Bruk av lystgass hos barn
Mange barn gruer seg til inngrep og undersøkelser på sykehuset. - Ved å bruke lystgass blir barnas angst og ubehag dempet og de får en bedre opplevelse, opplyser barnesykepleier Cathrine Iversen som var med på å innføre bruken av lystgass på barne- og ungdomsklinikken.
Fra 2013 har barne- og ungdomsklinikken i Sykehuset Østfold tilbudt lystgass til barn som skal gjennom ulike sykehusprosedyrer, og godt over 1000 barn har fått denne behandlingen. I Sykehuset Østfold benyttes lystgass på barne- og ungdomsklinikken, skadepoliklinikken, øre-nese-hals-poliklinikk, radiologisk avdeling og etterhvert vil det også finnes i akuttmottaket.
- Vi bruker en blanding som heter Livopan som er halvparten lystgass og halvparten oksygen, og det tilbys til barn fra fire år og oppover, sier barnesykepleier og fagutviklingsrådgiver Cathrine Iversen som har jobbet i Sykehuset Østfold i 26 år.
Hør podkast om lystgass i behandling av barn
Lystgass er en usynlig medisinsk gass som er beroligende, litt søvndyssende og har en smertedempende effekt. Det er et godt alternativ for barn og unge som skal gjennom ulike prosedyrer.
Men hva synes barna da, om det å bruke lystgass?
- Jeg slutter aldri å bli rørt over å se livredde barn komme inn på sykehuset og så få lystgass og ende opp med å være rolig og avslappet under hele prosedyren, sier Iversen.
Hvordan fungerer egentlig lystgassbehandling på barn? Hvilke fordeler ser vi, og hvordan opplever helsepersonell, pasienter og pårørende lystgassbehandling?