Gode resultater for behandling av hjerneslag
Kvaliteten på behandling i norske sykehus måles regelmessig. Nå har Sykehuset Østfold full score på hele forløpet fra pasienten kommer til sykehuset med hjerneslag til pasienten skrives ut.

- Det er veldig viktig at vi starter behandlingen raskt for å kunne gi pasientene best mulig behandling. Har du eller noen rundt deg symptomer på hjerneslag, ring 113 umiddelbart, oppfordrer Linn Aarbakke Heitmann, seksjonsoverlege i nevrologisk avdeling.
500 hjerneslag i året
Sykehuset Østfold har omtrent 500 pasienter årlig som kommer til sykehuset med hjerneslag.
- At disse pasientene får rask behandling, er helt avgjørende. Og de må også følges opp tett etterpå. Hele avdelingen har gjort en kjempeinnsats for å få så gode resultater gjennom hele pasientforløpet, sier Linn Aarbakke Heitmann.
Innenfor hjerneslagbehandling er det en rekke kvalitetsindikatorer.
- Nå har vi resultater for hovedindikatorene for det siste året, og vi har høy måloppnåelse på dem alle, sier hun.
Alarm som går oftest

Ved et hjerneslag har en blodpropp stanset blodtilstrømningen til deler av hjernen. For å løse opp blodproppen, gis trombolysebehandling. Trombolyse er en medisinsk betegnelse for nedbrytning av blodpropper ved hjelp av medisiner. 10 minutter før en pasient med mistenkt hjerneslag kommer til sykehuset, går alarmen.
- Trombolysealarmen er faktisk den alarmen som går oftest i sykehuset, sier Heitmann.
Stort team
Når alarmen går, får et helt team varsel og løper til CT-laben. I teamet har alle sine definerte oppgaver. Overlege og LIS-lege i nevrologi undersøker pasienten, deretter blir pasienten kjørt inn i CT-maskinen for å ta bilder av hjernen. To radiografer tar bildene som radiologen tolker. Bioingeniør fra laboratoriet tar blodprøver av pasienten. Sykepleier fra akuttmottaket er til stede, og trombolysesykepleier har med seg alt av legemidler og utstyr som trengs for å gi trombolyse.
Øver ofte
Med 500 pasienter årlig, er teamet godt trent. Likevel har de månedlige øvelser hvor hele teamet deltar.
- I utgangspunktet skal trombolyse gis innen 4,5 time etter at personen har fått symptomer. Så det er viktig at pasienten kommer raskt til sykehus. Og når pasienten kommer til oss, er målet å gi behandling innen 40 minutter. Da må alle i teamet være trygge på hva de skal gjøre, sier hun.
I visse tilfeller kan teamet nå gi trombolyse helt opp til 9 timer basert på radiologiske undersøkelser.
Resultater for siste år
Hvor mange som får trombolyse innen 4,5 time etter symptomer, er en av kvalitetsindikatorene nevrologisk avdeling scorer høyt på ut fra resultatene de siste 12 månedene. Og også på hvor mange som får trombolyse innen 40 minutter etter at de har kommet til sykehuset.
Andre indikatorer er andel pasienter som er innlagt i slagenhet innen tre timer etter innleggelse, og hvor mange av pasientene som har fått vurdert/testet svelgefunksjon under innleggelse. Når pasienter skrives ut fra sykehuset, registreres hvor mange av pasientene som blir skrevet ut fra sykehus med antitrombotisk behandling, blodtrykksenkende medikamenter og kolesterolsenkende medikamenter. Andel pasienter med hjerneslag og atrieflimmer utskrevet fra sykehus med antikoagulasjon skårer også sykehuset høyt på.
- Den høye måloppnåelsen er et resultat at godt samarbeid mellom alle faggruppene som er involvert i behandlingen av slagpasienter. Sammen øker vi pasientsikkerheten, sier Heitmann.
Symptomer på hjerneslag
Symptomene på hjerneslag oppstår plutselig, og kan variere. De vanligste symptomene er
- lammelse i ene siden av ansiktet
- lammelse på ene siden av kroppen, i en arm eller et ben
- språk- og taleforstyrrelser
Andre symptomer som kan være tegn på hjerneslag er lett svekkelse i en hånd eller arm, kraftig hodepine, synsproblemer eller svimmelhet.
Ring 113 umiddelbart
En enkelt test kan redde liv. Mistenker du hjerneslag, kan du spørre den det gjelder om å gjøre følgende:
- PRATE – prøv å si en enkel sammenhengende setning.
- SMILE – prøv å smile, le eller vise tennene.
- LØFTE – prøv å løfte begge armene.
Ring 113 så fort som mulig hvis personen har problemer med å gjennomføre noen av disse oppgavene. Det er viktig å komme raskt til sykehuset for å unngå skader. Hvert minutt teller.
(Kilde: Helsenorge.no)