ta bilde eller video som minne fra tiden på sykehuset, kan kun gjøre dette dersom det er en selv, pårørerende eller venner som er avbildet. Det er ikke lov å ta bilder av medpasienter eller ansatte. Vi håper at alle tar hensyn til personvernet under besøket på sykehuset, og avgrenser fotografering til å gjelde egen familie og venner.

Les mer om bruk av sosiale medier på sykehuset.

Taushetsplikt

​Alle sykehusets medarbeidere har taushetsplikt. Ved ankomst til sykehuset opplyser du hvilke pårørende som skal få opplysninger om din sykdom og behandling. Du kan selv sette begrensinger på om slike opplysninger skal gis.

Telefoni og internett

​Du kan bruke egen mobiltelefon, men vi ber deg vise hensyn til medpasienter. Vis varsomhet ved fotografering og ved eventuell publisering på sosiale medier.

Du kan logge deg på sykehusets trådløse nettverk for tilgang til internett.

For å få tilgang til vårt nettverk må du logge inn. 

Du får tildelt bruker og passord slik:

 • Velg nettverk: SykehusGjest
 • Åpne nettleseren
 • Du får opp et påloggingsbilde hvor du velger "Har du ikke bruker?", i stedet for å angi brukernavn og passord
 • I registreringsbildet som kommer opp fyller du ut fornavn, etternavn og ditt mobilnummer - velg "Registrer"
 • Du får en SMS til din mobil med din påloggingsinformasjon
 • Du kan benytte påloggingsinformasjonen fra SMSen på flere enheter, så som mobil, nettbrett og PC

Mobiltelefon skal ikke brukes nærmere medisinsk teknisk utstyr enn 1 meter. Er du usikker på hva som er medisinsk teknisk utstyr kan du ta kontakt med personalet.

Tolketjenester

​Fremmedspråklige pasienter kan få hjelp av tolk under sykehusoppholdet og i poliklinikkene. Det samme gjelder tolketjeneste for døve, døvblinde og hørselshemmede. Tolketjenester er gratis. Ved behov for tolk meldes dette til avdelingen/sengeposten.

Les mer om rett til tolk

Verdisaker

​Ikke ta med verdisaker som f.eks. smykker og større pengebeløp til sykehuset.

 

Fant du det du lette etter?