Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Bedret pasientsikkerheten – vant pris

Gastrokirurgisk seksjon i Sykehuset Østfold har vunnet en av de gjeve forbedringsprisene som deles ut av Helse Sør-Øst. Gratulerer!

Anne-Grete Waler Melkerud
Publisert 16.09.2024
Feirer forbedringspris
Topp stemning i gastrokirurgisk seksjon etter prisutdelingen.

Prisen ble delt ut i dag 16. september, og det er første gang Sykehuset Østfold har nådd opp i konkurransen med alle de andre sykehusene i regionen.

- Vi har jobbet hardt for å bedre pasientsikkerheten, og kan vise til gode resultater med færre skader og bedre kvalitet på pasientbehandlingen, sier Hege Rustad, overlege i gastrokirurgi og ansvarlig ERAS kirurg i Sykehuset Østfold.

Forbedringspris for ERAS-oppfølging 

- Å feire at Sykehuset Østfold for første gang har vunnet forbedringspris i Helse Sør-Øst, er en flott måte å starte pasientsikkerhetsuken i sykehuset på, sier en stolt og fornøyd viseadministrerende direktør Liv Marit Sundstøl. 

Gastrokirurgisk seksjon har vunnet prisen for sitt forbedringsarbeid «Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) for bedre gastrokirurgisk behandling i Sykehuset Østfold». 

- Vi innførte metoden ERAS i 2017 og bruker den nå på alle pasienter som kommer til planlagt operasjon i tykktarm og endetarm. Målet er å standardisere informasjonen  og behandlingen av pasienten og alle involverte, slik at vi kan redusere sykelighet, liggetid etter operasjon og komplikasjoner. Vi ser på resultatene våre at metoden virker, sier Jeanette O. Fladeby, ERAS-koordinator og fagutviklingsrådgiver døgn 7 gastrokirurgi.

En gruppe kvinner i hvite frakker
Vinnerne ble annonsert under overføring fra Helse Sør-Øst på storskjerm.

Skal redusere risiko 

Det er fjerde gang det deles ut forbedringspriser i Helse Sør-Øst for sykehusenes arbeid med pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring.  

Prisene deles ut til fagmiljø/grupper eller til enkeltpersoner, som gjennom systematisk arbeid over tid har forbedret pasientsikkerhet og kvalitet. Resultatene skal være dokumenterte og basert på målinger over tid.  
 
Arbeidet vurderes ut fra målsettingene i Regional delstrategi pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring:  

  • Redusere risiko for pasientskader
  • Redusere uønsket variasjon i tilbud og kvalitet på tjenestene

 

I år deles det ut tre priser: en pris á 100 000 kroner og to priser á 50 000 kroner. Sykehuset Østfold vinner en av prisene på kr 50 000 til ERAS-prosjektet.  

Første gang prisen går til Østfold 

- Dette er veldig gledelig for sykehuset vårt. Det er første gang vi stikker av med denne prisen og jeg er både stolt og glad på vegne av gastrokirurgisk seksjon, sier Sundstøl. 

I søknaden til Helse Sør-Øst står det at forbedringsarbeidet har gitt økt helsekompetanse for pasientene, bidratt til mer sikkerhetsorientert ledelse, økt kompetansen om kvalitetsforbedring blant alle involverte og bidratt til forbedring av systemer og strukturer for styring og utvikling i den gastrokirurgiske virksomheten.  

- Det er godt å se at standardiseringen av pasientbehandlingen er et resultat av at gastrokirurgen har bygget en uvanlig sterk kultur for organisatorisk læring. Læringen skjer ved at de involverte har opparbeidet dyp innsikt i både hvordan helsetjenesten utføres og hvorfor arbeidsformen gir akkurat de resultater den gir – og så brukes denne kunnskapen til å kontinuerlig å forbedre pasientbehandlingen, avslutter Sundstøl. 

Gastrokirurgisk seksjon er også nominert til sykehusets egen forbedringspris som deles ut fredag 20. september.

Les mer om forbedringsprosjektet ERAS her 

Hvilke reelle forbedringer og dokumenterte resultater er oppnådd med ERAS?

  • Andel anastomoselekkasjer gikk ned fra 13,3 til 9,7 prosent innen utgangen av 2023 
  • Liggetiden ble redusert med 1 dag innen utgangen av 2023 
  • Andel innleggelser på intensivavdeling gikk ned fra 4,66 til 4,3 prosent innen utgangen av 2023 
  • Estimert årlig kostnadsreduksjon ble 4,7 millioner innen utgangen av 2023 
  • Helsepersonellet erfarer at de nye rutinene skaper økt ansvarliggjøring av pasienten i eget sykdomsforløp 
  • Det er en større grad av standardisering av pasientbehandlingen blant annet målbart i høy grad av compliance i ERAS protokollen. Resultatene innebærer dermed en redusert uønsket variasjon. 
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
F.v. klinikksjef Asbjørn Sorteberg i klinikk for kirurgi, Jeanette O. Fladeby, ERAS-koordinator og fagutviklingsrådgiver, Hege Rustad, overlege i gastrokirurgi og ansvarlig ERAS kirurg, seksjonsleder Kristin Elisabeth Næss Tvete og viseadministrerende direktør Liv Marit Sundstøl.