Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hospiterer i sykehuset

- Dette er en veldig god måte å møte medarbeidere og bli bedre kjent med ulike fagområder på, sier administrerende direktør Helge Stene-Johansen. Nå har sykehussjefen hospitert i sikkerhetsseksjonene i Sykehuset Østfold Kalnes.

Anne-Grete Melkerud
Publisert 24.02.2025
Et par menn i hvite uniformer som går nedover en gang
​Administrerende direktør Helge Stene-Johansen og seksjonsleder Simon Jeksrud Hovelsen i sikkerhetsseksjon 2.

Doble låste dører fører inn til hver av de to seksjonene. Her behandles pasienter med alvorlig psykisk lidelse og voldsproblematikk. Målet med behandlingen er å behandle grunnlidelsen, og redusere faren for nye alvorlige hendelser.

- Det som skiller oss mest fra andre seksjoner i sykehuset, er at i tillegg til å gi god pasientbehandling, har vi ansvar for samfunnsvernet. Det kan være godt samfunnsvern i god behandling, sier Jon H. Andersen, fagutviklingsrådgiver i sikkerhetsseksjon 1.

Tidkrevende behandling

Sikkerhetsseksjonene 1 og 2 hører til psykiatrisk avdeling i Sykehuset Østfold. Seksjonene har en spesialistfunksjon innenfor retts- og sikkerhetspsykiatri. Pasientene er personer med alvorlig psykisk lidelse som har reagert voldelig og personer som er dømt av rettsvesenet til behandling.

- Behandlingen er tidkrevende. I enkelte tilfeller blir pasientene her i flere år før de kan komme ut i samfunnet igjen, sier konstituert seksjonsleder Hege Stokstad Mathisen i sikkerhetsseksjon 1.

En gruppe mennesker som står i et rom
Hege Stokstad Mathisen, Helge Stene-Johansen og  Jon H. Andersen ved den elektroniske pasienttavlen i sikkerhetsseksjon 1.

Mange fagpersoner

Pasienter i sikkerhetsseksjoner har som hovedregel en akutt eller kronisk alvorlig psykisk lidelse, og samtidig alvorlig volds- og farlighetsproblematikk som gjør det vanskelig med behandling i andre psykiatriske seksjoner.

I sikkerhetsseksjonene følges de opp av et bredt knippe fagpersoner. Her er leger, psykologer, ergoterapeuter, sosionomer, vernepleiere, sykepleiere, helsefagarbeidere og studenter. Behandlingen er en kombinasjon av miljøterapi, legemiddelbehandling, samtaleterapi, fysisk aktivitet og familiearbeid.

- Vi har en kompetent personalgruppe som mestrer balansegangen mellom samfunnsvern og helsehjelp. Det er givende å jobbe med folk som håndterer det aller meste, sier Andersen.

Behandlingen kan enten gjennomføres ved at pasienten oppholder seg i sykehuset (tvungent vern med døgnopphold), eller ved at pasienten bor hjemme og møter til avtalte tider (tvungent vern uten døgnopphold).

En gruppe mennesker som sitter rundt et bord
Dagens rapport i sikkerhetsseksjon 1.

Knapt med plass

Inne i lokalene til sikkerhetsseksjonene er det fredelig i dag. Noen pasienter sitter sammen med medarbeidere i stua, andre er på rommene sine. I går var tre pasienter på skogstur sammen med miljøpersonell.

Til sammen har de to seksjonene 16 døgnplasser. Per i dag er 17 pasienter innlagt.
- Vi må bruke et rom som vanligvis er til pasienter som har behov for skjerming, som pasientrom nå, forklarer Simon Jeksrud Hovelsen, seksjonsleder i sikkerhetsseksjon 2. 

Noen pasienter er dømt til tidsubestemt tvungent psykisk helsevern som kan opprettholdes så lenge vilkåret om gjentakelsesfare i straffeloven er oppfylt.

Andre har fått en tidsbestemt dom til tvungent psykisk helsevern. Da er dommen på tre år og kan ikke forlenges.

Men selv om de fleste pasientene blir værende på sykehuset i flere år, er det andre som kan få videre oppfølging i et lavere sikkerhetsnivå etter noen måneder. Sikkerhetsseksjon 1 har i dag seks pasienter som er under tvungent vern uten døgnopphold. Det vil si at de bor utenfor sykehuset, men blir fulgt opp av behandlerne her og møter til faste timer.

- Når pasienter skal flytte ut i kommunen, må utskrivelsen forberedes godt, og vi samarbeider tett med de distriktspsykiatriske sentrene og kommunehelsetjenesten. Og med lokalt politi når det er nødvendig, sier Hovelsen.

Vaffeldag

Flere medarbeidere kommer innom vaktrommet i sikkerhetsseksjon 2. Duften av nystekte vafler sprer seg i rommet og syltetøyet står på bordet.

- Onsdag er fast vaffeldag hos oss. Noen ganger er det så rolig at vi kan samles rundt bordet, andre dager er det mer hektisk. Men det er et tiltak mange setter pris på, og en tradisjon som har kommet for å bli, sier seksjonslederen.

En gruppe mennesker som spiser ved et bord
Vaffeldagen er populær i sikkerhetsseksjon 2.

Lærerike besøk

Sikkerhetsseksjonene er det fjerde stedet Helge Stene-Johansen hospiterer etter at han ble administrerende direktør.

- Når jeg tilbringer flere timer sammen med medarbeidere, får jeg god innsikt i ulike fagfelt og fagområder jeg ikke kjenner så godt. Jeg får også verdifulle innspill til hva vi kan forbedre, sier han.

Foreløpig har han hospitert i ambulansestasjonen i Fredrikstad, produksjonskjøkkenet og avdelingskjøkken på Kalnes, akuttmottaket og sikkerhetsseksjonene.

- Jeg vet at det gjøres mye godt arbeid i sykehuset, og vi har mange dyktige og dedikerte medarbeidere. Det er spennende å se dette på nært hold. Jeg er glad for at jeg blir tatt så godt imot når jeg er rundt i sykehuset, sier han.

En kokk som tilbereder mat på et kjøkken
Helge Stene-Johansen hospiterer i produksjonskjøkkenet.
En gruppe menn i røde jumpsuits
På oppdrag med ambulansetjenesten.
Noen få leger i et rom
Følger medarbeidere i akuttmottaket.