Habilitering ved autismespekterforstyrrelse hos barn og unge
Det er store individuelle forskjeller med hensyn til barns utvikling. Allikevel er det noen forventninger til hva barn vanligvis lærer på ulike alderstrinn. Når et barn ikke utvikler seg som forventet med tanke på samspill med andre mennesker, språkutvikling, læring og sosiale ferdigheter, og det vekker bekymring hos foreldre, fastlege, barnehage eller skole, kan barnet henvises til habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) for utredning med tanke på autismespekterforstyrrelse (ASF).
Før
Før du kommer med barnet ditt eller ungdommen din til avtale om utredning i HABU bør du tenke gjennom, og gjerne notere, det du synes er aktuelt om barnets eller ungdommens utvikling og funksjon når det gjelder:
- språk, lek, og samhandling med andre
- bevegelse/motorikk
- dagliglivets aktiviteter – slik som spising og påkledning
- søvn
- fritidsaktiviteter
- tidligere sykdommer
Barnets eller ungdommens hørsel bør være undersøkt av spesialist før utredning i HABU.
Vi ønsker at to voksne følger til avtalen. Dersom det er andre enn foresatte som følger barnet eller ungdommen, må dette være personer som kjenner ham eller henne godt.
Undersøkelse hos lege kan innebære at barnet eller ungdommen er mest mulig avkledd. Det kan derfor være fint å ta med f.eks. shorts og en ermeløs trøye.
Under
Etter
Foresatte vil få informasjon om resultatene fra utredningen. Barn og unge har også rett til tilpasset informasjon om egen helsetilstand.
Det er kommunen/bydelen du bor i som har ansvar for videre tiltak og tilrettelegging. I tillegg kan det være behov for oppfølging fra HABU i kortere eller lengre perioder. Behovet for oppfølging vil bli vurdert i samråd med foresatte og de som har ansvar for tilbudet i kommunen/bydelen.
Det blir utarbeidet en rapport som oppsummerer utredningen. Dersom det er aktuelt med videre oppfølging i HABU, vil dette komme fram i rapporten. Rapporten blir sendt til dere som foresatte og til den som har henvist.
Kontakt
Sykehuset Østfold Kalnes
Barne- og ungdomshabilitering
Sykehuset Østfold Kalnes
Kalnesveien 300
1714 Grålum
Praktisk informasjon
Kurs
- Barn med autisme og psykisk utviklingshemming i skolealder 13-18 årAutismekurset er et tilbud til foreldre i Østfold som har et barn i aldersgruppen 13-18 år som har fått diagnosen autisme/utviklingshemming.Barn med autisme og psykisk utviklingshemming i skolealder 13-18 årDato kommer
- Barn med autisme og psykisk utviklingshemming i skolealder 6-12 årAutismekurset er tilbud til foreldre i Østfold som har et barn i aldersgruppen 6-12 år som har fått diagnosen autisme/utviklingshemming.Barn med autisme og psykisk utviklingshemming i skolealder 6-12 årDato kommer