Et stort arbeid har gitt resultater
Gastrokirurgisk seksjon er første seksjon i Sykehuset Østfold som har kommet i havn med 0 fristbrudd og 0 langtidsventende.
Både sykehusets interne program Balansekraft og Ventetidsløftet til regjeringen, har som mål å redusere antall fristbrudd og langtidsventende pasienter. Klinikk for kirurgi har siden høsten 2023 gjort en ekstra innsats for å få ned ventetidene innenfor gastrokirurgi, ortopedi, øre-nese-hals, endo/mammae, øye og plastikkirurgi.
Nå har vi oversikten
Arbeidet er organisert under program Balansekraft og ledes av fagdirektør Andreas Stensvold og innsatsleder Lin Bakker med representanter fra de ulike fagavdelingene, seksjon for ressursstyring, klinikk for kirurgi og avdeling for dokumentasjon og pasienttjenester.
- Det er satt i gang mange ulike tiltak for å få kontroll på ventelistene i disse avdelingene, ikke minst for å få gitt pasientene som har ventet svært lenge et tilbud om behandling. Rydding av ventelister for nyhenviste pasienter og kontroller har fått stor oppmerksomhet. Nå vet vi hvilke pasienter som har behov for tilbud om vurdering, behandling og kontroll hos oss, sier fagdirektør Andreas Stensvold.
Det Stensvold er ekstra fornøyd med, er at det er dannet nettverk slik at vi lærer på tvers av fagområdene.
- Det vi ser er at det er viktig med god struktur og dedikerte personer som jobber med dette. Ingenting er bedre enn brennende ansatte med fokus på pasientene, sier han.
Viktig samarbeid mellom sykepleier og helsesekretær
Sentralt i arbeidet med gastrokirurgiske pasienter har helsesekretær Nina Elisabeth Mo og rådgiver Lisbeth Synnøve Nesse Brenna vært. De har sammen med innsatsteamet for gastrokirurgi, arbeidet svært systematisk og grundig.
- De har brukt mange ulike tiltak for å kunne tilby time til alle pasientene som hadde ventet lenge. Enten har de fått time i Sykehuset Østfold eller hos noen av avtalespesialistene som Helse Sør-Øst har avtale med, sier avdelingssjef Anne Margrethe Borgersen i avdeling for dokumentasjon og pasienttjenester.
Brenna og Mo har arbeidet helt konkret med hver pasient som står på ventelisten ved å ta kontakt og spørre om det fortsatt er behov for konsultasjon eller ikke. Hvis fortsatt behov for vurdering, har disse pasientene blitt prioritert til ekstra poliklinikker som har vært satt opp fra gastrokirurgisk seksjon for konsultasjon av fristbrudd og landtidsventende pasienter.
Flere pasienter er også tilbudt og har takket ja til tilbud om behandling hos avtalespesialister og via regionale avtaler i Helse Sør-Øst.
- Suksessfaktoren har vært at en sykepleiefaglig ressurs fra kirurgisk avdeling har blitt stilt til rådighet for å bistå sekretærtjenesten. Vi har fått til et meget godt samarbeid på tvers av avdelingene for å kunne ivareta og tilby disse pasientene et godt tilbud, sier Borgersen.
0 fristbrudd og 0 langtidsventende = kake
Onsdag 16. oktober ble deres flotte arbeid markert med besøk og kake i kantinen på dokumentasjonssenteret på Grålum.
- Det er gjort et fantastisk arbeid, som jeg er imponert over. Spesielt viktig er det at vi har fått på plass en struktur slik at effekten ikke bare er kortvarig, sier fagdirektør Andreas Stensvold.