PreventADALL (Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies in children) er en stor
internasjonal studie som ble startet i 2014 for å undersøke om allergisk sykdom
kan forebygges, og om det er faktorer tidlig i livet som kan påvirke risikoen
for å utvikle allergiske sykdommer og andre folkesykdommer.
Artikkelen fortsetter under bildet

Sykehuset Østfolds barnelege Sigve Ådalen som har utført barnekotnrollene, seksjonsoverlege Katrine Sjøborg, hovedveileder og forsker Christine Monceyron Jonassen og molekylærbiolog Birgitte Bekker Trinborg.
Studien ledes fra en forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus, i tett
samarbeid med Sykehuset Østfold og Karolinska universitetssykehus i Stockholm.
Nesten 2400 mor-barn par har deltatt, og en kvinne fra Østfold var den første
som ble inkludert i studien.
Se også: Mødre og barn i unikt forskningsstudie
Internasjonal interesse
Det er publisert flere
forskningsfunn i studien tidligere. I 2020 ble det første funnet knyttet til
forebygging av eksem publisert. Nå har The Lancet, et av verdens mest
prestisjetunge medisinske tidsskrift, publisert en artikkel på funn knyttet til
forebygging av matallergi.
Se også: Artikkel publisert i "The Lancet"
- Det er gjort funn som viser at det er mulig
å forebygge matallergi ved 3 års alder med tidlig introduksjon av allergene
matvarer fra 3 måneders alder. Dette er nye funn som er viktige, og har en klar
relevans for befolkningen generelt og anbefalinger om riktig tidspunkt for
introduksjon av matvarer, sier Sykehuset Østfolds forsker Christine Monceyron
Jonassen som er medforfatter.

Illustrasjonsfoto Sykehuset Østfold
PreventADALL-studien viste at introduksjon
av peanøtt, melk, hvete og egg fra 3 måneder reduserte risikoen for allergi for
disse matvarene ved 3 års alder fra 2,3 prosent til 1,1 prosent. På nasjonalt
nivå tilsvarer dette at vel 1000 treåringer i Norge per år kan unngå allergi
mot peanøtt, melk, egg og hvete dersom alle barn starter å smake vanlige
matvarer fra de er 3 måneders alder, står det i nyhetsbrevet som sendes til
deltakere i studien.
- Bakgrunnen for tidlig introduksjon av allergener og mat som kan føre til
allergi ved å la babyen sutte på litt peanøttsmør eller andre matvarer på mors
finger fra 3 måneders alder, er at tarmsystemet er den beste måten å møte
matallergener for å utvikle naturlig toleranse for disse matvarene, forklarer
Jonassen.
Immunforsvaret takler allergener dersom de presenteres riktig, det
vil si via matveien første gangen via tidlig og gradvis tilvenning.
- Å
eksponeres for slike allergener via luftveiene eller gjennom huden dersom
hudbarrieren er redusert, kan lettere føre til utvikling av allergi, sier
Jonassen.
Professor Karin C Lødrup Carlsen ved Institutt for klinisk medisin ved
Universitetet i Oslo og overlege/barnelege ved Oslo universitetssykehus, leder
PreventADALL-studien.
Hun
mener Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer nå bør oppdateres, skriver UiO
på sin nettside.
- Betydd mye
Totalt ble cirka 2700 kvinner
invitert til å delta i studien i anledning 18 ukers ultralyd og
svangerskapskontroll, og de nesten 2400 deltakerne har avgitt prøver, besvart
spørreskjemaer, blitt fulgt opp på kontroller og bidratt til å samle inn mye
biologisk materiale som blodprøver, urin, avføring og spytt.
Prosjektet
er tidligere omtalt som enestående på verdensbasis på grunn av høy
rekrutteringsrate, lavt frafall og potensiale til å kunne gi vitenskapelige
baserte råd for matvareintroduksjon og hudstell til barn i store deler av
verden.
- For Sykehuset Østfold har samarbeidet med Oslo
universitetssykehus betydd mye. Vi har hatt fire stipendiater engasjert rundt
prosjektet, og det er ikke avsluttet ennå. Designet på studien er utmerket, og
det er mange faggrupper nasjonalt og internasjonalt som jobber med ulike
problemstillinger i studien. Vi vil kunne svare på mange spørsmål om betydning
av ulike faktorer tidlig i livet og også i svangerskap, for senere utvikling av
ulike folkesykdommer, forklarer Jonassen.