Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ikke glem smittevernrådene

Høsten er her og det betyr en økning av ulike luftveisinfeksjoner. Husk god hånd- og hostehygiene og bruk gjerne munnbind, er rådene fra smittevernoverlege Astri Lervik Larsen i Sykehuset Østfold.

Anne-Grete Melkerud
Publisert 09.10.2024
Illustrasjonsbilde håndvask
​Å vaske hender ofte, minsker sjansen for å bli smittet og for å bringe smitte videre.

Senter for laboratoriemedisin i sykehuset, analyserer prøver som tas i sykehuset, hos fastleger og i kommunehelsetjenesten.

Tallene nå viser at stadig flere oppsøker lege på grunn av luftveissymptomer, og antall personer som tester positivt på ulike luftveisinfeksjoner stiger. I uke 40 ble det registrert 76 tilfeller av mykoplasma, 46 tilfeller av covid-19 og 5 tilfeller av kikhoste.

- De fleste som er syke nå er smittet med rhinovisrus, som er en av de vanligste årsakene til forkjølelse. I uke 40 ble det registrert 91 tilfeller, sier Lervik Larsen.

Forventer mange innleggelser

De fleste som tester positivt på luftveisinfeksjoner, blir ikke så syke at de havner på sykehus.
- Men for personer som tilhører risikogrupper, kan en luftveisinfeksjon være alvorlig, sier hun.

Nå er det covid-19 av luftveisinfeksjonene som øker i sykehuset. Per i dag er det ni pasienter med korona som er innlagt.

- Foreløpig har vi ingen pasienter med influensa, men vi vet at influensasesongen snart er her. Og dessverre vet vi at mange som blir smittet av influensa, blir så syke at de vil trenge sykehusinnleggelse, sier hun.

Flere bør vaksineres

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det en litt større sannsynlighet for at vi kan få en kraftig influensasesong den kommende vinteren enn forrige sesong. FHI oppfordrer flere som er i risikogrupper til å ta vaksine mot influensa, korona og pneumokokker, slik at de beskytter seg mot alvorlig sykdom.

- Dette er spesielt viktig for personer over 65 år og personer med kroniske sykdommer. Er du i tvil om du bør vaksineres, spør fastlegen din, sier smittevernoverlegen. 

Det er også mange som bør vaksinere seg av hensyn til andre. I følge FHI ser det ut til at dekningen for influensavaksine er fallende blant helsepersonell. FHI anbefaler alt helse- og omsorgspersonell med pasientkontakt å ta vaksine. Dette er spesielt viktig for personell som har kontakt med sårbare pasientgrupper.

- I sykehuset tilbyr vi influensavaksine til alle medarbeidere, sier Lervik Larsen.

Bakterier og virus

En person som bærer et stetoskop rundt halsen
Smittevernoverlege Astri Lervik Larsen

Luftveisinfeksjoner kan skyldes både bakterier og virus. Infeksjoner som skyldes bakterier, som kikhoste og pneumokokker, kan behandles med antibiotika. Virusinfeksjoner derimot, som influensa og korona, kan ikke behandles med antibiotika. Her er det i utgangspunktet symptomlindrende behandling som smertestillende og febernedsettende medisiner som kan brukes.

- Men felles for luftveisinfeksjonene, om de skyldes bakterier eller virus, er at de smitter lett. Derfor er det viktig å huske enkle, men viktige råd. Vask hender ofte, pass på at du ikke hoster og nyser ut i luften, og hvis du er syk, hold deg hjemme, sier smittevernoverlegen.