Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Har du solvett?

- Smøring med solkrem må bli en dagligdags rutine på lik linje med tannpussen, sier Ingrid Bjørnov, folkekjær musiker som fikk føflekkreft for seks år siden og fortsatt svinger innom til kontroll. Det er også lov å smøre sine nære og kjære selv om de ikke har så lyst, smiler hun.

Ingrid Winsnes Trømborg
Publisert 07.07.2023

Avdelingssjef Andreas Stensvold, artist Ingrid Bjørnov og overlege Louay Garabet i kreftavdelingen oppfordrer til solvett

Avdelingssjef Andreas Stensvold, artist Ingrid Bjørnov og overlege Louay Garabet i kreftavdelingen oppfordrer til solvett.

Det er deilig med sol og sommer, spesielt i Østfold! Både livskvaliteten og trivselen øker for de fleste. Midt oppi gleden over varme og sol, er det å viktig å være bevisst på hvordan sola påvirker oss og hvilke forhåndsregler vi bør ta.

​- Å skjerme seg fra sterk sol er viktig for å unngå føflekkreft, sier avdelingssjef Andreas Stensvold i kreftavdelingen på Sykehuset Østfold. Han er bekymret for at det er stadig flere personer som får denne sykdommen i Østfold.

- Husk at du ikke må være i sola for lenge om gangen. Ta pauser, kle på deg og sett deg i skyggen, sier Stensvold. Han kan betrygge solslikkere med at de fortsatt vil få brunfarge, men det går bare litt saktere – og er mye tryggere.

Solkrem hver andre time

​Stensvold anbefaler også at man smører seg grundig hver morgen og en god stund før man går ut i sola slik at solkremen får trukket ordentlig inn i huden. Å smøre seg med høy solfaktor, minst faktor 30, er anbefalingen fra kreftlegen.

- Det er viktig å smøre seg flere ganger, helst hver annen time. Jo høyere solfaktoren er, jo større del av den farlige UV-strålingen blir stoppet. Men ingen solfaktor gir hundre prosent beskyttelse, så i tillegg er det viktig å søke skygge, sier han.

Både Bjørnov og kreftlegene er opptatt av at man smører seg selv om man bare skal luke i hagen eller klippe gresset.

- Det er ikke type aktivitet som avgjør om du bør smøre deg eller ikke. Personlig anbefaler jeg 50 om dagen og 30 på natta, smiler Bjørnov.

Smør deg i overskyet vær

​Man kan bli solbrent selv om det er overskyet vær, da over 40 prosent av strålene kan komme gjennom skylaget. Er man blitt kraftig solbrent, er det noe større sjanse for å utvikle føflekkreft. Stensvold anbefaler alle å bruke solkrem jevnlig på denne tiden av året, uansett vær.

- Det er om å gjøre å unngå å bli solbrent. Etter at du har blitt solbrent, vil UV-strålingen kunne skade huden din mer. Alle med sensitiv og lys hud blir lettere solbrent enn andre. Regner det i ukesvis, er ikke solkrem så viktig, men smør deg gjerne selv om det er overskyet, sier Stensvold.

Dropp solarium

​Det er fortsatt overraskende mange som stikker innom solarium for å holde brunfargen ved like. Det synes ikke seksjonsoverlege Louay Garabet i kreftavdelingen er noen god ide.

- Spesielt mange unge mennesker bruker solarium ofte. Det er risikabelt og burde nesten vært forbudt. Kjøp heller selvbruningskrem på boks, det er ufarlig, sier overlegen.

20 prosent flere fikk føflekkreft i fjor

​- Nesten 20 prosent flere fikk føflekkreft i Norge i 2022 enn året før. Totalt er det registrert 2911 nye tilfeller i 2022 for landet som helhet. Østfold ligger dessverre høyt på denne statistikken, sier Stensvold.

Omtrent like mange kvinner som menn fikk føflekkreft i fjor. Det er god overlevelsesrate på denne kreftformen, den ligger på over 90 % både for kvinner og menn. Likevel døde 282 personer av føflekkreft i 2022, og av disse var 2 av 3 menn.

- Det er altfor mange, og da spesielt mange menn, som ikke skjønner hvor alvorlig føflekkreft kan være, sier overlege Garabet.

Få en venn til å sjekke ryggen

Det er mest vanlig at føflekkreft utvikler seg på armer, ben, rygg og ansikt, det vil si områder som ofte er utsatt for mye sol.

- Disse områdene er det lurt å følge med på. Få gjerne partneren eller en venn til å sjekke ryggen din og baksiden av bena. Følg med på om føflekker endrer form eller farge. Hvis føflekken blir mørkere, nesten svart, bør den sjekkes. Det samme gjelder for føflekk som «flyter ut» og ikke har en klar kant mot huden rundt. Det er også viktig å sjekke føflekker som klør, blør eller vokser, forklarer Stensvold.

Ingrid Bjørnov er opptatt av at vi ikke utsetter kontrollen.

​​- Ikke vent med å sjekke den føflekken som ser annerledes ut eller har forandret seg. Jo tidligere, jo bedre. Og smør deg – ikke bare når sola steker, men alltid!