Flotte resultater for 2023!
Nå er tallene for 2023 klare; på ett år har Sykehuset Østfold økt forskningsaktiviteten med 25 prosent.
- Dette er flotte resultater. Jeg er mektig imponert og stolt over både omfanget og kvaliteten på forskningen som pågår i sykehuset, sier forskningssjef Waleed Ghanima.
Helse- og omsorgsdepartementet innførte i 2003 registrering av forskningsresultater i sykehusene basert på publiseringsanalyse. Forskningspoengene som sykehusene får, beregnes ut fra antall doktorgrader som er fullført, antall forskningsartikler som er publisert, og tildeling av forskningsmidler fra Norges forskningsråd og EU.
- Vi har hatt en stor økning av forskningsprosjekter innenfor mange fagfelt de siste årene. I løpet av 2023 var det hele ti medarbeidere som fullførte sin doktorgrad, og nesten like mange skal disputere i år. Per i dag har vi hele 43 doktorgradsløp i gang, sier Ghanima.
Stort spenn
Det er stort spenn i temaer det forskes på i sykehuset, og i løpet av 2023 forsvarte ni leger og en psykologspesialist sine doktorgradsavhandlinger. De har forsket på bruk av psykofarmaka i sykehjem, forebygging av trykksår på føttene, hvordan renholdsmidler påvirker luftveishelse, operativ behandling av brudd nedenfor lårhalsen, behandling av ustabile ankelbrudd, ADHD og autisme hos barn, epilepsi, underliggende årsaker til hjerneinfarkt og drypp uten kjent årsak, og bruk av antibiotika.
Her finner du mer informasjon om de ti doktorgradene
Stor forskningsaktivitet - Sykehuset Østfold HF (sykehuset-ostfold.no)
- Det er veldig positivt at det er stor interesse for å forske innenfor mange ulike fagfelt. Vi har et bredt spekter av pasienter i sykehuset, og felles for forskningen, er at den skal bidra til et bedre helsetilbud for våre pasienter, sier forskningssjefen.
Artikler på høyt nivå
Sykehusets medarbeidere bidrar også med en rekke vitenskapelige artikler. I løpet av 2023 ble det publisert totalt 134 vitenskapelige artikler. Av disse var 42 artikler på nivå 2, som tilsier at forskningen har høy kvalitet. Flere artikler som er publisert i et nivå 2 tidsskrift, har flere medforfattere fra SØ.
- Vår ambisjon i forskningsstrategien om å skape robuste forskningsmiljøer. At vi har flere medforfattere av artikler fra vårt sykehus, viser at forskningsmiljøene er etablert med kompetanse til å gjennomføre god forskning på egen hånd, sier Ghanima.
Hvordan bruke kunstig intelligens?
Det nye store satsingsområdet i sykehuset, er å finne ut hvordan sykehuset kan bruke kunstig intelligens innen forskning og helse. Forskningsutvalget ved sykehuset har nylig vedtatt kunstig intelligens og maskinlæring som et prioritert satsningsområde i årene fremover, slik at søknader som omhandler denne tematikken prioriteres i sykehusets interne utlysning til doktorgrad- og forskerstipend i 2024 og 2025.
- Det er stor interesse for temaet, og jeg er sikker på at vi kan ha nytte av dette både i utredning og behandling av pasienter, og for eksempel for å forbedre logistikk i sykehuset, sier Ghanima.
Nærmer oss målet
Forskningssjefen roser hvordan sykehuset prioriterer forskning, og hvordan ledere i sykehuset legger til rette for at forskning kan foregå i deres avdelinger.
- Og ikke minst innsatsen til alle medarbeidere som legger ned mye arbeid for å komme fram til viktige forskningsresultater som har stor betydning for pasientene våre, sier han.
Et av målene i sykehusets forskningsstrategi er å bli blant de beste av sykehusene i Helse Sør-Øst som ikke er universitetssykehus.
- Og nå nærmer vi oss målet, sier forskningssjefen.