Prostatahyperplasi, operasjon
Den vanligste operasjonen brukt for å skjære bort deler av prostata kalles transuretral reseksjon av prostata, eller TUR-P. Operasjonen fjerner blokkeringen som skyldes en forstørret prostata, slik at du kan late vannet raskere og enklere.
Før
Faste
Du må faste seks timer før operasjonen. Det vil si ikke spise, røyke, bruke tyggegummi eller drops. Du kan drikke klare væsker, vann, saft, juice uten fruktkjøtt, kaffe og te inntil to timer før operasjon. Ikke drikk melk.
Hygiene
Du må komme nydusjet til avdelingen. Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Forhuden trekkes godt tilbake for god rengjøring, og navlen må renses godt. Vask hender og føtter godt. Ta av ringer og piercinger hjemme.
Medisiner
Ikke ta egne medisiner denne morgenen. Anestesilegen bestemmer medisinene du skal ha, og du får disse av sykepleier. Noen pasienter får antibiotika før operasjonen. Bruker du inhalasjoner eller øyedråper/nesespray, kan du ta disse med.
Under
Du får spinalbedøvelse (i ryggen), eller narkose under operasjonen. Når du er godt bedøvet, blir et skop (et kikkertrør) ført opp gjennom urinrøret, og operatøren "høvler" prostata så mye som nødvendig for å få en god passasje. Hos enkelte pasienter er det også nødvendig å spalte i blærehalsen, over gangen mellom blære og prostata, for å få tilstrekkelig åpning.
Under operasjonen blir det hele tiden skylt med steril væske gjennom instrumentet. Vannet blir av og til tappet ut gjennom en slange som legges inn på magen. Denne blir fjernet når inngrepet er avsluttet. Dette medfører et lite sår nederst på magen, som det ikke er behov for å sy. Er kjertelen særlig stor, vil en åpen operasjon være aktuell. Vi legger da et snitt over symfysen (skambeinet), og får tilgang til prostata gjennom selve blæren. Det blir lagt inn kateter til blæren med kontinuertlig gjennomskylling for å rense ut blod. Kateteret blir vanligvis beholdt til dagen etter.
Etter
Dersom du er innlagt på sykehuset, blir du liggende på oppvåkningsavdelingen til observasjonene av deg er stabile. Siden flyttes du til sengepost. Du kan starte med litt drikke og mat når du har appetitt. Når du har fått tilbake følelsen i beina kan du stå opp. Når katereret fjernes, må du informere personalet når vannlatingen kommer i gang. Noen ganger er det aktuelt å kontrollere med ultralydundersøkelse på magen at blæra er godt tømt.
Dersom du blir operert dagkirurgisk blir du liggende på oppvåkningsavdelingen til observasjonene av deg er stabile, og skyllevannet fra kateteret er lyst uten gjennomskyll. Du kan starte med litt drikke og mat når du har appetitt. Oppholdet varer kun noen få timer. Du kan ikke kjøre bil etter en operasjon med narkose.
Det kan oppstå kateterreaksjon etter operasjonen. Dette kan merkes som vannletingstrang eller smerte, og du kan om nødvendig få smertestillende. Dersom kateteret blir tett, kan det bli nødvendig å skylle, eventuelt skifte kateter.
Når du har kommet hjem
Dagen etter operasjonen blir kateret fjernet. Du kan da reise hjem etter at du har latt vannet på naturlig måte. Det er viktig med rikelig med drikke når du skal komme i gang med vannlatingen. Noen må fortsette med kateter, enten som selvkateterisering ved vannlatingsbehov, eller med permanent kateter i noen uker.
Sykemelding etter inngrepet avhenger litt av yrke, men er vanligvis 2-4 uker.
Hypping vannlating og svie er vanlig den første tiden etter operasjonen, men dette vil avta etter hvert.
Blod i urinen kan forekomme i opptil 4-6 uker. Derfor er det viktig å drikke rikelig (1 1/2 - 2 liter per dag) for å opprettholde god gjennomskylling av urinblæren. Blodig urin provoseres av tunge løft, hard avføring og fysisk krevende arbeid/aktivitet.
Vær oppmerksom
Infeksjon etter operasjonen kan forekomme, med symptomer som feber, smerter og endring i vannlatingen. Da må du oppsøke fastlege for å få tatt urinprøve, og eventuelt få behandling. Gjør legen oppmerksom på at du er nyoperert, og at det er normalt å ha blod i urinen etter dette.
Mye blod i urinen kan hindre vannlating og gjøre det nødvendig med tapping på legevakten, eller innleggelse på sykehus for skylling.
Ereksjonsproblemer er ikke vanlig, men kan forekomme. Sæden vil som regel da gå baklengs og opp i blæra i stedet for ut gjennom urinrøret ved sæduttømming. Ved første vannlating vil så sæden komme ut med urinen.
Lekkasje er ikke uvanlig de første dagene etter at kateteret er fjernet, men skal gi seg raskt. Dersom lekkasjen vedvarer, bør du kontakte sykehuset, gjerne via fastlegen. Fysikalsk behandling med knipeøvelser er den første behandlingen som anbefales.
Kontakt
Sykehuset Østfold Moss
Operasjon Moss
Ventetid: 30 - 70 uker
Ventetid: 30 - 70 uker
Kontakt Operasjon MossSykehuset Østfold Moss
Peer Gynts vei 78
1535 Moss