Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Det tredje FACT-ung teamet er etablert i Indre Østfold

- Det unike med FACT-ung er at ungdommene får intensiv oppfølging av et tverrfaglig og ambulant team – og at hjelpen går over lengre tid enn tradisjonelt tilbud på poliklinikk, sier Avin Rostami, teamleder FACT-ung Indre Østfold.

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 27.11.2024
FACT-ung Indre Østfold
FACT-ung i Indre Østfold ble offisielt åpnet 8. november. Fra v.: Bodil Lang, Ragnhild Tranøy, Avin Rostami og Inger Synøve Østeby-Lindberg.

FACT-ung-team finnes allerede i Fredrikstad og Sarpsborg. Det tredje teamet ble etablert i Indre Østfold kommune den 2. september 2024. En måned senere fikk de første pasient. Da den offisielle åpningen ble holdt 8. november, hadde teamet tre pasienter. 

FACT-ung er et fleksibelt oppsøkende behandlingsteam for mennesker med sammensatte og alvorlige problemer for at de skal ha mulighet til å leve og delta i lokalsamfunnet, utenfor institusjonene.  

- Utgangspunktet for at FACT-ung er utviklet, er at erfaring viser at det ordinære hjelpeapparatet ikke klarer å gi god nok hjelp til ungdommer med sammensatte og alvorlige tilstander. Det er dessverre noe vi også merker og kjenner til når det gjelder ungdommer i Indre Østfold kommune, sier Bodhild Lang, seksjonsleder Livsmestring i Indre Østfold kommune. 

FACT-ung skal være en aktiv, oppsøkende tjeneste og består av et tverrfaglig team med psykiater eller psykologspesialist, høgskoleutdannet personell som for eksempel vernepleier, barnevernspedagog med videreutdanning, sosionom, spesialpedagog i tillegg til brukerspesialist og arbeids- og utdanningsspesialist. 

Hva er FACT-ung? 

FACT-ung (Flexible Assertive Community Treatment) er en modell for å følge opp ungdommer med store utfordringer og gi oppsøkende, sammenhengende, integrerte og fleksible tjenester. FACT-ung skal sørge for samhandling mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten ved å bruke tverrfaglige sammensatte team med bred faglig kompetanse. Målet er å styrke tilbudet til barn og unge med psykiske helseutfordringer og problematisk rusmiddelbruk. Behandlingsfilosofien er å ha fokus på ungdommens mestring, fungering og integrering i lokalsamfunnet.  

FACT-ung er en nasjonal satsing og kommunene får tilskudd til oppstart.  

 

Målgruppen for FACT-ung 

Målgruppen er ungdom i alderen 12-18 år som har alvorlig funksjonssvikt på flere områder i livet, sammensatte vansker og behov for langvarig og integrert innsats fra flere tjenester. Dette kan være ungdom med funksjonssvikt innenfor områder som psykisk helse, skole, nettverk, arbeid, familie, rus, kriminalitet, seksualitet og avhengighet. Behandlingsfilosofien er å ha fokus på ungdommens mestring, fungering og integrering i lokalsamfunnet og gi langvarig og koordinert innsats fra flere tjenester og nivåer.  

For å få behandling av et FACT-ung-team, må ungdommer først henvises fra fastlege eller barnevern, for så å henvises videre fra BUPP. Unge som kan få et riktig tilbud fra allerede etablerte tjenester, vil ikke være i FACT-ung sin målgruppe. 

- Vi er ikke noe lavterskeltilbud, dette er for de med store og sammensatte behov. Men vi vet at behovet er der og vi er dimensjonert for å hjelpe 24 aktive pasienter samtidig, og 100 personer fordelt på et år, forteller Rostami. 

Tett på – gjerne fire ganger i uka 

Det som skiller FACT-ung fra andre behandlingstilbud, er at teamet er tett på og møter ungdommen og dens familie flere ganger i uka i perioder. 

- Vi gir et langvarig tilbud som tilpasses ungdommens behov. Vi har et unikt og tett samarbeid med kommunale instanser og BUPP i sykehuset, og ikke minst med skolene. Ungdom med sammensatte vansker trenger ulike former for støtte og hjelp for å komme tilbake til et mer normalt liv, forteller Rostami. 

FACT-ung skal være ute på besøk i 80 prosent av arbeidstida. Det kan være hjemmebesøk, besøk på skolen, på cafe eller gå tur eller andre aktiviteter.  

- Den store forskjellen, er at vi har veldig tett oppfølging av ungdommen i perioder og trekker oss tilbake i perioder. Der skiller tilbudet vårt seg fra BUPP. Vi må jobbe veldig kreativt og vi har stort fokus på relasjonsarbeid, ikke minst må vi bygge en relasjon med hele familien, forteller Rostami. 

- I BUPP skal vi arbeide noe ambulant, men dette går ofte med til møter med skolene eller annet behandlingspersonell, så det FACT-ung kan tilby, er viktig for å nå denne målgruppa, sier Inger Synøve Østeby-Lindberg, seksjonsleder BUPP Askim. 

FACT-ung Indre Østfold
FACT-ung Indre Østfold

Prosesser som tar tid 

De ungdommene som vil ha mest nytte av tjenestene fra FACT-ung, har gjerne fått en eller flere diagnoser, og har fått tilbud om behandling, men møter sjelden opp. Mange sliter også med skolevegring og isolasjon. 

- Vi drar på hjemmebesøk, og jobber med å bygge en god relasjon til foreldre over tid, som jo er helt avgjørende for at vi skal klare å få gitt riktig behandlingstilbud, sier teamlederen.  

Avin Rostami som har bakgrunn både fra sykehus og kommune, forteller at de som jobber i FACT-ung ikke alltid har de letteste arbeidsdagene. 

- Vi må tåle mye avvisning i begynnelsen, og denne type ambulerende jobbing krever mye kompetanse, både faglig og erfaringsmessig. Noe jeg mener vårt team rommer veldig godt. Det er ofte veldig vanskelig i begynnelsen, og prosessene tar tid, men når problemene løser seg opp, skjer det så fantastiske ting. 

Teorien Revcovery som FACT-ung bygger på, handler ikke om å hjelpe pasientene ut av diagnoser, men å gjøre dem så friske som de kan bli.  

- Vi hjelper dem ut i samfunnet, vi forsøker å normalisere livet, blant annet gjennom å samarbeide med skole. Å få til en tilbakeføring til skolen, er veldig viktig, sier Rostami. 

Hvor finner du FACT-ung teamene i Østfold? 

Åpningstidene er fra klokka 08.30 til 15.30 mandag til fredag.  

Fredrikstad: Fredrikstad kommune og BUPP Fredrikstad startet FACT-ung i desember 2023. FACT-ung holder til i Åsebråtveien 38, men skal etter nyttår flytte til Bryggeriveien 2-4 i Fredrikstad sentrum. 

​Sarpsborg: 13. mai kunne Sarpsborg kommune og Sykehuset Østfold feire oppstarten av FACT-ung der. FACT-ung Sarpsborg er lokalisert i Gamle Tune rådhus, Tuneveien 95, Grålum. 

Indre Østfold: Teamet har sin base på helsestasjonen for ungdom (HFU), Rådhusgata 22, Askim.  

Må jobbe ambulant for å nå de svakeste 

Barn og unge er en av fire pasientgrupper som skal prioriteres i de nye helsefelleskapene, dvs i samhandling og samarbeid mellom primærhelsetjenesten i kommunene og spesialisthelsetjenesten i sykehuset. FACT-ung er et konkret tiltak der kommune- og spesialisthelsetjenesten samarbeider tett rundt utviklingen av tjenesten.  

- Vi har et veldig godt samarbeid mellom Indre Østfold kommune og Sykehuset Østfold i arbeidet med å etablere FACT-ung. Sammen har vi rekruttert kompetente medarbeidere som kan fylle flere roller og det gir bredde og kunnskap til teamet vårt. Dette blir bare en suksess om vi spiller på lag og drar i samme retning, sier Østeby-Lindberg. 

Det er kommunen som er prosjekteiere for FACT-ung. Sykehuset Østfold er en likeverdig part i arbeidet og den forpliktende avtalen går over fire år. 

- Å jobbe mer på tvers og ambulant er nødvendig for å hjelpe dem som trenger det mest. De kan ikke få hjelp om vi bare tilbyr tjenester på et kontor, sier Bodhild Lang i Indre Østfold kommune.