Diagnose
Kronisk forstoppelse hos barn
Kronisk forstoppelse og irritabel tarmsyndrom (IBS) er ufarlige og meget vanlige tilstander hos barn og unge. Avføringslekkasje er ikke fullt så vanlig, og er oftest relatert til forstoppelse. Dette er tilstander som lar seg behandle, oftest med godt resultat. Barnet/ungdommens og familiens oppfølging av tiltakene i hverdagen er den viktigste suksessfaktoren for å bli kvitt plagene.
Symptomer
Irritabel tarmsyndrom (IBS) med forstoppelse er en tilstand som medfører vekslende avføringskonsistens, hyppige toalettbesøk, økt luft i magen og mye magesmerter.
Henvisning og vurdering
Fastlegen gjør en utredning og behandler barn og ungdom med kronisk forstoppelse. Dersom behandlingen ikke lykkes, eller vi mistenker sykdom som årsak til plagene, henviser fastlege til spesialist som vurderer om barnet/ungdommen har behov for behandling ved sykehuset.
Pasienter med langvarige plager på grunn av kronisk forstoppelse skal starte behandling hos spesialist innen 12 uker etter at henvisningen er mottatt ved sykehuset. Spesialisten vurderer om barnet/ungdommen trenger raskere behandling.
Utredning
Utredning har til hensikt å utelukke bakenforliggende sykdommer eller tilstander som kan gi forstoppelse. I utredningen legger vi vekt på sykehistorie, og det blir foretatt undersøkelser som for eksempel:
- Kjenne og lytte på magen
- Eventuelt vurderer om det er normale forhold i og omkring anus
- Eventuelt blodprøve
- Eventuelt avføringsprøve
Røntgen og ultralyd er oftest ikke til hjelp ved denne tilstanden.
Behandling
For å lykkes med behandlingen må tykktarmen bli tømt først. Dette gjør vi vanligvis med Movicol dosepulver hos barn over 2 år. Noen ganger tømmer vi både ovenfra med Movicol og nedenfra med flere klyster i løpet av kort tid. Vi har også andre tømmingsregimer. Dette kan dere i utgangspuktet gjøre hjemme.
Hvis behandlingen ikke fører frem, kan det være aktuelt med sykehusinnleggelse for tømming. Det er viktig at tømming og behandling med avføringsmidler skjer i samråd med lege. Barn under 2 år blir som regel tømt med klyster, enten på sykehus eller hjemme.
Det kreves god innsats i familien for å lykkes med behandlingen. Det tar tid og man må være tålmodig ved langsom bedring og eventuelle tilbakefall. Det er viktig at barnet/ungdommen selv forstår og er motivert for behandling, se nedenfor. Tidsperspektivet må være langt, som regel minst et par måneder, og noen små barn trenger avføringsmidler opp i ungdomsårene.
Oppfølging
Etter utredning og behandling hos spesialist fortsetter fastlegen oppfølgingen. Dere må selv bestille time for oppfølging hos fastlegen.
Tilbakefall
Kontakt
Sykehuset Østfold Kalnes
Barne- og ungdomsklinikken
Oppmøtested
Barn og ungdom døgnområde: Underetasje, følg oransje farge fra vestibylen.
Barn og ungdom poliklinikk: Underetasje, følg oransje farge fra vestibylen. (Hvis du kommer til en avtalt time på poliklinikk, skal du først sjekke deg inn på selvinnsjekksautomat i vestibylen).
Nyfødtintensiv, 3. etasje, følg lilla farge fra vestibylen.
Sykehuset Østfold Kalnes
Kalnesveien 300
1714 Grålum